w ile czasu??

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Mam takie małe pytanie :P
jak wiadomo są tu ludzie którzy j. niemiecki maja w jednym paluszku :P
i z tąd moje zapytanie
Ile czasu się uczyliście języka żeby dojść do perfekcji?
Ja się ucze już 8 rok troche umiem, oprócz lekcji w szkole chodzę na kółko
oglądam niemieckie programy w tv, słucham niemieckiej muzyki, czytam dużo, trochę tłumacze, może wiecie co jeszcze można zrobić?? :P

za wszelki odzew dziękuje ;*
Mokotow zählt hier nicht... :-))
hymm... :P
warum du zählst hier nicht??
zählst du hier nicht? soorry
Weil Du nicht wirklich wissen willst, wie alt ich bin... :-) Lebenslanges Lernen...

(jestem szwabem :-)
czemu niechciałabym wiedzieć, nie ma znaczenia wiek :P
i teraz wiem dlaczego Mokotow tu sie nie liczy xD
aha, i czy określenie "szwab" nie jest obraźliwe??
bo jest takie troszke.. dziwne :P
Wenn den Begriff ein Pole verwenden würde, könnte es komisch klingen...
w jakim sensie pojęcie? o wojny itd tak? mam nadzieje że zrozumiałam dobrze :P
Jeżeli Polak tak określi Niemca celem obrażenia, to jest to obraźliwie. Szwab w rzeczywistości to mieszkaniec niemieckiego landu w okolicy Ulm - i koniec.
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwaben

Übrigens bin ich Hesse :-))
a no tak ;] i jeszcze troszke pomęcze, czy są takie stronki niemieckie podobne do naszego onetu albo wp ?? bo ja znam tylko www.web.de i nic wiecej xD (siara jak nic)
:) ile czytania, ale danke schön za to :P
Jak się uczyłam tych landów niemieckich to własnie coś tam było o tym :P
tausende :-)) Worum geht es Dir?

gmx.de
arcor.de
freenet.de

...
Onet :-)

Szwab w Krakowie

http://portalwiedzy.onet.pl/,1581,1410647,czasopisma.html
czemu pytasz o co mi chodzi :P
może coś nie tak powiedziałam?
spoko :-)))

Nein, meine Frage war, welche Ansprüche Du an die Webseite stellst. Onet ist universal - niepowtarzalny ...
chciałam sobie tak poczytać troszke :P popatrzeć tu i tam co w świecie piszczy :) bo w niemczech z informacjami są troche do przodu od nas :P (przynajmniej tak mi się zdaje)
onet też jest fajny :P i badzo często szperam na tej stronce
mam jeszcze takie pytanie :P
co niemcy widzą w Knucie??
spiegel.de
tagesschau.de
zeit.de
http://news.google.de :-)

Ich glaube nicht, daß Deutschland hier "troche do przodu" ist...

Knut: Endlich einmal (nach der Fußballweltmeisterschaft) ein Symbol für Sympathie. Tierlieb sind wir alle - und die Wirtschaft nutzt das aus. Das ist Kommerz in Reinkultur! Die Tierparks haben mehr Besucher, man kann Devotionalien verkaufen - Geld, Geld, Geld!

(solltest Du den Wunsch haben, schreibe ich gern auch auf Polnisch :-)
http://www.spiegel.de/kultur/zwiebelfisch

!!!
Mi to jest obojętnie czy po niemiecku czy po polsku
zalezy jak tobie jest wygodnie :P

Własnie tak widziałam, w telewizji że duże kolejki są żeby Knuta zobaczyć
pewnie te zoo ma kupe kasy z tego :P
Eben. Und die Zoos in anderen Städten sind neidisch...
Jak są zazdrośni to niech sobie jakieś cudowne zwierzątko wynajdą i będzie gut.
A jak to jest w stosunkach niemców z polakami? Przyznam się mam te 17 lat (wiem że nie za wiele) i na pewnym forum niemieckim, nastolatki w moim wieku wyzwały że my polacy potrafimy kraśc im samochody że wszystko wywozimy, że polki i francuzki są brzydkie a one o wiele ładniejsze... und so weiter... Skąd się to u nich bierze, nie wszyscy polacy tacy są a oni idą tym jednym stereotypem.. I jak tu się nie zdenerwować

to nie nazywa czasem rasizm?
Oh verdammt. Das kann ich nur auf Deutsch - ich hoffe, es ist wirklich kein Problem für Dich!

1. Vorurteile (Stereotypen) gibt es überall (szwab...). Sie entstehen, wenn man den anderen nicht kennt. Deutsche fahren nicht nach Polen. Sie kennen Polen also nicht.

2. Es gibt ein deutsches Vorurteil, daß polnische Mädchen schön sind! ( :-))) Es gibt sogar ein Lied darüber.

3. Wenn ein Deutscher (im Forum oder wo auch immer) solche Vorurteile äußert - ist er ein Ignorant und stellt sich damit bloß!

4. Es gibt Zeitungen (Bild), die mit diesen Vorurteilen arbeiten - weil sie die Verkaufszahlen steigern wollen (s. "Knut" :-)

5. Nicht alle Deutschen denken so! Wenn ich auch (leider) zugeben muß, das es so manche sind.

6. Das Wichtigste: Es gibt hier in Frankfurt eine Straße, da stehen viele ausländische Bürger und suchen eine Arbeit für einen Tag. Man nennt das "Arbeiterstrich". Hier sind die Ärmsten der Armen aus ganz Europa versammelt und suchen eine kurze Beschäftigung für möflichst viel Geld. Darunter sind auch Polen. Weil es die Ärmsten der Armen sind, die auch in Polen nicht zur Oberschicht gehören, vertreten sie eine bestimmte Schicht.

Und jetzt kommts: Der Deutsche kennt die Polen nicht. Der Deutsche sieht die Polen z. B. in dieser Straße. Also denkt der dumme Deutsche: Alle Polen sind so...

Alles klar?

Ich denke, auch in Polen gibt es solche Vorurteile... Wie sieht es mit den Ukrainern aus?
Wahrscheinlich nicht. Denn das ist die neue Jugendkultur. Egal, ob es mir gefällt oder nicht.

Übrigens ist das Lied berühmt und in den Charts!
Wikrlich??
"2. Es gibt ein deutsches Vorurteil, daß polnische Mädchen schön sind!
>( :-))) Es gibt sogar ein Lied darüber."
w polsce się mówi że niemki są brzydkie :P

u nas też się z ukrainców i rumunów naśmiewają, np jak ktoś z rumunów żebra po kościołem to myśli że wszyscy tacy są, albo cyganie...
ja teraz zrozumiałam wszystko
wirklich.

Ich habe übrigens ein Mädchen aus Polen und bin nun schon ein paar :-))) Jahre mit ihr zusammen!
Piosenka piosenką
ale to się tyczy chyba Türkei (?)
czy oni nie czują się obrazeni??

moje kolezanki w klasie tez czasem tak czytają 'isch' i właśnie mi się z tą piosenką kojarzy :P
fajnie :)
Ja musze już zmykać :)
mam nadzieje że się jeszcze tu kiedyś spotkamy :)
Bis bald ;*
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Nauka języka