samodzielna nauka niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Moja sytuacja jeżeli chodzi o język niemiecki przedstawia się następująco, przez 3 lata gimnazjum miałem lekcje na poziomie podstawowym, do których, nie ma co ukrywać, nie przykładałem się. Okres ten odbębniłem i poszedłem do klasy o profilu językowym w LO. Na początku edukacji licealnej postanowiłem sobie, że jeżeli już mam zapewnioną dużą ilość lekcji to zacznę się sumiennie uczyć, mimo tego, że nie mam zamiaru zdawać tego przedmiotu na maturze. Niestety, trafił mi się najgorszy nauczyciel pod słońcem, przeklinany przez wiele pokoleń uczniów i nauczycieli. Nie chodzi o to, że nauczyciel ów nie ma talentu do przekazywania wiedzy, facet po prostu nie uczy, dyktuje temat, tłumaczy polecenia ćwiczeń i róbta co ccheta. No ale ja nie o tym. Postanowiłem, że w wakacje powolutku spróbuję przyswoić ten język na jakimś przyzwoitym poziomie. Z góry zaznaczam, że nie mam zamiaru opłacać korepetytora, czy kogokolwiek kto by mi w tym pomógł, nie wynika to ze ślepej wiary we własne umiejętności, ale z oszczędności. Na chwilę obecną posiadam podręcznik "Alles Klar" 1a i 1b.
Moje pytanie do osoby kompetentnej w tej dziedzinie: Który podręcznik, najlepiej się nada do samodzielnej nauki, tj. będzie posiadał w miarę szczegółowe objaśnienia różnych zagadnień i polecenia oraz regułki również po polsku.

moje gg: 7[tel]e-mail : [email]

z góry dziękuję i pozdrawiam
Podrecznik Alles klar 1a i 1b, to poziom podstawowy, niemniej jednak bardzo dobry do nauki samodzielnej (płyta CD), prosty. Przerób 2a i b, 3 a i b, weź się za "Partnersprache" i dodatkowe lektury, oraz słuchaj radia i oglądaj telewizję. Po koleji. Wszystko może być prawie za darmo. Np.telewizja całośc w granicach 600 zł. Kup najprostszą antenę satelitarną (2[tel]zł) stary nawet odbiornik telewizyjny i zaszyj się codziennie w swoim pokoju na 1,5 godz. oglądaj na 1 i 2 niemieckiej (na astrze masz około 30 darmowych kanałów) np. kryminały. Na początku nie będziesz rozumieć prawie nic, ale z czasem dojdziesz do perfekcji. No cóż - nie mówię że to nic nie kosztuje = potrzeba wytrwałości konsekwencji i czasu.(aha -sposób wypróbowany!)Powodzenia
jesli chodzi o gramatykę do Alles klar jest świetna dodatkowa książka do gramatyki - wyłożona kawa na ławę - po polsku

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia