Alles Klar!

Temat przeniesiony do archwium.
Z tego, co mi wiadomo, wyszlo w sumie 6 podrecznikow z tej serii: 1a,1b,2a,2b,3a,3b, right? Mam pytanie: ile z nich musialbym "przerobic" (jestem absolutnym debiutantem jesli chodzi o nauke niemieckiego), aby opanowac jezyk na poziomie A2, a ile, by opanowac go na poziomie B1?

Jeszcze jedno: czy mozna uczyc sie z tych podrecznikow samodzielnie? Slyszalem, ze tak, w ogole te podreczniki zbieraja same pozytywne opinie- czy Waszym zdaniem slusznie?

No i jeszcze jedno, ostatnie juz pytanie: Czy sadzicie, ze w przeciagu pieciu (!!!) miesiecy mozna opanowac jezyk na poziomie A2, ewentualnie (marzenie!) B1? Podkreslam, ze uczylbym sie codziennie i intensywnie i ze posilkowalbym sie czytaniem opowiadan po niemiecku oraz sluchaniem radia niemieckiego oraz niemieckich bandow (np. Rammstein czy Einsturzende Neubauten:)..

BLAGAM, ale to BLAGAM, wszystkie osoby zorientowane w temacie o szczere i jak najbardziej wyczerpujace odpowiedzi! Dla zwyciezcow czekaja nagrody:)) (zeby nie bylo watpliwosci- to zart, buahahahaha...:))

Pozdrawiam!
Wyszło 5 podręczników. 3a i 3b to jeden podręcznik.

Co do podręcznika to uważam, że jest naprawdę dobry. Sam uczę się z niego od około miesiąca (no może dwóch - jak ten czas szybko leci ;) ) i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Ale jeżeli uczysz się sam to warto poszukać kluczy do ćwiczeń bo bez tego jest ciężko - po prostu nie będziesz wiedział czy zrobiłeś ćwiczenie dobrze czy nie.

">No i jeszcze jedno, ostatnie juz pytanie: Czy sadzicie, ze w przeciagu
>pieciu (!!!) miesiecy mozna opanowac jezyk na poziomie A2, ewentualnie
>(marzenie!) B1?"
No kto wie :) Wszystko zależy od tego jak idzie Ci nauka języka :) Jedni uczą się całe lata (i nic nie wiedzą :) ), a inni bardzo szybko poznają języki. Pamiętaj: w życiu nie ma rzeczy niemożliwych!

Co do tego co wymieniłeś (radio, czytanie itp.) to radze dużo mówić. Chociażby do siebie :) to pomaga :) (oczywiście lepiej jeśli masz kogoś z kim możesz pogadać po niemiecku)

Co do tych poziomów, nie orientuje się dokładnie w nich, ale wiem, że 1a i 1b to poziom matury podstawowej, 2a i 2b rozszerzonej a 3a3b to chyba tylko różne testy do matury.
Dziekuje za odpowiedz! Mam tylko pytanko: otoz, jak wspomnialem, chce osiagnac znajomosc jezyka na poziomie B1 (sredniozaawansowany). Taki wlasnie poziom wymagany jest na maturze podstawowej, tak (B2 to poziom rozszerzony)? Czy mam rozumiec, ze jesli chce osiagnac poziom B1, to wystarczy, ze przerobie tylko Alles Klar 1a i 1b? No bo skoro 1a i 1b przygotowuja do matury podstawowej, to powinny pomagac w opanowaniu jezyka na poziomie B1, prawda? 2a i 2b przygotowuja do egzaminu na poziomie B2, tak? Prosze odpowiedzi...:)

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc!
Jezeli B1 to poziom matury podstawowej to by sie zgadzalo :)
moim zdaniem 1a i 1b nie przygotuja do matury nawet tej podstawowej. Dopiero w 2a pojawia sie imperfekt i typowe slownictwo. 2b rowniez nie jest mocno skomplikowane. Nie mialam okazji zajrzec do 3a/b ale sadze, ze zeby przygotowac sie do matury rozszerzonej bedzie i tego malo. Tak jak podstawowa nie jest skomplikowana , tak juz nad rozszerzona trzeba popracowac . Jako dodatkowe polecam alles klar grammatik (taka zolta ksiazka) , no i przy samodzielnej nauce slownik do alles klar (kosztuje chyba 9 zl i sa tam wytlumaczone wszystkie slowka - do poszczegolnych cwiczen).
Tylko od Ciebie zależy, ile zdołasz się w danym czasie nauczyć. Najważniejsze, to mieć szczere chęci i odpowiednią motywację - wtedy sukces murowany:) I mów dużo do siebie, to tak wiele daje! Trzymam kciuki!
Ucze sie z Alles Klar drugi rok i uwazam ze ta ksiazka nie przygotuje do matury .. nawet do tej podstawowej. Oprócz ksiazek 1a 1b 2a 2b 3a 3b mam tez slownik i gramatyke. Moze wraz z tymi dodatkami uda sie zdac pozimo podtawtwy. Osobiscie jednak uwazam ze choc slownictwo w Alles Klar jest w miare dobre do matury ( mowa tylko o poziomie podst) to gramatyka jest zrobiona bardzo pobieznie. Polecnam wiec dodtakowo gramatyke Bezy. Jest to stra ale bairdzo dobra i sprawdzona ksiazka.
Ucze sie dopiero pierwszy rok jezyka niemieckiego i to właśnie z tego podręcznika. Moim zdaniem nie jest to zbyt dobra książka a zwłaszcza do nauki domowej. Materiał jest w sposób mało zrozumiały opracowany jak dla osoby początkującej. Z niemieckim dzięki tej książce mam mało wspólnego. Zrobisz jak uważasz wg mnie to nie jest dobra książka. Pozdrawiam
Ucze sie juz drugi rok z tej ksiazki i powiem szczerze ze ten podrecznik jest bardzo latwy i za latwy zeby zdac mature (nawet na poziomie podstawowym), dlatego polecam poszerzanie swojej wiedzy poza ten podrecznik. Bardzo ciekawy jest miesiecznik Deutsch Aktuell . Super sprawa przede wszystkim dla tych, ktorzy maja zdawac mature z jezyka. Teksty tam zamieszczone sa aktualne i bardzo ciekawe; do tego przy kazdym tekscie slownictwo. Polecam!!! Do tego mozna jeszcze dodac Jume. Ale jesli chodzi o podrecznik Alles klar to nie jestem zadowolona. :( Alles klar Grammatik jak najbardziej tak :)
Ja osobiście polecam podręcznik i ćwiczenia Themen Aktuell. Jak przerobisz jedynke i dwujkę to będzie to odpowiadało poziomowi A2. Nie są to jednak łatwe książki do samodzielnej nauki. I pamiętaj abyś wybrał te egzemplarze gdzie jest w sumie po 10 rozdziałów i klucze do ćwiczeń (są wersje skrucone gdzie w jednym egzemplarzu są ćwiczenia i podręcznik - tych nie polecam). Dodatkowo można dostać płytki CD do słuchania. Powodzenia
Też nie słyszałam dobrej opinii o Alles Klar, książeczki am mój brat i rzeczywiście wszystko jest na dosyć niskim poziomie... To co jest rozłozone na 5 książek można w jednej zmieścić.
Ale gramatyka dla początkujacych jest bardzo dobra- w tym wielki pkus za płytę i odpowiedzi na końcu! (można się uczyć samemu).
Osobiście polecam tą książkę tylko dla bardzo zielonych, kompletnych początkujących. Ja sie z jednej z tej seri książek wyuczyłem z tyłu całego słownitwa i to na tyle, wiecej nie było co już z tej książki wyciągać. W.g mnie książka nie jest taka zła jak czytałem na również na innych forach ale jest narawde dla początkujących.

Pozdrawiam!
Ja przerabiałam Alles Klar i powiem najszczerzej jak potrafię , że jestem niezadowolona. Książka jest bardzo ,,uboga,,jest mało słownictwa , mało ćwiczeń a gramatyki to tam prawie nie widać. Książka jest bardzo łatwa nawet dla początkujących i napewno nie pozwala przygotowac sie do matury nawet podstawowej . Radze zaopatrzyć sie w inne podręczniki i napewno Repetutorium Bęzy które jest najlepsze ze wszystkich. Ja teraz przerabiam PASSWORT DEUTSCH i jestem bardziej zadowolona niż z ALLES KLAR. Rozbudoane słownictwo i napewno o wiele więcej gramatyki .W pięć miesięcy można sie wiele nauczyc tylko pod warunkiem bezustannych ćwiczeń i nauki. Radzę dużo czytać i tłumaczyć niemieckie teksty , postawic na niemiecka muzyke i telewizje i jak tu wcześniej napisano mówić dużo do siebie jak i do innych. Dobrym pomysłem tez jest zaopatrzenie sie w programy komputerowe takie jak np. Profesor Klaus 5.0 dzięki niemu mozna szybko i przyjemnie nauczyć sie słowek. Ja z niego korzystam juz parę miesięcy i jestem zadowolona . Polecam i życzę powodzenia w nauce;-)
Jeśli chodzi o potocznie zwaną "Bęzę" to muszę powiedzieć że rzeczywiście jest to jedna z najlepszych książek na temat gramatyki niemieckiej. Te repetyorium rozkłada wiele innych, jest napisane bardzo przystępnie, każda struktura gramatyczna jest bardzo szczegółowo omawiana. programy typu Profesor Klaus są bardzo pomocne (oczywiście jeśli człowiek chce sie uczyć niemieckiego), niemiecka telewizja, ewentualnie radio, teksty no i gadać, gadać i gadać. Nawet do siebie przed lustrem ale mowić. w.g mnie jest to najważniejsz w całej nauce języka...rozmawiać. Hmm, co do alles klar też przyznaję rację, tak jak napisalem wcześniej - dla kompletnych laików.
może od razu Helbig/Buscha :-))
NIENAWIDZĘ ALLES KLAR, A MUSZĘ SIĘ Z TEJ OKROPNEJ KSIĄŻKI UCZYĆ. albo raczej nosić ją w torbie:-) bo nie uczę się na niemiecki.
z tego co wiem to nie jest aż tak źle z tą gramatyką w alles klar bo jest osobna książka z gramatyki...ale ogolnie książka do bani. polecam książki takie jak: Tangram Z, PartnerSprache, Mit Erfolg zum ZD, czy EM.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa