Niemcy

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie...moj maz jest polakiem i posiada niemieckie pochodzenie ,mieszkamy na stale w niemczech,jestesmy pol roku po slubie i spodziewamy sie dziecka.Prosze meza bysmy w bankach w ktorych ma oszczednosci zrobili upowaznienia dla mnie bym w razie wypadku lub jakiegos nieszczescia nie zostala z dzieckiem bez zadnych pieniedzy.Odpowiada mi na to ze po slubie mam automatyczne prawo do jego oszczednosci w banku i w razie czego problemu nie powinno byc.Ja uwazam ze bez upowaznienia nie bede mogla wybrac tych pieniedzy ,a odnosnie dziedziczenia to pewnie nalezy mi sie to i dziecku ustawowo.Czy powinnismy jednak poczynic jakies kroki prawne tzn.jakies upowaznienia do kont itd.Dodam ze nie mamy intercyzy i wiekszosc pieniedzy na koncie pochodzi sprzed slubu no ale to chyba jest obojetne w tym momencie.
Dziekuje za podpowiedz bo mysle ze jestesmy oboje nie poinformowani.
wydaje mi się, że potrzebne jest upoważnienie.
nie ma po ślubie automatycznego prawa do korzystania z konta.
...choc nie jestem 100% pewna.

może otworzyc nowe wspólne konto...
Ludzie, ale macie problemy! Idziesz z mezem do banku, on mowi ze Ty masz tez miec dostep do konta i po dwoch minutach sprawa zalatwiona! Trwa krucej niz pisanie Twojego posta tutaj.
tak, ale z postu tu napisanego wygląda to na to, że mąż nie ma ochoty iść do banku:p

ps. krócej:p
tez to tak zrozumialam.. ;)

« 

Studia językowe

»

Nur deutsch