Wątpliwość w sprawie rozszerzonej matury

Temat przeniesiony do archwium.
Zaczęłam się uczyć niemieckiego dopiero od liceum. Powiedzcie mi obiektywnie, czy mam szansę zdać rozszerzoną maturę lub dojść do poziomu B1? Powiedzcie mi, z czym mogę porównać poziom B1?

Jeżeli jest choć cień szansy co musiałabym robić?
Ahh no i zapomniałam o najważniejszym chyba, jestem teraz w II liceum. A z tym poziomem B1 to chciałam mniej więcej żeby ktoś scharakteryzował ile trzeba umieć na tym poziomie. Z góry dziękuję.
Jeśli się będziesz uczyć to jak najbardziej. Na poziomie B1 powinnaś rozumieć w miarę proste teksty w mowie i piśmie oraz umieć pisać krótkie wypowiedzi heh trudno to tak wyjaśnić najlepiej przejrzyj sobie materiały maturalne lub do ZD. Matura rozszerzona jest już na wyższym poziomie do niej być musiała się już bardziej intensywnie przygotowywać a w przypadku gdy w szkole realizujesz podstawowy materiał to powinnaś rozejrzeć się za jakimś maturalnym kursem ;)
Napewno masz szanse zdać mature rozszerzoną, ja też zaczęłam się uczyć niem dopiero od liceum i zdałam ustną i pisemną rozszerzoną mature.Mi się wydaje, że maturę rozszerzoną, zwłaszcza ustna to można juz bardzie porównać z poziomem C1, bo B1 to matura podstawowa. Zależy też, czy masz zamiar zdawać na poziomie rozszerzonym część pisemną czy ustną też.Ja w 2kl lo zdałam ZD a później do matury uczyłam się już z książek do poziomu C1 i rozwiązywałam maseee testów;)
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi, w dodatku optymistyczne :)

Asieńka mam pytanie, jak Ty sobie rozłożyłaś pracę? Wiem, że chodziłaś na kurs i wiele robiłaś sama. Czy codziennie po przyjściu ze szkoły siadałaś do niemieckiego i konsekwentnie się uczyłaś? I jeszcze jedno: jak poradziłaś sobie z przygotowaniem do słuchania i mówienia (oprócz kursu naturalnie).

Wiem, że te pytania mogą wydawać się oczywiste, ale każdy ma swoje sposoby i można się od siebie nauczyć wiele pożytecznych nawyków :)

Pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Studia językowe