czy jest sens uczyć się j. angielskiego i j. niemieckiego razem?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam nadzieje że to dobry dział dla tego pytania..

Otóż od jakiegoś dłuższego czasu uczę się języka angielskiego, była podstawówka, potem 3 lata callana, i teraz około od 5 -6 lat słownictwo z Prof Henrym po 1h -2h dziennie.

Doszedłem do poziomu w którym mogę czytać niektóre ksiązki i oglądac większość filmów swobodnie, również konwersować na luźne codzienne tematy,czy załatwiać sprawy formalne w języku angielskim głównie pisemnie.

Ponieważ boję się że zaczne zapominać języka w dalszym ciągu robie powtórki słownictwa, ale to zajmuje niemało czasu i uwagi z mojej strony.

Chciałbym teraz wybrać się do niemiec na wycieczką do niemieckich przyjaciół, zwiedzić Berlin, ale może i w przyszłości będę kiedyś zmuszony do wyjazdu zawdowego np do niemiec.. i teraz się zastanawiam - Czy jest sens się uczyć drugiego języka, a w szczególności niemieckiego i poświęcać kolejne 5-10 lat życia na jego naukę, czy może lepiej jest ten czas poświęcić na rozwijanie angielskiego?? W niemczech ludzie przecież calkiem nieźle mówią po angielsku.. A może wystarczą mi same podstawy niemieckiego tak z pół roku nauki?? jak myślicie??

Z góry dzięki za wszelkie uwagi,
Dodam że chciałbym się uczyć choćby dla samej satysfakcji ale trochę się boję że będę musiał poświęcić dużo dużo czasu żeby odczuć efety (choćby rozumieć)a są jeszcze inne sprawy w życiu,no i przecież języki to wcale nie taka łatwa sprawa wymagają czasu, zapału, czasem zdolności..

Pozdrawiam,
Slawek
Tak, warto się uczyć.
Sam się uczę naraz niemieckiego oraz Esperanto, oraz w tym samym czasie udoskonalam słownictwo języka angielskiego.

"Ponieważ boję się że zaczne zapominać języka w dalszym ciągu robie powtórki słownictwa, ale to zajmuje niemało czasu i uwagi z mojej strony."

Cholera, nie wiem w jakim celu robisz te powtórki słownictwa... i co, kiedyś będziesz już znał 20.000 słów i nadal będziesz tak powtarzał? To ci życia nie starczy wtedy...

Język jest po to, żeby go używać. Więc nie powtarzaj tych słówek a używaj codziennie ten język i nie nic nie zapomnisz... Nie wiem, czatuj codziennie w języku który się uczysz, znajdź znajomych z całego świata na Interpals.net, oglądaj ciągle filmy, słuchaj radia (np. przez internet). Rób to wszystko, czyli używaj w końcu język którego się uczysz, a nic nie zapomnisz!
edytowany przez lizard1982: 31 sty 2013
Witamy w domu!
Cytat: lizard1982
czyli używaj w końcu język którego się uczysz, a nic nie zapomnisz!

chyba będziesz tutaj częstym gościem
edytowany przez Mr_T: 01 lut 2013

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa