Studia w polsce

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Mam na imię Nadine, mam 16 lat i mieszkam od narodzin w Bonn, w niemczech. Wychowałam sie dzięki rodzicom dwujezycynie i mam i polskie i niemieckie obywatelstwo. Moi rodzice są z polski, tata z Gdańska a mama z Wrocławia. Do Wrocławia co roku pare razy jedziemy odwiedzić rodzine i znajomych. Za rok kończe szkole niemiecką maturą i mam plan sie przeprowadzić do własnego mieszkania we Wrocławiu (które właściwie nałezy do mamy) zrobić prawa jazdy i zacząc studia germanistyki w Uniwersytecie Wroclawskim. Myślę że predyspozcje są naprawde dobre. Co wy sądzicie o takich planach? Czy uważacie ze one sa rozsądne? :)

Liebe Grüße und danke im Voraus !
Polski słabo opanowany.
W Polsce nie dasz sobie rady.
Po co chcesz studiować germanistykę?
No akurat z polskim mam minimalne problemy ;p Po co chcę studiować germanistykę? Interesuję się niemiecką literaturą, lubię uczyć sie języków, i uważam że skoro wychowałam się dwujęzycznie, to szkoda by było tego nie wykorzystać ;) A poza tym są jeszcze inne mozliwości rozwoju po germanistyce.
Łoj, na co ci, Janicku, na co ci to?
źle ci było w chałupie z kobito?
edytowany przez irkamozna: 23 kwi 2012
Cytat: nadia_wro
No akurat z polskim mam minimalne problemy ;p Po co chcę studiować germanistykę? Interesuję się niemiecką literaturą, lubię uczyć sie języków, i uważam że skoro wychowałam się dwujęzycznie, to szkoda by było tego nie wykorzystać ;) A poza tym są jeszcze inne mozliwości rozwoju po germanistyce.

1. z polskim mam minimalne problem - udowodnij i popraw wszystkie błędy w twojej wypowiedzi po polsku (a tego troche jest)
2. Interesuję się niemiecką literaturą, lubię uczyć sie języków - nikt za znajomość literatury porządnych pieniędzy nie płaci, natomiast im więcej języków umiesz tym lepiej. Studiować germanistykę w Polsce mając możliwość studiować w Niemczech, to jedno wielkie nieporozumienie.
3. inne mozliwości rozwoju po germanistyce - wymień kilka, gdzie rzeczywiscie germanistyka jest potrzebna (oprócz nauczyciela i tłumacza)