Gdzie dalej?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam dopiero 14 lat i nie za bardzo orientuję się, gdzie mam iść po gimnazjum, chcąc studiować germanistykę. Czy ktoś obeznany może mi wyjaśnić drogę od gimnazjum do ukończenia studiów? Będę wdzięczna. Z góry dziękuję.
Idź do liceum, najlepiej do klasy z rozszerzonym językiem niemieckim, a jeszcze lepiej do tzw. klasy dwujęzycznej (są w dużych polskich miastach), a w liceum na maturze wybierz oczywiście na maturze język niemiecki na poziomie rozszerzonym (a w klasie dwujęzycznej maturę dwujęzyczną).

W międzyczasie (nawet jeszcze w gimnazjum) możesz sobie uczyć się do jakiegoś certyfikatu (Start Deutsch / Fit Deutsch, a jeśli jesteś już mocniejsza z niemieckiego to nawet Zertifikat Deutsch für Jungendliche, który możesz zdawać do 15 roku życia - starsze osoby zdają ju normalny ZD)
Dzięki, mieszkam w małym mieście, więc pewnie do liceum będę dojeżdżać, ale na pewno Twoja odpoweidź mi pomoże. Przede wszystkim zainteresował mnie certyfikat, do którego mogę się uczyć. Zaraz sprawdzę w Google. Chcę w przyszłości być tłumaczem literackim, więc na pewno mi to pomoże. Jeszcze raz WIELKIE DZIęKI!!!
Sprawdziłam. Cena to 300.00 PLN, a ja niestety nie jestem w stanie tyle zapłącić. Co radzisz?
co tu radzić? certyfikat to tylko papierek, poza tym ZD gowno daje w dzisiejszych czasach. Ucz sie niemieckiego i tyle. Oto jedyna madra rada.
Toś mi pomógł. Myślałam, że ambitność to zaleta, a tymczasem okazuje się, że nie jest aż tak dobra...
Problem jest w tym, że najczęściej do liceów, do klas dwujęzycznych przyjmują absolwentów z ich gimnazjów, którzy już w drugiej klasie gimnazjum mieli wprowadzane częściowo lekcje po niemiecku, a w trzeciej klasie mieli już całkiem w innym języku chemię, matematykę, fizykę i biologię.
Ja akurat miałam tego pecha, że niemieckim zainteresowałam się dopiero w pierwszej klasie gimnazjum (ah te Tokio Hotel ;d) i już nawet nie miałam co marzyć o przepisaniu się do innego z klasą dwujęzyczną, bo nawet by mnie nie przyjęli. Co innego teraz.
Ale pomęczę się jeszcze tą trzecią klasę, tylko nie wiem co dalej. Do dwujęzycznej iść nie mogę, zostaje mi tylko klasa z rozszerzonym niemieckim. Dużo taka klasa daje?
Jeśli się trafi konkretny nauczyciel, to daje nawet sporo, ale jeśli trafisz na nędznego belfra, to jest wtedy trudniej.

Zawsze można też spróbować obejść problem finansowy wkręcając się na sępa na DSDII (najlepiej w okolicach klasy maturalnej). DSD II można zdawać np. przy XIV LO we Wrocku i w III albo IV LO w Krakowie (nie pamiętam dokładnie). No i droga na niemiecką i uczelnie po tym jest bardziej otwarta.
Temat przeniesiony do archwium.