błagam jak to sie czyta !!!!!!!!!!!!!!!1

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o pomoc kto umie troche niemiecki chodzi mi zeby ktos mi napisal jak czyta sie ten tekst bo z moim jezykiem jest kiepsko a odpowiadam ustnie i wymowa jest bardzo wazna....;(

Das Haus, wo ich wohne befindet sich im Stadtzentrum in Gdingen. Die Wohnung ist sehr hell, schön und geräumig. Die Wohnung befindet sich im vierten Stock. Ich habe zwei Zimmern, eine Küche, ein Badezimmer und ein Vorzimmer. Das Wohnzimmer ist mit einem Balkon verbunden. In meinem Zimmer habe ich zwei Schränke, einen Schreibtisch und ein Bett. Auf dem Schreibtisch steht mein Laptop und eine Lampe. In der Küche stehen: ein Kühlschrank, ein Estisch, drei Stühle, ein Gasherd und Küchenmöbel.
prosze o pomoc to dla mnie wazne;(
Das hałs, wu iś wone befindet ziś im sztadcentrum in gding'n. Di wonung yst zer hel, szyn und gerojmiś. Di wonung befindet ziś im firten Sztok. Iś habe zwaj Cimern, ajne kysie, ajn badecimer und ajn forzimer. Das woncimer yst mit ajnem balkon ferbunden. In majnem cimer habe iś zwaj szrenke, ajnen szrajbtisz und ajn bet. Auf dem szrajbtisz sztejt majn laptop und ajne lampe. In der kysie sztejen: ajn kylszrank, ajn estisz, draj sztyle, ajn gazherd und kysienmybel.

to jest tylko moja wersja, tu w gre jeszcze wchodzi akcent. pozatym wielu niemcow mowi czesciej zamiast koncowek -er "a" np. Zimmer- cima. ale to juz tyczy sie akcentu.

prosze i pozdrawiam;)
spróbuj tu: http://www.acapela.tv/Piggelina.html , tylko zmień sobie język, żeby mówił "po niemiecku" ;)
dziekuje bardzo;]
Bartku .. czytałam wątek, w którym poruszałeś temat germanistyki. Teraz czytając Twoją wypowiedź w tym wątku, muszę Ci powiedzieć, że masz bardzo dobre predyspozycje do rozpoczęcia studiów właśnie na tym kierunku :) Nie słysząc Cię, ale czytając i tak mam pewność, że dysponujesz akcentem niemieckim a to jest bardzo wielki plus każdego uczącego się języka obcego. Ja obecnie studiuje filologię germańską. Podjęłam studia tylko ze względu na język, chcąc go rozwijać :) Pozwolę sobie zaznaczyć istotną rzecz, iż ja nigdy w szkole nie miałam j. niemieckiego, nauczyłam się go mieszkając w Niemczech wśród rówieśników. I chcę Ci tylko powiedzieć, że jeżeli podoba Ci się ten język, a ja nie wątpię w to, że władasz nim bardzo dobrze, idź na studia, idź na germanistykę :)
Pozdrawiam
dzieki ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia