Nauka odmiany rzeczowników

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Od jakiś 4 miesięcy sam uczę się niemieckiego z podręcznika pani Wierzbickiej i Rynkowskiej i jako samouk miewam różne problemy.
Mam takie pytanie: Czy jeżeli uczę się rzeczowników to muszę zapamiętywać na pamięć końcówki odmiany w liczbie poj. ( -es w genitiv czy koncowka -en w pozostałych przypadkach) czy wystarczy że się nauczę które odmieniają się mocno a które słabo?
Nie wiem czy do moich fiszek muszę dopisywać te końcówki do wszystkich rzeczowników.

Dziękuje za odpowiedzi
Najpierw musisz się uczyć z rodzajnikami.
Końcówki musisz potem wiedzieć co one oznaczają.
Bo, co ci dadzą same końcówki?
edytowany przez irkamozna: 28 gru 2012
Ale ja się uczę rodzajników i wiem co oznaczają końcówki ale moje pytanie było inne.Czy mam się uczyć oddzielnie końcówek do każdego rzeczownika czy znać regułę i problem z głowy?
edytowany przez Gnisis: 28 gru 2012
Cytat: Gnisis
Ale ja się uczę rodzajników i wiem co oznaczają końcówki ale moje pytanie było inne.Czy mam się uczyć oddzielnie końcówek do każdego rzeczownika czy znać regułę i problem z głowy?
Jeśli znasz regułę, to problem z głowy. Ja reguły na rodzajniki nie znam.
edytowany przez irkamozna: 28 gru 2012
Dzięki dzięki ale liczyłem na troszkę dokładniejszą odpowiedz.Pomoże ktoś?
przy odmianie rzeczownikow jest wazny rodzajnik es czy e w genitive na to istnieje regula i tego nie trzeba sie uczyc na pamiec tylko odmiany rodzajnikow i juz
Dzięki za odpowiedzi.
ze jak zna odmiane rodzajnikow to moze bez problemu odmienic rzeczownik bo glowna rolle w odmianie rzeczownika odgrywa rodzajnik
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia