RTL, PRO 7, VIVA

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Cześć znam niemiecki na poziomie ok B1 ucze się z podręczników wyd. Hueber Themen Aktuell teraz Em Neu (kasety, ćw)
Gramatyka: Benza
Słownik: Pons
Repetytorium: Rostek
oraz podręczniki zawierające testy do matury roz
Od września planuje brać podręcznik Em Neu B2
Poświęcam mu dość dużo czasu ok 6h czasem wiecej.
Teraz mam możliwość oglądania trzech kanałów niemieckich za 19 zł (oprucz tego kilkadziesiąt polskich)
Te programy to RTL, PRO7 i VIVA.
I moje pytanie czy warto w nie zainwestować, czy są one ciekawe, czy oglądanie telewizji pomoże w rozumieniu (mam straszny kłopot w zrozumieniu co ktoś do mnie mówi, mimo że znam wszystkie słowa jak patrze potem na transkrypcje i teoretycznie sens powinienem zrozumieć)?
Moja opinia:

Vive mozesz zapomniec, bo tam kalecza troche jezyk, mowia bardzo "nieelegancko" i uzywaja duzo anglicyzmow.

RTL i PRO7 to komercyjne programy, ktore puszczaja duzo dennych programow, ale jezeli chodzi o wsluchanie sie w jezyk, to moga byc. Wejdz na www.tvmovie.de i zobacz co leci na nich.

Pozdrawiam!
Wiem że na VIVA dużo programów jest lekko gorszących ( ale nic nie zastąpi virgin's diary na MTV:P)ale można tam również znaleść dużo niemieckojęczynej muzyki i pare fajnych programów.
LG
Na RTL masz wiadomości np. Punkt 9 i Punkt 12, programy typu Lifestyle np. Einsatz in 4 Wänden, troche dziwne typu Super Nany i Frauentausch, itd.
PRO7 - Die Simpsons - poprostu kocham to :P
ja pro7 masz np. SAM to zawsze pokazuje historie i newsy daje, Leb Deinen Traum - oglądam to od niedawna, jest tam o Niemcach którzy spełniają swoje marzenia itd. Ale często są np. o Niemieckich rodzinach które przeprowadzają się np. do Kanady albo do RPA.
LG
Co do kanału VIVA to też zauważyłem że tak ładnie niemówią tam ;) jeśli chodzi o wymowe. Czy oglądanie programów niemieckich po 1-2 h dziennie coś daje?
Jeżeli masz słownik na kolanach :P Oczywiście nie każe Ci zrozumieć Gülcan, bo ona czasami taki szajs nawija czasami i zaczyna się Ich dachte mir so letztnes ... ;)
Mnie czasami zaprasza znajoma do siebie i jej z niemieckiej vivy wywiady tłumacze :P
>Czy oglądanie programów niemieckich po 1-2 h dziennie coś daje?

Z pewnoscia wystarczy 1 godzina. Ale na twoim miejscu sluchala bym tez tekstow, ktore mozesz jednoczesnie czytac, wtedy masz jednoczesnie i wymowe i pismo.
Możesz kupować też sobie Deutsch Aktuell. Dobra rzecz.
MetroPole- Frauentausch leci na RTL2 :-) Na viva mowia tak jak mlodziesz nawija na ulicy :-) a co do rtl i pro 7 to chyba najlepsze programy prywatne w niemieckiej telewizji ( nie kodowane ) wejdz sobie na stronke www.netzeitung.de duzo wiadomosci po niemiecku za darmoche!!A CO do pro7 to wlacz sobie TVTotal ( od sierpnia )- okolo 22.00 tyle chamskich docinek o polsce i wschodniej europie mozna posluchac.....
A gdzie można kupić Deutsch Aktuell ? Czy w kiosku to dostane.
w empiku widzialem.
w empiku widzialem.
Oglądanie telewizji to bardzo dobry i skuteczny sposób nauczenia się jezyka, moja córka od dwóch lat oglada bajki (duzo godzin dziennie- chyba niestety) ma 8 lat i rozmawia ze mną językiem naturalnym ale nie z tekstów podręcznikowych. Bardzo mnie to zaskoczyło, dla neij to fajna zabawa. Ale skutek pożądany jest.. rozumie i mówi (pisze - na razie - tak jak mówi)
Jeżeli masz dostęp do Astry (satelita) masz tam do wyboru 1 i 2, arte, 3sat - te programy Ci polecam, intersujące i nie kiczowate jak RTL, VIVA czy Kabel lub inne komercyjne
Ogladanie tv duzo daje ale to jest bierne cwiczenie..bez mowienia i pisania to az tyle nie da.
genau, ja mam we Wrocławiu wielu znajomych którzy są bardzo dobrzy z Niemca, albo nawet są Niemcami i często się spotykamy i idziemy razem na shopping albo irgedwo
Najlepiej ogladac ZDF I ARD maja czesto napisy do filmow na teletekcie strona 150 i 777.
hmm, to na ZDF są Reichen Und Schönen :P
no!
ZDF --->
11.15
VPS 11.15
Reich und Schön
US-Folge 4737
Soap
USA 2005
Ich wusste doch, hab das selbst heute so 5 Min. gekuckt :P
Napewno zdf i ard maja lepszy poziom od rtl i pro7!
Ich hab auch heute @ Folgen von Reich und Schon geguckt. Ich bemuhe mich das regelmassig zu gucken:P Taylor hatte heute einen Autounfall...
a prywatne stacje mają często np. premiery telewizyjne itd.
na ARD tylko oglądam ze znajomymi seriale jak jest w Dt i jeszczem do tego zmuszony :P
Możesz też oglądać ORF, (to z Austrii) również fajne dokumental.
Na wogóle kocham ZDFdoku, tak są takie fajne reportage czasami.
ciarek19 --> ich bitte dich :P
Panstwowa telewizja ma ciekawszy program mniej ambitny od prywatnych, i nie ma tyle powtorek , na zdf sa chyba tylko 2 seriale :-)
Wir könnten uns lang drüber streiten, aber ich hab einfach meine Lieblingssendungen und die sind eben bei Sat.1 oder Pro7 ;)
a moja ulubiona stacj to tylko TV TRWAM :-))))
ah, friss ne Baskenmütze aus Mohair :P
uwazaj ojca R. nie wywoluj z lasu!!!!
Wieso sollte ich vor ihm Angst haben?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nur deutsch