Stare książki do gramatyki - którą wybrać?

Temat przeniesiony do archwium.
Są w dobrym stanie i do wzięcia za śmieszne ceny w wyprzedaży bibliotecznej. Która najlepsza? - nie chcę robić biblioteki z domu, więc wolałbym wybrać.
1. Gramatyka języka niemieckiego - Stanisław Łuszczyk, Aleksander Szulc, Zdzisław Wawrzyniak WSiP 1988
2. Szkolna gramatyka języka niemieckiego - Antoni Nikiel PZWS 1971
3. Gramatyka języka niemieckiego z ćwiczeniami Hogan Books 1995
A, coś już umiesz po niemiecku?
Nic.
No, to wtedy Hogan Books.
A z tych dwóch pozostałych, która jest lepsza?
W zasadzie w pierwszym etapie nie mam zamiaru w ogóle korzystać z gramatyki, lecz wryć na pamięć (niemal na pamięć) jakiś samouczek. Taka technika sprawdziła mi się już w przypadku innych języków. Potrzebuję kompendium gramatycznego na następny etap nauki.
Przydałby się jeszcze jakiś typowy słownik wymowy niemieckiej do zainstalowania w komputerze.
Coś w stylu Longman Pronunciation Dictionary dla języka angielskiego. Bardzo przydatna rzecz od początku, żeby nie nabawić się złych nawyków w wymowie, bo jednak same nagrania w samouczkach nie zawsze wystarczają. Możesz coś polecić?
http://chomikuj.pl/E-booki/J*c4*99zyki+obce/Niemiecki+-+Samouczek*2c+Raz+a+dobrze,534851123.pdf
Nie o to pytałem.
Spróbuję zadać jeszcze inne pytanie - czy jest jakiś podręcznik/samouczek, który miałby oprócz nagrań, także zapisy tekstów w IPA?
Na początkowym etapie nauki frustrujące dla mnie jest to, że są wyraźne różnice w wymowie tych samych słów między lektorami (nawet w tym samym nagraniu) oraz między ich wymową, a wymową słownikową. I nie wiem, którą wymowę powtarzać.
edytowany przez devonman: 25 wrz 2012
Czytaj, jak lektor z dw. Nie cuduj tutaj z IPA: Zacznij cokolwiek wreszcie.
Nie będę włączał DW przy każdej wątpliwości. A IPA to cud chyba tylko dla gimnazjalistów.
Dziękuję i do następnego razu.
Co ci po IPA, jak i tak rozkraczysz się na rodzajnikach?
Gadaj tak, jak ci dziób urósł.
PONS ma także odczytywanie wyrazów. Czytaj, jak PONS, to już będzie dobrze.
A, na początek ucz się alfabetu zamiast IPA-y:
http://blog.tyczkowski.com/ciekawostki-o-jezyku-niemieckim/alfabet-niemiecki-z-wymowa-das-deutsche-alphabet/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie