Matura rozszerzona - wątpliwości

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |
Po wakacjach będę chodzić do klasy maturalnej i mam zamiar zdawać język niemiecki na poziomie rozszerzonym. Mam jednak wiele obaw... Boję się, że tak naprawdę to nic nie umiem, że za dużo sobie nawyobrażałam itp... Robiłam sobie tegoroczną próbną i oficjalną maturę w domu, i z rozumienia tekstu czytanego miałam praktycznie wszystko dobrze, słuchanek sobie jeszcze nie robiłam, ale tematy wypracowań uważam za dość łatwe i bez większych problemów pisałam je na odpowiednią ilość słów. Niektórzy jednak odradzają mi to rozszerzenie... Mówią m.in, że koniecznie trzeba chodzić na korepetycje, że rozszerzenie zdają tylko osoby, które umieją dany język perfekcyjnie itd. Ja z niemieckiego mam same 4 i 5, mam też w szkole świetną nauczycielkę, z którą będę mieć 8 godz. niemieckiego tygodniowo - przy takiej ilości zajęć chyba dałabym radę przygotować się dobrze do matury? No i oczywiście zamierzam sama uczyć się w domu - robię to nawet teraz, mimo że są wakacje. Naprawdę zależy mi na zdawaniu tego rozszerzenia, bo na studia, na które chcę iść, bardzo by mi się ona przydała i czuję, że dam radę... Nie oczekuję, że uzyskam 90%, bo do tego trzeba chyba naprawdę bardzo dobrej znajomości języka, ale to 60% chyba już mogłabym zdobyć...

Uważacie, że powinnam zaryzykować? A może maturę rozszerzoną naprawdę zdają tylko ci umiejący dany język prawie perfekcyjnie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

PS. Wiem, że są matury próbne, na których będę mogła sprawdzić, czy rozszerzenie jest dla mnie, a potem w razie czego zmienić na podstawę, ale jedna matura próbna jest w listopadzie, a druga w marcu - a do lutego trzeba ostatecznie się zadeklarować, więc też nie bardzo jest jak zmieniać...
Ja nigdy nie chodziłem na korki z niemieckiego i miałem z matury rozszerzonej z niemca 94%. Myślę, że większość ludzi tutaj może napisać podobny komentarz. Matura rozsz. jest dla ludzi, którzy lubią j. niemiecki, a jeśli już teraz radzisz sobie z czytankami i wypracowaniami, to dasz sobie radę bez problemu. :)

Tak więc ode mnie trzy punkty:
1. Lerne!
2. Glaub an dich selbst.
3. Hals- und Beinbruch

:-)
dla mnie też masz jakieś punkty, Panie Kreatywny?:P
Hej! Nie martw się, że matura rozszerzona będzie za trudna. Ja też zamierzam ją zdawać, ale z tą różnicą, że ja będę mieć 2 godziny niemieckiego w tygodniu, a ty aż 8! Na twoim miejscu nie stresowałabym się tak bardzo i jestem pewna, że na 80% to zdasz na pewno! Pozdrawiam
Ja, also für dich auch etwas ganz Besonderes

1. Sei treu
2. Lieb mich
3. keine Kopfschmerzen mehr!
uuu....a mogłam nie pytać :P
i punkty odnoszące się do tematu... :D hej, za rok matuuuraa...
Ich wollte dir auch Hals- und Beinbruch für die kommende Abiturprüfung wünschen, aber ich bin felsenfest davon überzeugt, dass du auch diesmal am Wettbewerb teilnehmen und einen wunderschönen Pokal aus Poznan mitbringen wirst. :-) Dann wirst du auf die Abiprüfung sch...ßen können. :-)
mhhhm, nie bajeruj sweetheart:-)))))
Ich sage nur die reinste Wahrheit.
ich kann Dich leider nicht hören;-)
Dann ist dein Kopfhörer kaputt gegangen. Oder soll ich wirklich schreien? Ich brauche jedoch nichts zu sagen, um meine wahren Gefühle zum Ausdruck zu bringen. :*
warum kommst Du blau nach Hause zurück?!?! :P
wenn Du blau bist, besoffen meine ich :-)))) solche Dummheiten hast Du schon lange nicht geschrieben:P
Und warum ist der Himmel blau, obwohl er nichts trinkt? So ist es mit mir.
Du bist normalerweise blaß, nicht blau:D
Ah, so, besoffen meinst du. Du hast also meinen Führerschein irgendhin versteckt, aber trotzdem brauche ich Sprit, um nach Hause zurückzukehren. :D
na ja, klar....das doppelte Gas ;-)
Alles in Butter bei Euch? :P
:D
klar:D Liebe ;p ach:D
Weronika, was macht diese Frau bei uns zu Hause? :D
ok, ok, ich mache mich jetzt vom Acker :)
ich lasse euch lieber alleine

ciao!!!!!!!!!!
das sollst Du mir erklären!
Ich dachte, sie sei deine Kollegin aus der Arbeit. Warte, Minderit. Da du schon drin steckst, gibt's keinen Rückweg mehr. :D
oho... Verschwörung :-(
Nein, wieso? Geh in die Küche und bereite was Leckeres für unseren heutigen Gast zu. :-)
ne, ne, danke schön, ich esse ein bisschen früher ;)
no i mnie zagnal do roboty...grrrrr
herbatke Ci moge zrobic
Weronika, lass diese "bequemen" Männer! Sei die Frau!!! ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie