Eine Frage

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 63
poprzednia |
Alle Autofahrer sollen große Geduld haben - rodzajnik zerowy

Czy to zdanie(teoretycznie) w rodzajniku określonym wyglądałoby tak?
AlleN Autofahrer sollen große Geduld haben
nein
Co to jest rodzajnik zerowy?
Drugie zdanie jest błędne.
zerowy? "Kein" :-)
a co to za dywagacje?
alle
co za...błyskawiczna odpowiedź
No więc jak yglądałoby to w zdaniu z rodz nieokreślonym
tzn z określonym
hä??? Gibbet nich
chodzi mi o te zdanie: Alle Autofahrer sollen große Geduld haben
a w szczególności o wyraz Alle. Jest on określeniem rzeczownika Autofahrer. Więc jak wyglądałoby to zdanie z rodz określonym. Co prawda w mnogiej nie ma ein,eine ale to coś co określa rzeczownik jakoś musiałoby wyglądać.
Tak jak można na 2 sposoby napisać: Das Rode Kreuz i Rotes Kreuz tak chciałbym sie dowiedzieć jak wyglądałoby to z wyżej wymienionym zdaniem
Die guten Menschen = Alle guten Menschen

itd.

Ev.: Die Autofahrer sollen große Geduld haben.
probuje i probuje i nie moge zrozumiec alle nie jest rzeczownikiem wiec nie wystepuje tu przy tym wyrazie zaden rodzajnik a autofahrer wystepuje w liczbie mnogiej i mozemy a raczej musimy die weg lassen
Możesz napisać "All die Autofahrer sollen große Geduld haben" ale znaczenie tego jest inne. Jest to wskazanie na pewną grupę kierowców: "Wszyscy ci kierowcy..."
czy ty sie bolek zastanowiles nad tym co ty napisales jezeli tworzysz nowa grammatyke niemiecka to w porzadku jezeli nie to przeczytaj swoj komentarz jeszcze raz moze ze 100 razy i wtedy zobaczysz co jest zle.
Rodzajnik zerowy wystepuje co najwyzej przy Geduld. z rodzajnikiem okreslonym:
die große Geduld
In einigen bestimmten Fällen benutzt man in der deutschen Sprache keinen Artikel. Wird kein Artikel benutzt, spricht man von einem Nullartikel.
Wszystkich chyba teraz oswieciles. Wspaniale!
napisalam to co wszyscy mysleli ale nie mieli odwagi slownie tego wyrazic
Niektorzy sie odwazyli jakies 4 h temu:

dociekliwy19 6 Sie 2010, 13:26 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
Rodzajnik zerowy wystepuje co najwyzej przy Geduld. z rodzajnikiem okreslonym:
die große Geduld
nie wyjasniono co to wlasciwie znaczy nullartikel Autofahrer jest wyrazem z nullartikel Gedult jest tez takim wyrazem w tym wypadku nie pisze sie tych wyrazow z rodzajnikiem pytanie bylo a jak napisac z rodzajnikiem okreslonym w tym wypadku nie piszemy rodzajnika okreslonego i to co mi brakowalo w tych wypowiedziach to podsumowanie jak zwykle cos tam a tak konkretnie to nic
twoja wypowiedz jest niekompletna
Geduld jesli juz, na inny belkot nie zwracam uwagi, wybacz
przestam sam belkotac a zrozumiesz moj belkot
niektorzy nie wiedza co to nullartikel np.
Problem w tym, ze wiekszosc wie, a ty nie wiesz, ze inni wiedza i myslisz, ze jestes jedynym oswieconym.
Chociaz ja i tak sadze, ze problemem w tym zdaniu jest brak grammatische Kongruenz.
Powodzenia!
nie kloc sie jak jarmarczna baba i poczytaj dokladniej co ludzie pisza
nie wiem co cie w zyciu spotkalo ze taki jestes zgorzknialy podejerzewam ze jeszcze w pieluchy sie zalatwiales a ja juz sie uczylam o zgodnosci gramatycznej nietolerancja zlosliwosc to pojecia tobie bardzo znane i zyjesz z nimi za pan brat czy to warto
co ja wiem a czego nie wiem wiem sama najlepiej i takich takich doradcow jak ty nie potrzebuje byc moze z tej wypowiedzi wywnioskujesz w koncu ze jestem kobieta a nie mezczyzna
Wróśmy do tematu:
Alle Autofahrer sollen große Geduld haben - rodzajnik zerowy
Gdzie tu ten rodzajnik zerowy?
Ten rodzajnik siedzi przecież w "alle" DIE!
Zdanie powyższe jest z gruntu w porządku i okay.
Nie rozumiałem tej całej dyskusji od samego początku.
...allen Autofahrehrn wuensche ich guten nach Hause weg!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 63
poprzednia |