Morfemy,Leksemy,Fm, Wb.

Temat przeniesiony do archwium.
Zakładam nowy temat, bo do tamtego nikt nikt zagląda. Potrzebuje wyjaśnienia na przykładach. Będę miała podane jakieś dowolne wyrazy i trzeba będzie podzielić ten wyraz na części i określić każdą część, np. czy jest to Lexem, Formbildendemorpheme, Wortbildungsmorpheme itp. Może ma ktoś takie przykłady rozpisane albo mógłby mi to wytłumaczyć? Poza tym jaka jest różnica między Leksemem, a morfemem?
Unter Morphem versteht die Sprachwissenschaft diejenigen sprachlichen Bestandteile, aus denen Wörter bestehen und die eine semantische Bedeutung oder eine grammatische Funktion haben.

Lexeme bilden die Bausteine des Wortschatzes, des Lexikons einer Sprache. Sie sind lexikalische Einheiten, genauer „alle Elemente der Lexik, die als Bezeichnungs- und Bedeutungseinheiten in festen strukturellen Beziehungen stehen“. Lexeme haben eine semantische Bedeutung, die sie „auf bestimmte Gegenstände oder Erscheinungen der außersprachlichen Wirklichkeit bezogen“ sein und als „Träger der begrifflichen Bedeutung“ erscheinen lässt.
Aha, dziękuję za definicje :)
Ale mi chodzi o przyklady, jak to podzielić np. mamy wyraz die Büro|räum|e no i nie rozumiem dlaczego część Büro jest - lex , a räume też - lex, natomiast e - jest Formbildende morpheme i jednocześnie suffix ? i może ktoś poda jakieś przykłady i wyjaśni? Bardzo proszę..
Cytat: nowomennocry
Aha,
Nix aha. Bewege deinen eigenen Hintern.
nein, bewegen Sie Ihren Hintern. ok?
ich brauche nur Hilfe, Erklärung... es so viel?Ich habe wirklich ein Problem. Schade, dass niemand helfen will. KArtkówka czeka...
OK. Bewegen Sie, bitte, Ihren eigenen Hintern. Das Wissen liegt vor Ihrer faulen Nase, auch auf polnisch. Sie müssen sich nur gnädigst bucken und die Hilfe holen. Kartkówka przestanie czekać.
Nieważne, ta strona niestety ale w niczym nie pomaga. Nie rozumiem tych morfemów, leksemów i po prostu liczyłam na okazanie chociażby minimalnej pomocy, bo znalezienie w necie i przeczytanie regułki nie sprawi, że zrozumie się to potem na słowach. Nieważne, mój błąd, że po raz kolejny napisałam. To tyle. Cześć.
Cytat: nowomennocry
Nieważne, ta strona niestety ale w niczym nie pomaga. Nie rozumiem tych morfemów, leksemów i po prostu liczyłam na okazanie chociażby minimalnej pomocy, bo znalezienie w necie i przeczytanie regułki nie sprawi, że zrozumie się to potem na słowach. Nieważne, mój błąd, że po raz kolejny napisałam. To tyle. Cześć.
Ty tu nie opluwaj i nie oczerniaj strony. Już ci kilkakrotnie mówiłam: wklep do do Wiki i masz w obu językach. Po polsku i po niemiecku. Jeśli ci się tego nie chce,zrobić, to nie rzucaj się na wszystkich z powodu twojej ciężkiej dupy. Najpierw podejdź na poziom morfemów i naucz się ich, a potem pyskuj, że ciebie nikt nie kocha. Dla nieuków na tej stronie nie ma miejsca! Skapujże to wreszcie. Cześć.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie