Deutsch =*

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć! Mam do Was pytanie: jak zaczęła się Wasza przygoda z językiem niemieckim?
Np., ja uczę się tego języka od 2 klasy szkoły podstawowej ;] Jednak rok temu bardzoo go polubiłam :) Kiedy wróciłam z obozu , który odbył się w Niemczech zrozumiałam,że znam tylko podstawy języka choć uczę się go już od tylu lat! Byłam przerażona ! ! ! Pewnego dnia zaczęłam się uczyć, próbowałam zrozumieć gramatykę, opanowałam mnóstwo słów... a dziś? Mmmm mam 6 z niemieckiego, osiągnięcia w konkursach :) Jeszcze w poprzedniej klasie nie brałam udział w konkursach, bo... chyba bym się tylko upokorzyła ;) W 1 miesiąc nauczyłam się więcej niż przez lata nauki :D
Dziś niemiecki jest moim życiem, wiem ,że znam go bdb. :) Uwielbiam oglądać niemieckie bajki, rozmawiać z ludźmi z Niemiec, uczestniczyć w wymianach z Niemcami :) :)
Niemiecki jest super! Chociaż większość osób uczy się angielskiego ja wolę poszerzać swą wiedzę z niemca :) :) To wspaniały język :) Uczcie się go! Mi wystarczył miesiąc,aby go zrozumieć (kiedyś nie rozumiałam np. zamiany z der na dem itp, a gdy sama postanowiłam zrozumieć -udało mi się! :) :) ;-)) Teraz wszystko czaję :)
Uczę się ciągle nowych słówek ^^ :)
Paaa :)
To super słyszeć ( a może raczej czytać) takie słowa zachwytu i
entuzjazmu. To wspaniałe, że nauka języka może dać tyle satysfakcji.
Mam podobne odczucia, jeżeli chodzi o naukę języków obcych.
Kiedyś przez 10 lat uczyłam się rosyjskiego i doprawdy nie mogę
z siebie dziś wydusić najprostszych zwrotów (rosyjskiego oczywiście
nie lubiłam, nie rozumiałam i do dziś nie mam ochoty się jego uczyć);
Na początku podobnie było z angielskim ale szybko pojęłam, że bez
tego języka "ani rusz". Głupio się czułam, że u mnie w rodzinie wszyscy
bez wielkiego wysiłku albo rozmawiają po angielsku, albo po niemiecku.... .
Zaczęłam się uczyć, polubiłam ten język i byłam wkrótce
jedną z najlepszych w szkole... .
Obecnie uczę się kilku języków i daje mi to ogromną satysfakcję.
Sama nauka jest bardzo przyjemna.

Niemieckiego uczę się od niedawna ale już widzę u siebie pewne postępy i
to jest cudowne!!

Życzę Tobie dalszej owocnej nauki!