Matura ustna z niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 96
z ang są takie zestawy (sama przed chwilą dostałam linka od koleżanki) i z niemca też są, ale nie wiem gdzie. naprawdę.
jutro mam niemiecki ustny potrzebne mi sa zestawy OKE Łódzkie Świętokrzyskie
Mam pytanie do osób, które zdają rozszerzony.
Co do pytań, które zadają egzaminatorzy do materiału stymulującego.

Czy odpowiedz 2-3 zdaniowa wystarcza? Czy powinna być bardziej rozbudowana?
hej ewulek117 !! mam pytanie bo bardzo mnei niepokoi, moja kolażanka dzisiaj zdawała i wylosowała numerek 8 i miała co innego!(warszawa, podstawa) słyszałam gdzies ze ktos mial juz grafitti i takie pytania ale nie wiem jaki numer czy to mozliwe zeby zestawy byly jakos pomieszane, albo jestes pewna ze ot byl 8 nr?
Jestem pewna,i też woj.mazowieckie.
Bardzo możliwe że pomieszane są te zestawy..
Własnie przeglądałam na OKE Warszawa przykładowe zestawy ustne.
( http://www.oke.waw.pl/?go=page&id=191 )
Tam są podstawowe i rozszerzone. I na ustnej rozszerzonej miałam zestaw który jest tu zamieszczony jako przykładowy. Więc się one mogą trafic na ustnej, zarówno na podst jak też rozszerz.
mazowieckie zestaw 4.
A. powiedz jakie sa Twoje zainteresowania, zapytaj o zainteresowania kolegi, zapytaj co kolega robi, aby rozwijac swoje zainteresowania.
B. po 2 tyg pobycie w Niemczech opowiedz : jaka była pogoda, jak spedzaliscie wolny czas, jakimi środkami komunikacji podrózowaliscie po mieście.
C. Znajomy chce isc do chinskiej restauracji. Odmow, powiedz ze chcesz isc do włoskiej i uzasadnij, ustalcie kompromis.
obrazek: dwie kobiety stoją przed duża wystawa z butami na ulicy. Pyt. (chyba nie pamietam;p)dlaczego one przed ta wystawa stoja. 2 gdzie najchetniej i dlaczego robisz zakupy.
czy miał ktoś może na maturze zestawy 1, 11, 12, 15 z województwa mazowieckiego jeśli tak to bardzo bym prosiła o wstawienie
kurde ja mam w ten wtorek rozszerzony (podkarpacie) i strasznie się sikam...;/ Boje się, że się poplątam albo coś...
to wez ze soba panpersy i nikt nie zauwazy
myślisz, że z podwójnymi skrzydełkami trzymają najdłużej? Bo w przyjaciółce coś było o tym ;/ no nie wiem sam, ale dobra rada ;p
mozesz tez wiziasc dla doroslych, niby maja wieksza pojemnosc i tez na "duze" sa dobre, jakby tak wszytsko pusicilo - oczywiscie nie tylko nerwy! ;)
proszę podawajcie co mieliście na ustnym interesuje mnie zwłaszcza województwo dolnośląskie
monisia 23 a masz reszte??
Zestaw 11 mazowieckie
1.Opowiedz o swoich obowiązkach w domu, zapytaj o jego obowiązki, zapytaj czy się z nich wywiązuje. Nie pamiętam dokładnie całego kontekstu.
2.Koncert- opisz przebieg, relakcje publiczności i własne jakieś przeżycia jeśli chodzi o ten koncert.
3. Powiedz, co daje czytanie książek. Chyba jeszcze było,żeby się nie zgodzić na to,że kolega nie ma czasu na czytanie i zachęcić go do czytania- coś takiego.

Obrazek: 2 kobiety w jakiś ludowych strojach witają facetów w garniakach chlebem i solą. Wszystko jest na jakiejś łące czy coś w tym stylu.

2 pytanie było jak się wita gości, jak ty witas gości, a 1 coś o tym chlebie i tej soli, ale nie pamiętam już co.
mnie interesują tylko do 16 bo tyle zestawów mam w szkole więc mam do 16 oprócz tych które napisałam
Ja z podstawowego miałam 20/20 zdaję też rozszerzenie, ale sama przyznam, że miałam bardzo łatwą ilustrację, jak i zadania. Na ilustracji znajdowała się biblioteka, kilka dziewczyn czytało książki. Pytania do obrazka
1) Jak sądzę, dlaczego one uczą się w bibliotece
2) Jak sądzę, jak lepiej jest się uczyć samemu czy razem

Dialogi:
1) -Zapytać przechodnia o jakąś tam ulicę
- dowiedzieć się czy dobrze się zrozumiało
- poprosić o wskazanie na mapie

2) Zgubiłam aparat, miałam opowiedzieć GDZIE, JAK, CO ZROBIŁAM np. telefon na policję

3) będąc na wakacjach w domku, chciałam przyjąć gości, a właściciel się ni zgodził ;
- negocjacja dlaczego nie
- propozycje, rozwiązania
- kompromis :)
a z jakiego wojewodztwa jestes i jaki to byl numer?
z lubuskiego, jaki numer, nie mam pojęcia.
Pozdrawiam:)
Witam! posiada ktoś może zestawy z woj. LUBELSKIEGO? proszę o szybko odp. Zestaw+numer proszę podać. Z góry dziękuję.
zazdroszczę że już jesteście po..
kurczę, czy ktoś posiada może jakiekolwiek zestawy na ten rok albo napoprzedni z niemca rozszerzonego, ale wielkopolskiego...? szukam i szukam i nic nie mogę znależć...:/ mazowiecki i gdańskie znalazłam w 2 minuty... a gdzie nasze województwo? czemu sobie nie pomagamy wzajemnie?:( co z Was za ludzie?
Japanese no widzisz dobra rada i 20/20 więc nie jest źle ;p
Gratulacje!
OKE KRAKÓW woj.podkarpackie
Zestaw 3
Obrazek: Kobieta maluje ramy okna na polu, stoi na drabinie, trzyma farbę i pędzel.
-dlaczego kobieta maluje framugi
-czy ja pomagam w domu
Scenka1: jestem w pensjonacie informuje gospodarza o:
-że mama jest chora
-pytam czy jest tu jakis lekarz
-gdzie jest najbliższa apteka
Scenka2: w rozmowie z koleżanką opowiadam
-o tym że zmieniłam styl życia
-co teraz robię w tym kierunku
-kto mnie do tego zachęcił
Scenka3: kolega chce iść na koncert jazzowy ja na rokowy
-zaproponuj wyjście na koncert rockowy
-nie zgódź się z jego argumentami
-zaproponuj kompromis
Dzięki :)
cześć ! mam pytanie ile trzeba mieć punktów żeby zaliczyć maturę ustną? na 30% :D
dwa
haha:D pytam poważnie;D
Cytat: zochama
dwa

zosiu pijesz juz alkohol
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 96

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie