Matura Longman

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, w tym roku chciałbym zacząć samodzielnie przygotowywać się do matury podst (póki co) z j. niemieckiego. Co prawda mam na studiach lektorat z niemieckiego, ale to za mało. I mam pytanie, jakie książki wybrać? Myślałem nad 'Longman matura podstawowa z języka niemieckiego', aczkolwiek nic nie wiem o tym repetytorium. Nie mogę się doszukać też żadnych opinii. Warto to kupić? Możecie też polecić jakieś inne książki? Ja podstawy niemieckiego umiem, chcę usystematyzować wiedzę, porobić ćwiczenia na gramatykę, słuchanie. No i słownictwo oczywiście. Proszę o odpowiedź! Pzdr.
Tylko dw.
? nie rozumiem.
czego nie rozumiesz?
"Tylko dw. " - nie wiem co to oznacza i jak się odnośi do mojego pytania.
edytowany przez Sebi19: 28 wrz 2012
Objaśniam:
dw = Deutsche Welle.
Obejrzyj ją sobie.
Longmann? Czemu Longmann? Ma zagraniczne nazwisko?
Po twoim wpisie wydało mi się (może jestem w błędzie?), że chcesz więcej niż "normalka".
Moim zdaniem - książki nie potrzebujesz żadnej. Szkoda forsy. Ale, to tylko moje zdanie.
DW da ci tak popalić, że zdasz wszystkie matury i studia.

Chyba, że potrzebujesz "cegłówkę" pod poduszkę. Wtedy przepraszam, że się wtrąciłam.
Longman ma dobre repetytorium do j. angielskiego, dlatego pytam.

I właśnie zalezy mi bardziej na książce, o wiele lepiej, wygodniej i efektywniej mi się tak uczy, niż z komputera.

W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Powodzenia!
(mnie by było szkoda zachodu, ale...każdy ma swoje własne ambicje. Na maturę podstawową wystarczy Bęza.)
edytowany przez irkamozna: 28 wrz 2012
Okej, przejrzę w księgarni, dzięki ;)
Cytat: Sebi19
Co prawda mam na studiach lektorat z niemieckiego, ale to za mało.
Ach?
To ty jeszcze nie wiesz, co to Bęza?
Sorki.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia