Tekst prawniczy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Poszukuje jakiegos przystepnego tekstu po niemiecku zwiazanego z prawem. Na podstawie tego tekstu mam zrobic prezentacje. Moze to byc jakis artykul, rozdzial z ksiazki, itp. Tematyka prawnicza szeroko ujeta-czyli np. kara smierci, ogolnie o karach, system polityczny w niemczech, itp. Byle tylko nie bylo to jakos super szczegolowe(bo bedzie zbyt trudne do zrozumienia :P) Sam tekst ma byc na ok. 15-20 stron. Prosze o pomoc, bo szukam w necie, ale ciezko cos znalezc...
ale ciezko cos znalezc... - coś słabo szukasz
a ile nie-mieckich wyrazow MUSI byc na jednej stronie?
tamod-dziekuje za pomoc... Jesli wg Ciebie jest latwo, to chyba nie byloby dla Ciebie problemem przedstawic mi kilka interesujacych linkow ;> Bo jest trudno znalezc cos odpowiedniego- wpisz sobie pierwszy lepszy temat zwiazany z prawem w google- chociazby np. "Kriminalitat im Internet", nie mowiac juz o jakichs tematach stricte prawniczych(np. system prawnej ochrony wierzycieli w polsce i europie-charakterystyka porownawcza ;]) I znajdz mi do tego tekst 15-20str. na ktorym mozna oprzec prezentacje ;> Dlatego napisalem ten temat liczac, ze moze ktos z was rowniez mial kiedys do czynienia z podobnym zadaniem i bedzie tak uprzejmy mi zaproponowac jakis interesujacy temat do prezentacji wraz z tekstem ;]

bongo-bongo- Nie ma okreslonej ilosci wyrazow- ma to byc po prostu kilkunastostronicowy tekst-z ksiazki, z gazety, itp.
awa----
rusz wlasna dupeczke i nie czepiaj sie ludzi...
bongo-bongo- nie chcesz pomoc, nie pomagaj. Ale takie uwagi zachowaj dla siebie. Jak nie masz zamiaru pomoc, to nie rozumiem po chu* w ogole sie odzywasz w tym temacie
Taki ładny nick a takie słownictwo :(
Po to się odzywam, żebyś sama poszukała, a nie wymyślała jakieś warunki, że jakiś tekst i o czymś i żeby miało jeszcze 15-20 stron....
Kto to ma za ciebie szukać? Tu nie forum szukaniowe, lecz językowe, a w internecie, to aż bulgocze od prawniczej tematyki. Od ukradzionej kiełbaski aż po masowy gwałt.
Co ci tu pomóc? Szukać, aby ci może ewętualnie podpasowało? Co to za rodzaj pomocy? Spytaj lepiej od razu: ma ktoś gotowca w tej sprawie? No, to dawaj, bo ja muszę to zrobić...
Tylko marnujesz twoje młode życie na odgryzanie się.
A, ty co taki nagle delikatny? "Dupeczka", to przecież pieszczotliwie. Nigdy tego tak pewnie nie używałeś, c'nie?
Pozwol, ze to inni forumowicze beda decydowac, czy chca mi pomoc czy nie. Po prostu grzecznie Cie prosze- nie zasmiecaj niepotrzebnie tematu... Thx
Sama nie zaśmiecaj i rusz się, bo ci tu nikt nie będzie nic szukał. Nie zauważyłaś jeszcze? Ja niczego i nikomu nie zabraniam. I pozwalam na wszystko.
Widze, ze bede musial napisac ten temat na innym forum, bo tu trafilem na frustrata :D Grzecznie Cie prosze, ale do Ciebie oczywiscie nic nie dociera... Musisz chlopie w kazdym temacie sie udzielac? Nie pracujesz, nie uczysz sie, nie masz wlasnych spraw? Jak juz wczesniej pisalem nie prosze o szukanie mi tekstu w internecie, tylko liczylem, ze moze ktos juz robil takie zadanie! Ale widze, ze masz problemy ze zrozumieniem polskiego tekstu :(
A takie teksty jak "rusz dupeczke" to mozesz do swojej mamy wystosowac, a nie do obcych ludzi. Na tym koncze z Toba dyskusje, bo jestem uczulony na rozmowy z "takimi" ludzikami.
P.S. Misiu, nie ma takiego slowka jak ewętualnie(ani w polskim slowniku ani w niemieckim :*).

Przepraszam wszystkich, ze sie znizylem do poziomu kolegi,ale liczylem ze sie odczepi... Jednak nie udalo sie, wiec temat do zamkniecia :(
Skoro tak, dann Empfehlung des Hauses:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,516,Jezyk_niemiecki.html
http://www.deutschland.cba.pl/forum/
http://forum.dep.pl/index.php?sid=497c271dd1c959e33aa08ab07844d017
Argentina, z tej gazety fluter.de możesz skorzystać, szukając różnych artykułów. Ale tak długiego artykułu nie mogłam znaleźć, jeden o karze śmierci http://www.fluter.de/heftpdf/issue73/artikel7188/pdf_article7188.pdf a ten o torturach http://www.fluter.de/heftpdf/issue44/artikel4616/pdf_article4616.pdf
Ten o torturach jest swietny, tylko wlasnie zbyt krotki. Ale dziekuje bardzo za inspiracje :), bo o torturach jakos nie pomyslalem, a to super temat :)
Najwiekszym problemem jest znalezc wlasnie jakas literature... W bibliotece wojewodzkiej niewielki wybor, a w google books nigdy nie ma wszystkich stron :(
http://www.jurawiki.de/StrafrechtsGeschichte

Schau dir das Kind an! Stoff - noch und nöcher...
Dzieki. Ejjjjj...a moglby ktos pomoc mi znalezc taka jedna ksiazke... ;( - "Romisches Privatrecht" (H.Hausmaninger,W. Selb). (Wiem, wiem- to nie forum szukaniowe.)Ale gdybym mial szukac na polskich stronach,to bym znalazl. A ja tego niemieckiego nie rozumiem i nie lapie sie w tych ich stronach internetowych. Szukam tego jako ebooka, albo w tych takich "wirtualnych bibliotekach"... hilfe
Dla kogo ty tego szukasz?
Jeżeli i tak nie rozumiesz tego języka nawet na poziomie niemieckiej wyszukiwarki, to po kiego grzyba ci taka językowa charchara? Czyżby to skok z motyką na słońce? Nie obrażaj się, ale to dla mnie bzdura.
Znaleźć można wszystko, ale nie chce mi się nawet szukać, widząc perspektywę, że i tak nic z tego nie skapujesz (przepraszam: nie zrozumiesz).
Idź do biblioteki, wypożycz, zeskanuj, albo skopiuj i masz po robocie.
Albo kup w Amazonie. Kosztuje 5 Ojro z ogonkiem.
A może chcesz tę książkę mieć tylko regale? Temu można pomóc drukując jedynie okładkę.
Ale Ty sie czepiasz... Szukam dla siebie.Jak juz pisalem-mam takie zadanie do wykonania. Siąde ze slownikiem prawniczym i jakos to zrobie. A co do biblioteki-uwierz mi, tak wlasnie planowalem zrobic. Ale tej ksiazki i jeszcze paru innych ktore mnie interesowaly-nie ma.
Dla ciebie, to wszystko, co się powie, to czepianie się, marudo!
Ze słownikiem chcesz tę książkę trzasnąć? Ho! Ho! Ho1 Naprawdę życzę ci wszystkiego najlepszego. Pogadamy o tym za dwa lata.
A gdybyś nie była taka przemądrzała srala-mondrala, to może i w poniedziałek byś to miała. Ale, co ja mam tu tobie tłomaczyć? Przecież i tak nie czytasz, co się do ciebie bardzo konkretnie pisze i wszystko wiesz "lepiej".
no comment.
Jakby ktos bylby sklonny mi pomoc, bede wdzieczny.
No comment tutu. Lerne lieber mehr Deklination und Konjugation.
Argentina, jeśli mogę spytać, co ty studiujesz, że masz TAKIE zadanie do wykonania a niemiecki nie jest Twoją najlepszą stroną? i na czym ma polegać ta twoja prezentacja? Będziesz przed grupą referować ten atykuł z prawa i opowiadać, czy dasz swoim słuchaczom ten tekst do czytania i bedziecie go wspolnie czytac i tłumaczyc a potem bedziesz zadawać do niego pytania po niemiecku? 15 stron to jakiś kosmos, zajęć wam braknie, objaśnij mi o co chodzi, może będę mogła pomóc.
Wiola-studiuje prawo. I nie jest to jakies kosmiczne zadanie, dam rade :P
Po prostu liczylem, ze ktos juz wczesniej mial podobne zadanie i moglby mi polecic jakas ciekawa ksiazke, artykul,etc. Bo wbrew temu co niektorzy tutaj pisza:P, nie jest latwo znalezc cos odpowiedniego. Chociazby przyklad z ta ksiazka-Romanischen Privatrecht, ktora mnie zainteresowala-jest latwa, interesujaca i bardzo fajna na prezentacje-no ale nigdzie nie moge jej znalezc(jest tylko w google.books-ale w kazdym rozdziale brakuje po kilka stron). W bibliotece ksiazek niemieckojezycznych-jak na lekarstwo, w internecie najczesciej mozna znalezc tylko jakies zabytki z XIX w., takze jest problem.
No ale skonczy sie to po prostu tym,ze bede robil prezentacje na taki temat, do ktorego bede zmuszony-czyli do ktorego beda JAKIEKOLWIEK teksty w necie-chociazby byl to temat nudny i trudny (bo latwiej jest mowic wlasnie np. o prawie rzymskim niz o rozkminach nt. strony podmiotowej czynu zabronionego :P).
A ze czasu coraz mniej, to wlasnie bede zmuszony przystepowac do tego planu B :)
Takze dziekuje Ci bardzo za chęć pomocy,ale bede musial sobie inaczej poradzic. (Ewentualnie jakbys nie miala co robic i by Ci sie bardzo nudzilo :P to mozesz sprobowac znalezc w necie ta w/w ksiazke-"R.P.",bo sie strasznie na nia napalilem :))
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
(A ksiazka oczywiscie nazywa sie Römisches Privatrecht, a nie Romanischen :P)
http://forum.dep.pl/viewtopic.php?f=8&t=15543&sid=a1f152d73ca0ccf75245cd3ec63a6da2
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka