matura

Temat przeniesiony do archwium.
Ja dziś zdawałam rozszerzony.Zestaw 14
Stymulus było o protestowaniu np ludzie na ulicy,lub przebrani za kurczaki walczący o zwierzaki i jeszcze żołnierze czyli terz konflikty i sposoby rozwiązywania
A tematy:
1.O sensownych sposobach spędzania czasu przez młodzież
2.O różnych sklepach. Gdzie lubisz robić zakupy
wybrałam pierwszy i zdobyłam 19 pkt (tylko)
wow, miałam ten sam temat. i oczywiście go schrzaniłam bo niecierpię tego języka i nie mam nic do powiedzenia na temat gości przebranych za kurczaki - -' już pomijając moją 'fenomenalną' wiedzę na temat polityki :P
hej ludzie! a ktoś w ogóle zdaje pisemną z niemca? Ja zdawałam starą rok temu i chciałabym się dowiedzieć czym sie one różnią??
Ja zdaję np. :) i to rozszerzoną. Trudno mi się jednak wypowiadać czym one się różnią, bo nie wiem jak wyglądała stara matura z niemca. Mogę Ci jednak podrzucić link do oficjalnego informatora:
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69
Tam znajdziesz (pod koniec pliku po tych wszystkich teoretycznych informacjach) przykładowe arkusze egzaminacyjne. Poza tym możesz zerknąć na stronę:
http://www.zadania.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=77
Tam są próbne matury z rożnych województw, które odbyły się na przełomie 2004 i 2005 roku.
Pozdr.
dzięki. zaraz sobie oblukam; a tak przy okazji, kasik_999, to dokąd się wybierasz???tzn. na studia jakie?
Najchętniej na germę na UAM, w dalszej kolejności NKJO też w Poznaniu. A Ty gdzie startujesz? Czy już studiujesz?
jeszcze nie studiuje, zrobilam sobie rok przerwy(au-pair). Nie mam kasy żeby się wyrwać z mojego miasta_ Bydgoszczy, choć b. bym chciała! Co do Poznania to też dyskwalifikuje mnie egzamin z polskiego.... nie za bardzo go lubię. Zdecydowałam sie na NKJO w Bydg. No i teraz sie ucze powtarzam materiał. Ale z gramy wiele zapomniałam. Więc pytanko mam-możesz polecić jakiąś książkę dobrą do gramatyki???
I jak było jako au-pair? Jeśli bym się nie dostała w tym roku na studia (odpukać...) to nie wykluczam takiego wyjazdu. Jeśli chodzi o gramę, to posiadam w domku tylko niezastąpioną "Bęzę" oraz sporo kserówek z innych książek, które robiliśmy na lekcjach w szkole. Ja bardziej skupiłam się w przygotowaniach na obkuciu słownictwa, dlatego nie umiem Ci nic innego poza Bęzą (to podstawa) poradzić :( Może ktoś inny na tym forum...
Jeśli chodzi o język polski, to też jakoś super nie przepadam, zobaczymy, jak poszła matura (ech.. ten klucz).
Życzę powodzenia na egzaminach :)
to był dla mnie fajny rok jako au-pair. Polecam! Na pewno można podłapać trochę słownictwa i akcentu.... No Bęzę mam, myślałam o czymś na wyższym poziomie. No i wreszcie kupiłam dziś fajną książeczkę do gramy- Mittelstufe für Fortgeschrittene (Heueber). Jest godna uwagi. Co do studiów, to wierzę że obie rozpoczniemy naukę na wybranych przez nas kierunkach!
PS napisz jak bedą wyniki matury!
pozdr;
Kamilka_23 ja tez jestem z Bydgiszczy i rowniez myslalam nad NKJO tyle ze nie mam ambicji zeby tylko niemieckim sie zajmowac, wiec wybieram sie na ekonomie..moze w De, a powiedz w jakim miescie bylas na au-pair??
no ja właściwie tam wyjechałam bo nie miałam pomysłu co studiować. germ odrzucałam:) .....ale ostatecznie stanęło na tym. po drodze chciałabym jeszcze coś innego postudiować, mam nadzieję że coś wymyślę.... jako au-pair byłam w Hanowerze.
a Ty masz starą czy nową maturę?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa