pytanie dot. rozszerzonej matury

Temat przeniesiony do archwium.
Hej :) po wakacjach idę do III klasy LO. Mam zamiar zdawać na maturze rozszerzony niemiecki. Ale mam takie dziwne pytanie. Otóż wiadomo, że niemiecki jest bardziej skomplikownay od takiego angielskiego, tzn chodzi mi o to, że tam trzeba dodawać końcówki do rzeczowników, do przymiotników, uważać na przypadki, na szyk zdania, który też musi być ściśle uporządkowany. Oczywiście, człowiek dobrze przygotowany ma to wszystko w głowie i na części pisemnej sobie poradzi, ale chodzi mi o egzamin ustny. Czy jest on baardzo surowo oceniany? Wiadomo, że jak ma się mówić, biegle, w stresie (w końcu to najważniejszy egzamin w życiu) to ciężko jest czasem odpowiednio coś odmienić, dodać odpowiednią końcówkę do rzeczownika/przymiotnika... nie mówiąc już o tych trzech tabelach końcówek dla rodzajnika określonego, nieokreślonego, braku rodzajnika... wiem że może trudno zrozumieć co mam na myśli, ale bardzo się tego boję i byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi coś na ten temat napisał...
To zalezy jaka komisja;)
Ale jak na studia nie liczy Ci sie ustny to nie masz co sie przejmować. Przeważnie tylko pisemny biorą pod uwagę.
Na ustny R mozna pojśc nawet z dobrą/bardzo dobrą znajomością niemca podstawowego. i to wystarczy by zaliczyć chociaż na 30% ;)
Gramatyka jak garamtyka. Najważniejsze jest słownictwo ;) bo w ustnym chodzi o to by sie dogadac, mowić co ślina przyniesie, to zastanawiając sie długo nad gramatyką
nie zastanawiając *
By wybrać jezyk na maturze na poz. R nie trzeba znać go idealnie, perfekt ;)
Bo na maturze 2010 było tak że ... By zdawać jezyk na poz, R trzeba go bylo wpisac w obow. i w dodatkowym ( żałózmy że jeden obcy wybierasz). i maturze zdajesz najpierw podst i tego samego dnia część R. I czy rozszerzony zaliczysz czy nie, to i tak maturze zaliczysz jak zaliczysz obowiiązkowe podstawowe - polski, matma, jezyk obcy.
żeby zdać maturę rozszerzoną z niemieckiego języka nie trzeba znać perfekt. Szczerze powiem, że poziom jest mizerny, a zdanie matury nic nie mówi o tym, że ktoś na prawdę zna język...

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa