zakupiłem nieadwno ebook Pułapki i ciekawostki języka niemieckiego.....Stanisław Karszyń.
Poprosiłem o opinię ludzi znających biegle niemiecki z forum , które pomaga Polakom w nauce języka niemieckiego .
Oto opinia jednego speca od Niemieckiego na temat tego ebooka . Mam jeszcze inne , ale podam tylko jedną ocenę na razie.Jest to forum DEP :
Ta książeczka nie jest aż taka zła, ale podaje faktycznie kilka ciekawostek dla ludzi, którzy nie mają kompletnie pojęcia o języku, a mają tylko uprzedzenia. No i sam autor wpada w zastawione przez siebie pułapki, jak chociażby owo inkryminowane zdanie (bezsensowne i w języku, którego nikt nie używa; sam autor często jako "ciekawostki" podaje potoczne formy i znaczenia) lub błędne tłumaczenia.
Np. pan Karszyń stwierdza: Unvergleichbar oznacza, że dwóch lub więcej rzeczy nie można (nie jest to możliwe) porównać między sobą, np.: Einzelne Menschen sind unvergleichbar – Poszczególni ludzie są nie do porównania. A to jest nieprawidłowe tłumaczenie, winno być: Poszczególni ludzie są nieporównywalni, zaś zdanie Poszczególni ludzie są nie do porównania, to Einzelne Menschen sind nicht zu vergleichen lub Man kann einzelne Menschen nicht vergleichen.
Nie trafne są jego wywody na temat interpunkcji, zwłaszcza przecinka (sam jeszcze tego nie pojął i opowiada duby smalone, zamiast kupić sobie kieszonkowego Dudena z zasadami nowej interpunkcji). Lub jego wywody na temat słowa Amen/amen, o zaimku dzierżawczym (nie wyjaśnione do końca i pomijające alternatywy ortograficzne) albo oczywiste błędy (np. hundertelei zamiast hunderterlei) etc. etc.
Wiele z tych "ciekawostek" to nabijanie objętości książeczki.