n-Deklination - rodzaj żeński

Temat przeniesiony do archwium.
Bęza pisze, że "do odmiany słabej należą w większości wypadków rzeczowniki rodzaju żeńskiego oraz niewielka liczba rzeczowników rodzaju męskiego" i wymienia jakie to... a "das Herz" zalicza do odmiany mieszanej/nieregularnej

a w książce "Lehr- und Ubungsbuch der deutschen Grammatik" w rozdziale o n-Deklination czytam "Alle Substantive der Deklination II sind maskulin. Ausname: "das Herz"

PYTANIE: no to jak to jest w końcu z rzeczownikami rodzaju żeńskiego? do której odmiany więc niby należą ..
szukane słowa
ilość stron - ocena - płeć dowolna mężczyzna kobieta
szkoła podstawowa gimnazjum liceum studia szukaj w: Języki - Niemiecki

Dodaj do notatnika
Pobierz pracę
Mini-ściąga do druku
Dodaj komentarz

Autor: Magda Szczodra
Strony maszynopisu (a4): 2,4
Strony rękopisu (a5): 6,0

Ocena nauczyciela
Komentarz nauczyciela:
poprawne opracowanie,
ładny styl
Oceń pracę

pdst. gimn. liceum studia
wybierz szkołę aby
ograniczyć ilość wyników --- wybierz przedmiot ---BiografieCharakterystykiGramatykaLekturyListyMotywyOpowiadaniaPrasówkiRecenzjeRozprawkiStreszczenia i plany wydarzeńTematy wolneWierszeCzłowiekZoologiaBotanikaEkologiaStarożytnośćŚredniowieczeXVI wiekXIX wiekXX wiekCiekawostkiAngielskiNiemieckiInformatykaMatematykaMuzykaPlastykaReligiaWOSTechnika --- wybierz przedmiot ---BiografieCharakterystykiGramatykaLekturyListyMotywyOpowiadaniaPrasówkiRecenzjeRozprawkiStreszczenia i plany wydarzeńTematy wolneWierszeCzłowiekZoologiaBotanikaGenetykaEkologiaBiochemiaChemia jądrowaChemia nieorganicznaChemia organicznaChemia środowiskaEnergia, jej przemiany i transportHistoria fizykiJedność mikro- i makroświataObwody elektryczneOddziaływania w przyrodzieProcesy termodynamiczneRuch i jego powszechnośćWszechświat i ciała niebieskieZjawiska optyczneWzory, prawa i tabliceAstronomiaGeografia fizycznaGeografia społeczno-ekonomicznaKartografia i GISPostacie i odkrycia geograficznePrehistoriaStarożytnośćŚredniowieczeXVI wiekXVII wiekXVIII wiekXIX wiekXX wiekXX wiek - I wojna światowaXX wiek - II wojna światowaXXI wiekBiografieCiekawostkiHistoria sztukiPrace przekrojoweAngielskiNiemieckiFrancuskiInformatykaMatematykaMuzykaPlastykaPrzedsiębiorczośćEkologiaReligiaWOSTechnika
Antyk i BibliaŚredniowieczeRenesansBarokOświecenieRomantyzmPozytywizmMłoda PolskaXX-lecieWspółczesnośćBiografieMateriały do maturyMotywyPrace przekrojoweRecenzjeStreszczenia i plany wydarzeńTematy wolneCzłowiekZoologiaBotanikaGenetykaEkologiaBiochemiaChemia jądrowaChemia nieorganicznaChemia organicznaChemia środowiskaChemia ogólnaChemia analitycznaEnergia, jej przemiany i transportHistoria fizykiJedność mikro- i makroświataObwody elektryczneOddziaływania w przyrodzieProcesy termodynamiczneRuch i jego powszechnośćWszechświat i ciała niebieskieZjawiska optyczneWzory, prawa i tabliceAstronomiaGeografia fizycznaGeografia społeczno-ekonomicznaKartografia i GISPostacie i odkrycia geograficznePrehistoriaStarożytnośćŚredniowieczeXVI wiekXVII wiekXVIII wiekXIX wiekXX wiekXX wiek - I wojna światowaXX wiek - II wojna światowaXXI wiekBiografieCiekawostkiHistoria sztukiPrace przekrojoweAngielskiNiemieckiWłoskiRosyjskiŁacinaFrancuskiHiszpańskiInformatykaMatematykaMuzykaPlastykaPrzedsiębiorczośćEkologiaReligiaWOSPrzysposobienie obronne --- wybierz przedmiot ---CzłowiekZoologiaBotanikaGenetykaChemia organicznaChemia ogólnaChemia analitycznaGeografia fizycznaGeografia społeczno-ekonomicznaPrehistoriaStarożytnośćŚredniowieczeXVI wiekXVIII wiekXIX wiekXX wiekXX wiek - I wojna światowaXX wiek - II wojna światowaXXI wiekBiografieCiekawostkiHistoria sztukiPrace przekrojoweAngielskiNiemieckiHiszpańskiInformatykaMatematykaEkologiaArchitekturaEkonomiaZarządzanieEuropeistykaAdministracjaDydaktykaEtykaLogistykaFilozofiaKulturoznawstwoPedagogikaPolitologiaPolitykaPrawoMaszynoznawstwoMateriałoznawstwoTeologiaSocjologiaPsychologiaMedycynaRehabilitacjaElektrotechnikaMarketingBudownictwoDziennikarstwo

Ostatnio na forum
•OSTATNIA niech będzie PIERWSZĄ...:)
•Liczymy do 1000.
•GRA W SKOJARZENIA
•zgadnij o kim myśle
•X czy Y?
•Pisanie prac
•Pisanie prac
•Pisanie prac
•Prezentacje maturalne
•Prezentacje maturalne

Brykowisko
Najświeższe galerie na Brykowisku

XoXkarolinkaXoX
Nazwa: XoXkarolinkaXoX

Westaa
Nazwa: Caała ja :D:D

Ostatnio dołączyli do brykujących

paskomarek

Lola99
Nr [gg]
O sobie: : Nie jestem sztuczna i ponura,nie jestem nowoczesna i skomplikowana, jestem inna od innych,jestem sobą!

Ostatnio dodali prace

Emi018
O sobie: : Absolwentka LO w Częstochowie ;) Matura na 100%

ammbuziaczek

Liceum » Języki » Niemiecki

N-deklination der Nomen

Die deutschen Substantive wurden früher dekliniert, also bekamen Endungen, heute kann man es noch am (e)s im Genitiv Singular bei maskulinen und neutralen Substantiven (des Topfes) und auch am n im Dativ Plural (den Büchern) sehen. Nur wenige maskuline Substantive und ein Neutrum 'Herz' werden auf diese Weise dekliniert, in allen Kasus außer Nominativ Singular) steht die Endung (e)n. Zu dieser n-Deklination gehören die maskulinen Substantive, die Endung e (Löwe) haben, Fremdwörter mit den Endungen ant, ent, at, ad, ist (Tourist, Präsident) und einige andere maskuline Substantive (Bauer, Herr, Mensch, Nachbar).

Maskuline Substantive kann man verschieden deklinieren:

R E K L A M A czytaj dalej ↓

normale Deklination n-Deklination

SINGULAR:

N. der Baum N. der Mensch

G. des Baumes G. des Menschen

D. dem Baum D. dem Menschen

A. den Baum A. den Menschen

PLURAL:

N. die Bäume N. die Menschen

G. der Bäume G. der Menschen

D. den Bäumen D. den Menschen

A. die Bäume A. die Menschen

Welche Nomen folgen der n-Deklination?

Ein Tipp: man soll die wenigen Substantive lernen, die der n-Deklination folgen. Die anderen Substantive folgen der normalen Deklination.

Substantive, die der n-Deklination folgen:

1. der Herr, der Bauer, der Nachbar, der Mensch,

2. Maskulina mit der Endung -e:

männliche Personen: männliche Tiere:

der Bote der Bulgare der Affe

der Genosse der Däne der Hase

der Geselle der Finne der Löwe

der Junge der Franzose

der Kollege der Grieche

der Kunde der Jugoslawe

der Neffe der Pole

usw.

3. fremdsprachige Wörter:

Typ: 'Diamant' Typ: 'Student'

der Konsonant der Patient

der Elefant der Student

der Diamant der Präsident

usw. usw.

Typ: 'Artist' Typ: 'Biologe'

der Artist der Biologe

der Optimist der Theologe

der Jurist der Pädagoge

usw. usw.

4. einige abstrakte Maskulina mit der Endung -e

der Friede

der Glaube

der Gedanke

der Name

Genitiv Singular haben sie die Endung -ns (des Friedens)

(5) Eine AUSNAHME - ein Neutrum folgt der n-Deklination:

N. das Herz

G. des Herzens

D. dem Herzen

A. das Herz
o matko co sie stalo, chcialam tylko ndeklinacje wklejic :

N-deklination der Nomen

Die deutschen Substantive wurden früher dekliniert, also bekamen Endungen, heute kann man es noch am (e)s im Genitiv Singular bei maskulinen und neutralen Substantiven (des Topfes) und auch am n im Dativ Plural (den Büchern) sehen. Nur wenige maskuline Substantive und ein Neutrum 'Herz' werden auf diese Weise dekliniert, in allen Kasus außer Nominativ Singular) steht die Endung (e)n. Zu dieser n-Deklination gehören die maskulinen Substantive, die Endung e (Löwe) haben, Fremdwörter mit den Endungen ant, ent, at, ad, ist (Tourist, Präsident) und einige andere maskuline Substantive (Bauer, Herr, Mensch, Nachbar).

Maskuline Substantive kann man verschieden deklinieren:

normale Deklination n-Deklination

SINGULAR:

N. der Baum N. der Mensch

G. des Baumes G. des Menschen

D. dem Baum D. dem Menschen

A. den Baum A. den Menschen

PLURAL:

N. die Bäume N. die Menschen

G. der Bäume G. der Menschen

D. den Bäumen D. den Menschen

A. die Bäume A. die Menschen

Welche Nomen folgen der n-Deklination?

Ein Tipp: man soll die wenigen Substantive lernen, die der n-Deklination folgen. Die anderen Substantive folgen der normalen Deklination.

Substantive, die der n-Deklination folgen:

1. der Herr, der Bauer, der Nachbar, der Mensch,

2. Maskulina mit der Endung -e:

männliche Personen: männliche Tiere:

der Bote der Bulgare der Affe

der Genosse der Däne der Hase

der Geselle der Finne der Löwe

der Junge der Franzose

der Kollege der Grieche

der Kunde der Jugoslawe

der Neffe der Pole

usw.

3. fremdsprachige Wörter:

Typ: 'Diamant' Typ: 'Student'

der Konsonant der Patient

der Elefant der Student

der Diamant der Präsident

usw. usw.

Typ: 'Artist' Typ: 'Biologe'

der Artist der Biologe

der Optimist der Theologe

der Jurist der Pädagoge

usw. usw.

4. einige abstrakte Maskulina mit der Endung -e

der Friede

der Glaube

der Gedanke

der Name

Genitiv Singular haben sie die Endung -ns (des Friedens)

(5) Eine AUSNAHME - ein Neutrum folgt der n-Deklination:

N. das Herz

G. des Herzens

D. dem Herzen

A. das Herz
w twoim przykładzie z "Baum" i "Mensch" pomieszane są obie deklinacje słaba i mocna, wiem jakie końcówki przyjmują i to też na początku opisałeś... moje pytanie dotyczy

ODMIANY SŁABEJ (n-Deklination) i rzeczowników rodzaju ZEŃSKIEGO - do jakiej odmiany one należą??? Bęza pisze ze do słabej a inni, że do slabej odmiany należy TYLKO niewielka liczba rzeczowników rodzaju męskiego! jakie to są mnie nie interesuje bo wszędzie to pisze... mnie interesuje "co z rzeczownikami rodzaju żeńskiego" ?? dlaczego inni autorzy piszą tylko o rzeczownikach rodzaju męskiego w odniesieniu do odmiany słabej (n-Deklination)? kto się myli???
czy "normale Deklination" to nie "n-Deklination"? a jeśli to dwie różne rzeczy to co oznacza "n" w "n-Deklination"?
myslalam ze chodzi Ci tylko o tzw N-Deklination
Deklinacja słaba

Deklinacja słaba obowiązuje tylko pewną grupę rzeczowników rodzaju męskiego. Charakterystyczne dla tej odmiany są końcówki "-en" we wszystkich przypadkach poza mianownikiem.

rodz. męs.
Nominativ der Held
(ein)
Genitiv des Helden
(eines)
Dativ dem Helden
(einem)
Akkusativ den Helden
(einem)
Należy zwrócić jednak uwagę, że rzeczowniki:der Bauer, der Nachbar, der Herr, der Ungar zamiast końcówki "-en" otrzymują jedynie "-n", przykład odmiany:

rodz. męs.
Nominativ der Bauer
(ein)
Genitiv des Bauern
(eines)
Dativ dem Bauern
(einem)
Akkusativ den Bauern
(einem)

Według odmiany słabej odmieniają się m.in. następujące rzeczowniki rodzaju męskiego:

•zakończone na "-e, np.: der Junge, der Experte, der Pole
•pochodzenia obcego zakończone na: "-and, -ant, -ent, -ist", np.: der Student, der Polizist, der Elefant
•oraz wiele innych, np.: der Fotograf, der Architekt, der Fürst, der Demokrat
Wszystkich rzeczowników odmiany słabej jest w języku niemieckim kilkaset !
CZY JA PISZĘ PO JAPOŃSKU?/??? CZY TY czytałeś w ogóle co napisałam ?

NIE INTERESUJĄ MNIE RZECZOWNIKI RODZAJU MĘSKIEGO i ich odmiana, przecież napisałam że wiem jak się odmieniają!! i że wiem które odmieniają się zgodnie z słabą ! mnie interesują RZECZOWNIKI RODZAJU ŻEŃSKIEGO , ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO ŻEŃSKIEGO...

NIE INTERESUJE MNIE ODMIANA SŁABA rzeczowników rodzaju męskiego! w ogóle nie interesuje mnie jaka to jest odmiana słaba i jaka to jest odmiana mocna a jaka mieszana, ja to wiem, interesuje mnie fakt, że w jednych podręcznikach napisane jest że prawie wszystkie rzeczowniki rodzaju żeńskiego należą do odmiany słabej, a innych że do odmiany słabej należą tylko rzeczowniki rodzaju męskiego wprawdzie niewielka ich ilość ale tylko męskiego...i to zagadnienie i ta niespójność mnie interesuje, dlaczego tak jest..
Konbanwa, Juliaxx-jin! ;)
Konbanwa, Juliaxx-san! ;) Teraz jest prawidlowo! "Jin" to jest obywaltel/obywatelka!
zadzwon do autora moze Ci powie heh, nie wiem po co Ci to jezeli i tak wszystkich rzeczownikow nie da sie nauczyc na pamiec, trzeba sie osluchiwac i zapamietywac to co mowia ludzie na ulicy, w rozmowie nie ma zcasu na przypominanie sobie tysiaca regulek gramatycznych ;.)
jest tylko zaledwie okolo 30 zenski wyjatkow mocnych :

Wyjątek stanowią nieliczne rzeczowniki (jest ich około 30), ulegających odmianie mocnej. Do najpopularniejszych należą:

die Hand ręka
die Macht władza
die Kraft siła
die Stadt miasto
die Wand ściana
die Nacht noc
die Mutter matka
die Tochter córka

zajrzyj do naszej tutejszej gramatyki to sie dowiesz:
no tak, teraz piszesz o odmianie mocnej i wyjątkach.. dobra.. poddaje się..
niespójność - gramatyki praktyczne (np. Dreyer) koncentrują się na aspektach utylitarnych z konkretnym wykorzystaniem dydaktycznym/faktycznie ułatwiającym naukę/nauczanie innych, a gramatyki opisowe są bardziej analityczne lub półopisowe (Buscha, Engel), teoretyczne i mniej praktyczne, choć oczywiście bardziej wyczerpujące; to naturalne zjawisko w metodologii gramatycznej - nie tylko zresztą języka niemieckiego; Bęza jest akurat pośrodku - jedną nogą w nurcie opisowym, a drugą nogą w praktycznym

skąd się wzięła większość żeńskich w słabej - ano stąd, że wiodącym kryterium przynależności do tej właśnie odmiany jest sposób tworzenia liczby mnogiej (poprzez dodanie końcówki -en/-n - a przytłaczająca większość rzeczowników rodaju żeńskiego właśnie tak sobie mnogą liczbę tworzy i stąd takie właśnie zaszeregowanie)
czyli część podręczników (z nurtu praktycznego) nie zawraca sobie nawet głowy naukowym bełkotem informującym super precyzyjnie o podziale na deklinacje (z praktycznego punktu widzenia to jest wiedza niemalże bezużyteczna) i na zasadzie hołdowania ideologii utylitarnej wspominają tylko o typie męskim (tzw. "słoniowym"), bo z nim uczący się i nauczający języka mogą mieć teoretycznie i praktycznie największy kłopot

jak widzisz świat dzieli się na teoretyków i praktyków - i nawet książki przez nich tworzone podlegają temu podziałowi; najnmądrzej jest zaglądać, choćby pobieżnie do jednych i do drugich :)
dziękuję bardzo.... faktycznie brzmi to sensownie.. co piszesz i rozwiewa moje wątpliwości.. już myślałam, że książkę mam jakąś kiepskawą.. ale widocznie po prostu mocniej koncentruje się na czymś innym niż wyczerpujące podziały :)

dziękuje jeszcze raz za odpowiedź
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje