jak 'odnowić' naukę języka ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Języka niemieckiego uczyłam się od 4 podstawówki do zeszłego roku, czyli w sumie 9lat. Szło mi muszę powiedzieć b. dobrze, jednak z czystej głupoty nie zdawałam go na maturze z czego jestem bardzo niezadowolona. Mianowicie przeleniłam się rok z zamiarem dalszej nauki i jeśli teraz nic z sobą nie pocznę będzie tak samo. Chciałabym się uczyć w dalszym ciągu, iść na jakiś kurs, ale i do niego trzeba by było mi się przygotować. I tu moje pytanie. Jak się za to zabrać? Od czego zacząć? Powiem tyle, że z gramatyką u mnie było raczej wszystko ok, jedynie do powtórki, natomiast ze słownictwem byłam zawsze na bakier ;)
SAMOUKI pomocy ! Będę bardzo wdzięczna :)
Einfach: Nimm alles in deine Hand!
Witam!!! zapisz sie po prostu na kurs jezykowy ,tak dadza Ci do napisania krotki niezobowiązujacy test,sprawdza go i przydziela cie do odpowiedniej grupy na twoim poziomie nawet jak pojdzie ci nie najlepiej to sie nie martw ,mi test zle poszedl i chcieli mnie przydzielic do grupy ktora zaczyna od podstaw i bylam zalamana bo uczylam sie wczesniej niemca 5 lat i zdawalam mature wiec zaczynanie nauki od alfabetu mnie nie krecilo.Szkola zaproponowala mi rozmowe z lektorem ktory mnie przepytal i od razu przeszlam na drugi poziom :-).Na poczatku bylo mi trudno zapomialam slownictwo,zasady gramatyczne ale juz po 2 miesiacach bylo bardzo dobrze wp[adlam w ten rytm i teraz w pazdzierniku zaczynam 3 poziom.To tyle z mojej strony ,pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Aha przypomnij sobie podstawowe rzeczy typu warzywa ,owoce ,miesiace (pewnie to pamietasz)kilka slow o rodzinie ,wolny czas .Z gramatyki przyimki czasy ...A jak sie okaze ze bedziesz aktywna na zajeciach i umiesz wszystko co obowiazuje na danym poziomie to lektor zaproponuje ci przeniesienie na wyzszy poziom ,bynajmniej powinien tak jest u mnie na kursie .
Hej, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie sobie załatwiłam repetytorium Bęzy i będę ćwiczyć do końca wakacji, a potem się zapiszę na kurs :)
Alez proszę:) ja tez bardzo dlugo uczylam sie gramatyki z Bezy ,ale polecam jeszcze lepsza ksiazke pt:"alles klar grammatik dla mnie nie zastąpiona !
Zaabonuj sobie darmowe słówka na maila (razem ze zdaniami przykładowymi):

http://www.german.pl/vpe.htm

Polecam, bo sam sporą część z nich na zajątkach na FU opracowywałem.
Każdego dnia dowiesz się czegoś nowego lub powtórzysz/ugruntujesz sobie to, co już wcześniej umiałeś/łaś.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka