Cytat: ziz99
Cytat: skubi-3
Witam,
A więc chciałbym poważnie uczyć się j.niemieckiego. Mam go w szkole już kilka lat, ale wiadomo w szkole jak to w szkole ;-]. Słówka niektóre znam i zdaję mi się, że to najmniejszy problem. Postanowiłem, że zacznę od gramatyki. Ale tyle tego jest, że nie wiem od czego z niej zacząć ;-] tzn. nie wiem czy pierw czasownik, rzeczowniki czy co, żeby niczego nie ominąć itd. Proszę o waszą pomoc jak się do tego zabrać?
Obawiam się, że zaczynając od gramatyki (no chyba że znasz już te najw. 5-6 tyś słów) robisz najgorszą rzecz na tzw. początek. Nie wnikając w efektywne metody, a jest ich sporo, tradycyjne kucie słówek i gramatyka (absolutne podstawy oczywiście są dość ważne i ułatwią na początku naukę) to najgorsze i najmniej progresywne sposoby nauki. Wiem to z własnych doświadczeń, znając dobrze gramatykę na poziomie akademickim miałem problemy z najprostszym zdaniem!
czyli potwierdzasz to co juz napisalam uczenie sie slowek z jednoczesnym ich stosowaniem najpierw w zdaniach prostych.
analizowanie zdania prostego prowadzi jednoczesnie do uzywania odpowiednich form przypadkowych i osobowych
wkucie na pamiec slowek nic nie daje bo jezeli ich sie ciagle nie powtarza to po 3 dniach 70% wkutego materialu nie pamietamy
dobrze sie zapamietuje zdania a do tego zdania przez siebie wymyslone sformulowane i sprawdzone dla pewnosci przez kogos kto ten jezyk dobrze zna - korepetytor
na pierwszym miejscu przy nauce jezyka obcego jest rozumienie i mowienie a potem czytanie i pisanie