Matura ustna z niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 96
Sorry ale to jest wątek gdzie pisze sie o maturze i umieszcza swoje zestawy A NIE ODRABIA ZA KOGOŚ PRACE DOMOWE! może nauczyłabyś sie czytać!!
mam nadzieję, że to nie do mnie? bo ja doskonale wiem czego dotyczy te forum
Nie martw sie ;) To nie do Ciebie;)
TO ODPOWIEDŹ DO : paulam91
i tak sie złożyło że znajduje sie pod Twoim wpisem.;)
ja już po rozszerzeniu. woj. kujawsko- pomorskie. Wylosowałam zestaw z genialnym kolażem- porównanie życia na wsi i w mieście :D ale za to prezentacje mniej ciekawe. Pierwszy temat dotyczył jakiejś wypowiedzi Sokratesa i trzeba było się ustosunkować, drugi, ten który wybrałam tego, iż faceci częściej są zatrudniani niż kobiety, dlaczego tak jest, wady i zalety. 19 punktów, jeeee :D
Siemka. Widzę, że tu temat o maturze z niemca. Powiedzcie mi ile się uczyliście, żeby zdać na rozszerzeniu? Wystarczyłyby 3 lata w LO po 5 godzin i samodzielna nauka w domu?
Jak sie jest dobrą lub bardzo dobrą podstawe, to mozna z nią iść na rozszerzony.
A wiesz ustny do niczego sie nie liczy, tylko pisemnny. A jesli chodzi o przygotowanie to ja zawsze wg podstawowego sie uczyłam. I dopiero na początku tego roku szkolnego - we wrzesniu - zdecydowłam sie na rozszerzony..
Już w pon część ustna rozszerzona.;/
Jak sie ma*
mała pomyłka:D
hmm no mi sie wlasnie liczy na germanistyke rownież ustny... a boje sie ze po polsku nawet na wylosowany temat nie bede wiedziala co mowic:( najbardziej obawiam sie kolaży, bo zawsze o czymś zapominam, albo przechodze za bardzo do haseł pomocniczych...
nikt jeszcze nie zdawal swojego egzaminu poza 1 osobą:D? na rozszerzonym poziomie?
Ja mam w piątek, dolnośląskie.

Tez idę na germanistyke, a do jakiego miasta idziesz?
Ja jutro - mazowsze.
Ja tez sie boje rozszerzonego, że nie bede wiedziała co powiedzieć. Mi sie ustny nie liczy na studia :D
hmm ja to nie wiem gdzie sie dostane, skladam w-wa, krakow, wroclaw, lublin, łódź i swoje zadupie:D;) a Ty?? może się gdzieś spotkamy:D
ale dzisiaj jak zrobiłam mature z informatora to mi jakoś strasznie mało wyszło, niecale 60% ... i sie załamałam ze tak napisze... ale licze ze napisze jednak jak zazwyczaj na troche wyzej;] ciekawe jakie progi beda w tym roku;)

to piszcie piszcie jutro;) ja napisze w srode podstawowe tematy;)

i powodzonka:D! ja mam jutro podstawe ang ;)
Ja zdawałam dziś niemiecki ustny na poziomie podstawowym i rozszerzonym. Z podstawowego dostałam 18/20, a z rozszerzonego 19/20 :P
Na podtstawowym miałam
Uzyskiwanie informacji (w sklepie z odzieżą):
-mam powiedzieć czego szukam
-zapytać czy mogę przymierzyć tą rzecz
-stwierdzić, że nie kupię tego ciucha
Relacjonowanie wydarzen (z rejsu nad Renem):
-co ciekawego widzialam
-kogo spotkałam
-ogólne odczucia z wycieczki
Negocjowanie (w restauracji ze znajomym):
-chce zapłacić za siebie
-przekonuję towarzysza dlaczego to ja powinnam zapłacić
-podaję rozwiązanie kompromisowe
Opis obrazka:
-facet w biurze, który siedzi przy biurku i wyglada na zmartwionego/zmęczonego. Głupie to było, bo nie pamiętałam jak jest kalkulator, segregator i teczka, ale cóż. Wybrnęłam tak, że powiedziałam, iż przed nim znajduję się sprzęty biurowe i w rogu był komputer i klawiatura (więc to wiedziałam:P). Facet miał koszulę w paski i coś liczył. Pierwsze pytanie dotyczyło tego, czemu siedzi w biurze (czy jakoś tak), a drugie co ja bym chciała robić w przyszłości i dlaczego.

A na rozszerzonym miałam kolaż na temat hobby i czasu wolnego, zaś temat, który wybrałam dotyczył wegetarianizmu. Czy jest dobry dla zdrowia czy nie, dlaczego i co ja o tym sądzę. Zestresowałam się, bo babka z obcej szkoły zadała mi chyba z 5 pytań do tej drugiej wypowiedzi, ale na szczęście dobrze poszło:D. Jak zdajecie rozszerzony to stosujcie struktury typu "nicht nur... sondern auch", "zwar... aber", "entweder...oder". To się podoba:D
witam ;)
dziś miałam niemiecki ustny podstawy ;)

OBRAZEK dzieci w przedszkolu, siedzą w okręgu, wśród nich 2 nauczycielki. 3 dzieci stoi w środku koła. Pytania: 1) Czemu ta 3 dzieci stoi w środku? 2) Czy dzieci chętnie chodzą do przedszkola?

Zadania:
1. Jesteś na wymianie w Niemczech i chcesz tam uprawiać sport:
- powiedz co uprawiasz
- czy jest w okolicy jakiś klub sportowy który mogą ci polecić
- jaka jest jego oferta

2. Rozmawiasz z kolezanka przez tel. Opowiadasz o swojej 18-stce:
- jak bawili się goście
- jakie były atrakcje
- coś jeszcze ale nie pamiętam ;)

3. Jesteś na wymianie w Hamburgu. Byłeś na dyskotece zbyt długo i sie o Cb martwili:
- rozwiej ich obawy
- przedstaw swoje argumenty
- zaproponuj kompromis
(nie pamietam tego dokladmie ale to coś takiego;))

nie bylo trudne ;P 19/20 mialam ;)
teraz tylko roz. w poniedziałek...

a i to zestaw 7 (mazowiecki)
podstawa, dolnośląskie, zestaw nr 1
obrazek: jakaś rodzinna uroczystość, siedzą wokół stołu i wszyscy wpatrują się w komputer na środku.
pytanie: czy spotkania rodzinne sa dla ciebie wazne i dlaczego

dialogi:
- opisz przeprowadzke, nowy dom, ogród zaproś koleżanke do siebie
- rok temu przezyłaś powódź, opisz, gdzie wtedy byłaś,opisz akcje ratunkową (!) i czy poniosłaś jakieś straty
- w restauracji kolega chce zaplacic całość rachunku, zaprotestuj, podaj argumenty, nie zgodz sie z jego argumentami, zaproponuj kompromis
Annuszka91 powiedz jeszcze z jakiego województwa jesteś i jaki miałaś nr zestawu. To jest dość istotne :)
mazowsze.4.
kolaż o czasie wolnym, stresie, itp. za bardzo go nie pamietam .;/
a prezentacja to:
1. dzieci które mają rodzeńswo lepiej się rozwijają? wyraż swoje zdanie.
2. ten temat był o telefonie wśród młodych ludzi. dlaczego jest on "IN" (czyli w modzie) itp.
zdałam 11/20.
hej chcialam sie dowiedziec czy arkusze na ustny z niemca wszedzie sa te same?? bo slyszalam ze jest 50 zestawow i kazdy losuje tak??
prosze was podawajcie z dolnegoslaska arkusze jak juz ktos mial,bo ja jestem taka noga ze raczej nie zdam. a moglibyscie odrazu poo niemiecku tez pisac?? w ten sposob bym sie uczyla.
Moj zestaw woj. zachodniopomorskie
obrazek: Hotel, mężczyzna w recepcji stoi w eleganckim garnituru, kobieta coś tam piszę na kartce.na drugim planie też jacyś ludzie siedzą.
pyt 1. Co kobieta robi w tej recepcji?
pyt 2. Jak ważne są hotele dla miasta

Uzyskiwanie informacji:
Jesteś u lekarza i mówisz:
-jakie masz dolegliwości
-na co jesteś uczulony
-pytasz jak długo powinieneś zostać w łóżku

Relacjonowanie:
opowiadasz koleżance o kłótni z Twoją sąsiadką
-jak doszło do kłótni
-jak ona zareagowała na Twoją uwagę (coś takiego- nie pamiętam dokładnie)
-jak wyglądają teraz wasze kontakty

Negocjowanie:
Dzwonisz do Twoich znajomych i chcesz zaproponować im wyjście do teatru, ale oni już na wieczór są umówieni na kino
-przekonaj ich do swojego pomysłu
-odeprzyj ich argumenty i coś jeszcze tutaj było
-zaproponuj kompromis

Kolega miał na obrazku: koleżanki w restauracji, śmieją się
pyt 1. Dlaczego one się śmieją?
pyt2. Czy on lubi chodzić do restauracji?
jak Wam poszło rozszerzenie??
Ja miałam max. punktów, jestem mega happy;D
a na jaki testaw trafiłaś i jakie tematy do wyboru do prezentacji? płynnie mówiłaś? kongratulejszyn :)
tematy jakie musiałam poruszyć to: rodziny wielodzietne, miejsce jedynaka w społeczeństwie, niski przyrost naturalny, rezygnacja małżeństw z posiadania dzieci, problemy wychowawcze i operacje plastyczne. Temat który wybrałam do zaprezentowania dotyczył wyglądu, czy akceptuję swoje ciało czy chciałabym w nim coś zmienic, mówiłam sporo o wzorowaniu się ludzi na ideałach piękna, braku akceptacji przez społeczeństwo, minusów operacji plastycznych i naturalnych sposobach zmiany swojego wygląd opowiedziałam się przeciwko zmianom wyglądu....mówiłam płynnie i myslę że to bardzo ważne bo wiem że zrobiłam kilka błędów np gramatycznych czy składniowych a punkty nie zostały mi odjęte:) płynność to podstawa:)
Zdawał ktos może maturę dwujęzyczną - ustną? Jak - tak, to czy mógłby ktoś napisać, co było? :)
hej sylwanka a z jakiego wojewodztwa jestes?
słyszałam, że OKE udostępnia zestawy egzaminacyjne na poziomie podstawowym. rozszerzenie nie wchodzi w grę, prawda? ważne.
z tego co wiem udostępniane są tylko zestawy podstawowe
jakto udostepnia ?! a gdzie mozna je znalesc w takim razie?
no właśnie. a gdzie one są? bo szukam, szukam i nic :(
tja, pewnie jeszcze udostępniają arkusze maturalne przed maturami z kluczami odpowiedzi...
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 96

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie