Z ta wymiana, to jest calkiem dobry pomysl i zawsze jakas motywacja do nauki dla uczniow, pisze jako uczennica ktora brala w tym udzial, ale pod warunkiem jak juz do niej dojdzie to sie faktycznie dopilnuje aby uczniowie komunikowali sie w jezyku niemieckim. Bo jakos ja, i znajomi chodzilismy na skroty, i rozmawialismy z Niemcami prawie wylacznie po angielsku, bo tak szlo sie o wiele szybciej dogadac.
A co do tego, ze z tym ze nikogo sie niczego nie na uczyc, jesli on sam nie bedzie chcial, niestety musze siw zgodzic. Zawsze bylo tak, ze u mnie w klasie znajdowala sie pewna, niewielka grupa osob ktorej bardzo zalezalo na nauce, czesc, ktorym srednio zalezalo, i czesc i ktorym wogole nie zalezalo. I tak bylo z reguly na kazdym przedmiocie, niezaleznie od nauczyciela i jakich metod by nie stosowal. Mysle, ze w wiekszaci przypadkow tak juz niestety poprostu jest. Z reszta sama przeciez chodzialas do szkoly do wiesz.To ta zla wiadomosc.
Ale z drugiej strony jak sie zastanowie, to uslyszalam od kolegow, tych ktorym raczej nie zalezalo na nauce, ze jedyny przedmiot z ktorego sie chetnie uczyli, to akurat tez chyba niemiecki byl, ze wzgledu na nauczycielke. Jaka ona byla? Z wygladu naprawde przecietna, niska kobietka, ale bardzo wesola, umiala tez pozartowac z uczniami czasem i poprostu bylo widac, ze ma podejscie do ucznia. i nie jest na uczycielem z przymusu(tak jak moja byla ,mloda jeszcze nauczycielka od fizyki, ktora nam nawet wprost na samym poczatku powiedziala, ze wogole jej ten zawod nie odpowiada, ale jakos musi to znosic:)-ale to byl wyjatek na szczecie.) Wiec mysle, ze niestety ale duzo zalezy od charakteru nauczyciela. Jesli chodzi o jej metody , to raczej niczym sie wyroznialy, poza tym , ze probowala sie czasem wprowadzac ajkies urozmaicenia jak np. praca w grupach gdzie musielismy przygotowac plakat na jakis konkretny temat np. zabytek Niemiec, i potem przed klasa opowiedziec o nim. Innym pomyslem ktory mis sie podobal, to bylo teatrzyk -w jezyku niemieckim o czywiscie, i wystawianie tego dla innych klas w auli. Mam nadzieje, ze ci troche pomoglam pozdrawiam i powodzenia!!1)