A1,A2,B1,B2,C1,C2...

Temat przeniesiony do archwium.
HEY! Zamierzam sie niedlugo wziac za nauke niemieckiego, ktorego to jezyka (na razie!) w ogole nie znam. Zaczne wiec od poziomu A1 (to wiem). Nie wiem natomiast, co rozumiec przez pojecie A2, B1, B2, tzn. wiem, ze A2 to jeszcze poziom podstawowy, B1 to poziom przedsredniozaawansowany etc.

Mam jednak pytanie: przypuscmy, ze za jakis czas (w raczej dalekiej przyszlosci) chcialbym zapisac sie na kurs jezyka niemieckiego na poziomie B2. Jak rozumiem, musialbym juz miec opanowane slownictwo i gramatyke z poziomu B1. I tu mam pytanie: ile slow trzeba znac i co z gramatyki, zeby powiedziec, iz opanowalo sie caly poziom B1 i tym samym moc przystapic do kursow na poziomie B2? BLAGAM o pomoc!!! Moze znacie adresy jakichs stron internetowych (ja nic nie moglem znalezc:(((), gdzie byloby to dokladnie wyjasnione? Jeszcze raz, bardzo prosze o pomoc!

PS: czy przy b. intensywnej codziennej nauce mozna opanowac jezyk od podstaw do B1 wlacznie przez kilka miesiecy?

Pozdrawiam serdecznie!
Hejka,
Najpierw odpowiedź na ostatnie pytanie: Oczywiście jesteś w stanie sam się tego nauczyć!!!! Bardzo dobra jest książka wydawnictwa Langenscheid "Gramatyka w tabelach"- masz tam zakres całej gramatyki do poziomu B1. Nie jest to jednak podręcznik a tylko zbiór całej gramatyki (bardzo czytelnie przedstawione zagadnienia). Jeżeli potrzebujesz podręcznika to z tego wydawnictwa mnóstwo jest różnych książek do samodzielnej pracy. Jeszcze dobrym wydawnictwem jest PONS. Ale Ty musisz wybrać bo każdy uczy się inaczej. Ja uczyłam się z kursu multimedialnego Tell Me More (3 płyty DVD). Jest super bo uczy mówić pisać rozumieć, gramatyki, słownictwa...dosłownie wszystkiego- Po miesiącu pracy z pierwszą płytą już się jakoś dogadywałam i nawet zaliczyłam test wstępny do szkoły na poziomie wyższym a nie całkiem podstawowym (co było dla mnie osobiście wielkim zaskoczeniem). POzdrawiam i powodzenia
Cytat: kasixcz
Hejka,

6 lat później? Chłopak może już mgr kończy, a ty się obudziłaś!
Cytat: Tamod
Cytat: kasixcz
Hejka,

6 lat później? Chłopak może już mgr kończy, a ty się obudziłaś!

No dobra, spokojnie akurat mi się to przyda. :)

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa