Matura - jak wyglada

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kilka pytan do osob ktore maja ja juz za soba .
Chodzi oczywiscie o ustna podstawowa.

Jak wbijam do sali egzaminacyjenej , to mam sie przywitac z egzaminatorami po niemiecku ? Jak juz wylosuje zestaw pytan to mam jakis czas na przygotowanie sie do niego ? Czy mozna zaczac od rozmow sterowanych czy trzeba od obrazka ? Czy jak przykladowo na obrazku bedzie Mezczyzna z wiertarka a ja nie bede wiedział jak jest wiertarka to juz moge im podziekowac i wyjsc czy mam jakies szanse to ominac ?

Wracaac do rozmow sterowanych .

znalazłem na nacie takie rozmowki . Akurat relacjonowanie wkleje bo mnie zaciekawiło .

Prowadziłeś samochód i miałeś/ aś niegroźny wypadek. Opowiedz znajomemu Niemcowi przez telefon.:

* kiedy to wydarzenie miało miejsce,

* jak doszło do wypadku,

* jakie konsekwencje poniosłeś/aś.

Rozmowę rozpoczyna zdający.

Z: Hallo Anna! Wie geht’s dir? Ich muss dir etwas sagen.

E: Danke, gut. Was denn?.

Z: Am Freitag hatte ich einen Unfall. Ich war sehr müde und ich bin am Lenkrad eingeschlafen.

E: Und dann? Was ist passiert?

Z: Zum Glück bin ich nicht verletzt, aber mein Auto ist kaputt.

E: Wie fühlst du dich?

Z: Alles in Ordnung. Ich rufe dich in einer Woche an! Tschüss.

E: Tschüss.

JAk mam sie do nich zwracac w trakcie takiej rozmowy bo chyba nie jako do Anny ;/ I czy te zwroty na poczatku , dziendobry , czesc sa potrzebne czy tylko od razu mowic o konkretnej rzeczy .

aha i czy ja bede miał ta kartke z i mam odpowiadac kolejno na kazde z pytan czy oni beda mi je zadawac po koleji po niemiecku , tak jak wg wzoru .

Dzieki z gory za wytłumaczenie .
>Jak wbijam do sali egzaminacyjenej , to mam sie przywitac z
>egzaminatorami po niemiecku ?
zdawałem rok temu rozszerzoną i przywitałem się po polsku, co w ogóle nie zaważyło na punktacji ;) bądźmy rozsądni, ale ja wyszedłem z założenia, że jest to polski egzamin, zdawany w Polsce, przed komisją złożoną z Polaków... tak więc, jak widzę mojego nauczyciela od niemieckiego to nie mówię mu "Guten Tag", tylko "dzień dobry"

>Jak juz wylosuje zestaw pytan to mam jakis czas na przygotowanie sie do niego ?
o ile mnie pamięć nie myli to 5 minut na podstawowej

>Czy mozna zaczac od rozmow sterowanych czy trzeba od obrazka ?
keine Ahnung

>Czy jak przykladowo na obrazku
>bedzie Mezczyzna z wiertarka a ja nie bede wiedział jak jest wiertarka
>to juz moge im podziekowac i wyjsc czy mam jakies szanse to ominac ?
jak nie wiesz jak jest wiertarka, to możesz kombinować, np. że wykonuje prace budowlane w domu, itd... ważne żeby powiedzieć kto, co robi i gdzie się znajduje

>aha i czy ja bede miał ta kartke z i mam odpowiadac kolejno na kazde z
>pytan czy oni beda mi je zadawac po koleji po niemiecku , tak jak wg
>wzoru .
jeżeli chodzi o pytania do obrazka, to o ile mnie pamięć nie myli - Ty dostajesz obrazek bez pytań, komisja ma obrazek z pytaniami ;)

>JAk mam sie do nich zwracac w trakcie takiej rozmowy bo chyba nie jako
>do Anny ;/
podczas rozmówek, jeżeli w treści jest podane, że jest to Twój znajomy, to per Ty mówisz do komisji

>I czy te zwroty na poczatku , dziendobry , czesc sa
>potrzebne czy tylko od razu mowic o konkretnej rzeczy .
nie wiem
DZieki wielkie ;]
Maciek a ile miales punktow jak moge spytac? Kurde boje sie ze trema mnie zje i nic nie powiem ;|
Czy mozna zaczac od rozmow
>sterowanych czy trzeba od obrazka ? Czy jak przykladowo na obrazku
>bedzie Mezczyzna z wiertarka a ja nie bede wiedział jak jest wiertarka
>to juz moge im podziekowac i wyjsc czy mam jakies szanse to ominac ?

Wiem, że pytają czy chcesz zacząć od obrazka czy od rozmów sytuacyjnych. Czy tak jest zawsze nie wiem :) Nigdy nie warto wychodzić! Widzisz strażaka w straży i nie wiem co powiedzieć to powiedz, że jest w pracu, w uniformie i na pewno jest odważy - informacje są przekazane. To samo jeśli chodzi o kolesia z wiertarką. Im więcej powiesz tym mniej pytań dostaniesz ;)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia