Jak sie nauczyc MĄDRZE niemieckiego??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Pare dni temu przyszedl mi do glowy szalony pomysl, mianowicie postanowilam rozpoczac nauke niemieckiego:) Nienawidzilam tego jezyka przez wiele lat i to tak bardzo iz w tydzien po ostatniej lekcji niemieckiego w 3 klasie LO zapomnialam doslownie wszystkiego. Teraz jakos inaczej spojrzalam na ten jezyk i mimo iz nie brzmi on dla mnie najpiekniej postanowilam sie go nauczyc. Przejrzalam sobie gramatyke niemiecka i pomyslalam, ze najwiekszy problem bede miala z rodzajnikami, bo nauczyc sie ich mozna w 5 minut, gorzej z automatycznym stosowaniem ich podczas mowienia.

Dlatego wlasnie zwracam sie do Was z prosba o udzielenie mi rady. Jak najlepiej uczyc sie tego jezyka, aby moc faktycznie mowic, a nie dukac odtwarzajac w glowie tabelki z odmianami?? W LO nauczycielka oparla cala nauke na gramatyce i wiem, ze tak jezyka nie powinno sie uczyc. Czy ktos nauczyl sie skutecznie niemieckiego w doroslym zyciu i moze podzielic sie doswiadczeniem??

Z gory dziekuje za pomoc!:)
Dużo TV, Dużo gazet, dużo muzy, nie wiem co jeszcze, znajdź sobie osoby z którymi będziesz mogła komunikować się w tym języku.
Nie sadze, abym mogla nauczyc sie jezyka ogladajac telewizje, skoro po niemiecku potrafie powiedziec jedynie: Wie heisst du czy cos w tym stylu;)
Nie sadze, abym mogla nauczyc sie jezyka ogladajac telewizje, skoro po niemiecku potrafie powiedziec jedynie: Wie heisst du czy cos w tym stylu;)
potrzebujesz lepszego nastawienia ;)
Masz może skypa?
uwierz mi, ze kazdego jezyka mozna nauczyc sie dzieki telewizji (a takze gazetom i ksiazkom). Ja stosuje taka metode nauki rownolegle do tradycyjnej metody (uczenie slowek, zwrotow) i musze stwierdzic, ze to wlasnie dzieki telewizji i gazetom (czytam np. specjalna gazete dla uczacych sie niemieckiego "Deutsch aktuell") tak dobrze znam niemiecki. w ten sposob uczysz sie nieswiadomie, bo nie wiesz w ktorym momencie, a w koncu "lapiesz" jakies sformulowanie i potrafisz sama je zastosowac. A przede wszystkim uczysz sie "zywego jezyka".
Oczywiscie nie licz na to, ze od samego poczatku bedziesz rozumiala wszystko. To jest po prostu niewykonalne. Ale cos zawsze zrozumiesz. Na poczatku moze to byc tylko 1 slowo (to juz cos!). Potem bedzie coraz lepiej. Wazne jest tez to, zeby osluchac sie z jezykiem. Niemiecki wydaje sie bowiem bardzo prosty, jezeli chodzi o wymowe, jednak czasami, kiedy slucham Polakow (albo ogolnie ludzi z zagranicy) to zastanawiam sie w jakim jezyku mowia (bo nie brzmi to jak niemiecki).
Na pewno nie mozesz sie zniechecac.
"Es ist noch kein Meister vom Himmel gefallen" (przyslowie niemieckie, doslownie: zaden mistrz nie spadl z nieba, czyli: Trening czyni mistrza).
Zycze wytrwalosci z nauce niemieckiego:)
hy :]
Mam pytanko, ile czasu poświęcałaś na oglądanie obcojęzycznej tv ?
I czy oprócz telewizji miałaś język w szkole?
Pozdro :]
Najlepiej sie uczyc jezyka przebywajac w tym kraju, jestem jednym z wielu dowodow potwierdzajacych to. W zeszlym roku przeprowadzilam sie do Niemiec z nikla znajomoscia tego jezyka. (Mimo, ze chodzilam na kurs prowadzony podobnym sposobem do metody Callan'a.) Po roku w tym kraju znam niemiecki lepiej niz angielski, ktorego sie ucze od dobrych paru lat. Tak wiec, jesli masz jakas rodzine w Niemczech, to mozesz wyjechac do nich, np. na wakacje.
ja mieszkam 2 lat i wcale nie umie tego jezyka ogladam tv nie opowiadaj glupot prosze cie
Mądrze? Nie nauczysz się żadnego języka.
Jeżeli żyjesz w " polskim getcie językowym", to nawet za granicą nie nauczysz się tego.
Ile masz lat? Pytanie dotyczy nauki w wieku dorosłym.
Jesteś muzykalna? Jeśli tak, to ci będzie znacznie łatwiej.
Rodzajniki trzeba wkuć na początek. Tego polski język nie ma. Haben und sein trzeba wkuć na początek. I inne zasady także.
Ale...jeżeli dzioba w tym języku nie otwierasz, to nie pomoże ci żadne wieczne słuchanie po niemiecku. Musisz się po prostu uczyć.
Zacznij od komiksów. Czytaj Bild-Zeitung (Internet).
Czy metoda taka, czy inna, nie ma znaczenia. Liczy się ta, która tobie odpowiada.
Wmieszaj się do forum i porozrabiaj. Daj się wyśmiać, ale...
ucz się przy tym.
Po roku będziesz się sama z tego śmiała...
ich lerne diese Sprache seit 3 Jahren. Jetzt studiere ich Germanistik an der Universität. Aber am Anfang hatte ich auch einige probleme damit bzw. um diese alle grammatischen Regeln beizubringen, aber jetzt muss ich sagen dass es immer besser geht :P jetzt hab ich noch Probleme mit der Aussprache dieser Sprache aber ich weiß nicht warum... :(
dürfte ich ne frage an dieser person stelln, wie es möglich ist, in diesem land wohnen und keine sprache des landes können?
edytowany przez Jennifer1991: 14 lis 2010
dürfte ich ne frage an dieser person stelln, wie es möglich ist, in diesem land wohnen und keine sprache des landes können?
Ich verstehe diese Frage nicht so ganz. Was möchtest du wissen? Welches Land meinst du? Plen oder Good Old Germany?
@annann

Training czyni mistrza, czyli Treining jest zle! ;)
annann, obcy człowiek z innego forum (mający w nosie polski, jak sam zwykle mawia) chce ciebie przekonać, bo on jest japonskij, ale tak naprawdę to nie jest tak źle, bo ten obcy znowu coś przegapił (jemu po prostu nudno u penwej spamanin):
http://pl.wiktionary.org/wiki/%C4%87wiczenie_czyni_mistrza
Recherche ist das halbe Leben.
Übung macht den Meister
czy ktoś z forumowiczów próbował nauki niemieckiego metodami sita, super memo itp. jeśli tak to bardzo proszę aby podzielił(-a) się wrażeniami.
Cytat: 23kowal
czy ktoś z forumowiczów próbował nauki niemieckiego metodami sita, super memo itp. jeśli tak to bardzo proszę aby podzielił(-a) się wrażeniami.

a na czym polegaja te methody
pytam sie bo nie mam zielonego pojecia co to jest methoda sita lub super memo
Co to jest MADRZE sie uczyc?
Znaczy z otwarta glowa, czy co? jak otworzysz glowe, to ci wszystko wyleci!
@diego -> www.sita.pl -> www.supermemo.pl
Już się może powtarzam na forum, ale na start polecam metodę Birkenbihl, od B1-B2 techniki pamięciowe. Oczywiście jak najczęstszy kontakt z językiem, dużo czytać (aktywizować słownictwo), dla utrzymania/kontrolowania słownictwa np. fullrecalc, SM.

Pozdr
Ja polecam wciągnąć się w czytanie jakiegoś interesującego nas forum internetowego. Oczywiscie dobrze jest wybrac takie na którym ludzie wypowiadaja się w ładny sposób. Ale po pierwsze - zyskujemy interesujące nas informacje, po drugie - mamy kontakt z żywym, jak najbardziej żywym językiem, po trzecie - po jakims czasie możemy sprobowac włączyc się w życie forum, samemu cos pisac, nawet poprosic o to by ktos nam poprawil błędy, przy krótkim wpisie dla Niemca to chwilka i na pewno znajdzie sie ktoś chętny by pomóc.
Cytat: nieznajowa
Ja polecam wciągnąć się w czytanie jakiegoś interesującego nas forum internetowego. Oczywiscie dobrze jest wybrac takie na którym ludzie wypowiadaja się w ładny sposób. Ale po pierwsze - zyskujemy interesujące nas informacje, po drugie - mamy kontakt z żywym, jak najbardziej żywym językiem, po trzecie - po jakims czasie możemy sprobowac włączyc się w życie forum, samemu cos pisac, nawet poprosic o to by ktos nam poprawil błędy, przy krótkim wpisie dla Niemca to chwilka i na pewno znajdzie sie ktoś chętny by pomóc.

to co ty tutaj szukasz tu nie ma niemcow
Cytat: diego13
to co ty tutaj szukasz tu nie ma niemcow

Das stimmt zwar nicht, sie sprach aber auch über ein ganz anderes Forum:
Cytat:
Oczywiscie dobrze jest wybrac takie na którym ludzie wypowiadaja się w ładny sposób.

Das Forum, was sie meint, findet sich in meinem Profil... ;-)
moko glupoty wypisujesz jak zwykle
jestes tak inkompetentny ze az sie slabo robi
Cytat: nieznajowa
Nooo, znalazlas to twoje wspaniale forum? Polec cos ciekawego! Tylko nie zaczynaj z Frau spamanin, bo tam sami zamordysci, Frau Mokotowa...
[quote name=hammel
Nooo, znalazlas to twoje wspaniale forum?
...[/quote] "wspaniałego" nie znalazłam. A czy ciekawego? Dla kazdego cos innego będzie ciekawe. Ja na razie podczytuję http://www.babyforum.de/ ale ono jest ciekawe dla mnie jako mamy.

A tak przy okazji to jak widzę poziom wypowiedzi tutaj i obrzucanie sie błotem to chamskie pytanie diego13 ma sens - nie wiem co tu robię.
chamskie nie chamskie ty chcesz niemcow tu nie ma niemcow i o co ci jeszcze chodz
uczyc sie trzeba madrze to ksiazke otworzyc slowka wkuwac texty tlumaczyc proste zdania budowac pisac i mowic glupio sie uczyc to po forach biegac i niemcow szukac i na koncu stwierdzic ze jest sie mama i babyforum jest najlepsze zajmij sie dzieckiem a nie siedz w internecie
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie