zochama, dlaczego jesteś taki niemiły? człowiek się grzecznie pyta, a ty wyskakujesz
nammi, nie martw się. Nie wiem o jakiej wersji mówisz, ja korzystałem ze Słownictwa 6.0 i gramatyki 5.0. Gramatykę odradzam, bo dużo lepiej wyjdziesz jak kupisz (lub ściągniesz...) Bęzę / Dreyera z internetu i będziesz przerabiać. Program był bardzo niewygodny.
Słownictwo 6.0 jest duże lepsze, nawet od wersji 5.0. Interfejs programu jest przyjemny, a zastosowany algorytm nie pozwala na zapominanie niczego ;) Ja uczyłem się z tego programu, ale gdzieś tak w 30% rzuciłem z dwóch względów. 1: Edycja bazy nie jest taka łatwa. 2: Niektóre podobne słówka (np. hubsch / schon, nett / sympathisch) cały czas się myliły i mnie denerwowało, dlatego przerzuciłem się na darmowe Anki i moja baza ma tam teraz około 12 tysięcy słow, zwrotów i zdań.
Dodatkową zaletą Klausa jest to, że pozwala na łatwe drukowanie fiszek, ma wbudowaną wymowę słówek, obsługę profili (nie tylko ja przecież korzystam z komputera do nauki) no i ma dość ciekawe 'gierki' (np. memory polsko-niemieckie).
Możesz ściągnąć z Chomika czy też demo, i zobaczyć czy ci podchodzi.
Aaaa, korzystałem jeszcze z Mówisz i rozumiesz..., no i nie podszedł program - wolę włączyć niemiecką TV / radio, i tak uczyć sięrozumienia ze słuchu