wymowa

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
to nie odzwierciedli dokładnie tej wymowy ale na pewno będzie krokiem w przód ;)

für - fjüa - j jest bardzo słabe.... za to ü jak ü
werden - weadn - aby wyszło trzeba umiec przeciągnąc wieśniacko to ea :P

hihi
sprzedam kurs easy deutch moj mail [email]
to ja mam jeszcze pytanko w zwiazku z "r". Jak wymowicie r miedzy samogloskami albo na poczatku wyrazu? np. w wyrazach: hören albo Regen.
I jeszcze moze po "g", np. w wyrazie grausam.
Weim, ze mozna wymawiac niemieckie r tak, jak polskie, ale ta wymowa mi sie nie podoba. W wiekszosci wyrazow automatycznie wymawiam to tzw. charczace "r", ale w wyrazach jak wyzej mam watpliwosci. Szczegolne problemy mam z wymowa wlasnie po "g".
Moglby mi ktos cos doradzic?
Bede bardzo wdzieczna:)
i jeszcze jedno pytanie: co z wyrazami, gdzie blisko siebie sa dwa "r" i w ogole wyraz jest trudny do wymowienia. np. rühren.
Meczyc sie z pieknym niemieckim tylnojezykowym "r", czy dac sobie spokoj i czytac jak po polsku?
Też mam taki dylemat. Nie wiem jak to brzmi w uszach Niemców...to nasze na siłe wymawiane, wymuszone niemieckie "r". Z "ruehren" nie mam akurat problemów. Ale zawsze sprawia mi problem "trinken", "Betrieb", że nie wspomnę już o "Rueckkehranreize" albo "Rueckgriff"...nie wiem co jest lepsze. Wiem, że niemal za każdym razem, gdy wymawiam "trinken" z wymuszonym, aczkolwiek (moim zdaniem) prawidłowo wymawianym "r", Niemcy proszą o powtórzenie tego słowa.
Może problem jest taki, że za dużo myślę o tym "r" i za bardzo staram się prawidłowo wymówić tą spółgłoskę przez co przed takim "rueckgriff" robię małą przerwę przygotowując się do wymowy tego słowa a ta przerwa wybija z rytmu również niemieckiego rozmówcę? Dunno...
http://slowgerman.de/ może się przyda pozdrawiam
Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft einsam wacht
Nur das trautre hochheilige Paar
Holder Knabe im lockigen Haar
Schlaft im himmlicher Ruche!
Gottes Sohn,o wie lachy
Lieb aus deinem göttlichen Mund
Da uns schlägt die rettende Stund
Christ in deiner Geburt!
Hirten erst kundgemacht
Durch der Engel Halleluja
Tönt es laut bei Ferne und Nah
Christ der Retter ist da!
Alles schläft einsam wacht
Nur das trautre hochheilige Paar
Holder Knabe im lockigen Haar
Schlaft im himmlicher Ruche!
Gottes Sohn,o wie lachy
Lieb aus deinem göttlichen Mund
Da uns schlägt die rettende Stund
Christ in deiner Geburt!
Hirten erst kundgemacht
Durch der Engel Halleluja
Tönt es laut bei Ferne und Nah
Christ der Retter ist da! bardzo prosze mi wpisac jak to sie wszytsko wymawia bo ja niema zielonego pojecia ...
Użyj naszej wyszukiwarki aby zmienić kolor pojęcia.
http://dl.dropbox.com/u/695442/m/Aussprache.htm
edytowany przez hammel: 06 sty 2011
Autor: Marcin Perliński, Asgard
Cześć, ja mam takie pytanie, ponieważ strasznie chciałbym się nauczyć mówić dobrze po niemiecku, mam taką książkę "Podręcznik wymowy niemieckiej" Norbert Morciniec i Stanisław Prędota. Wiem, to jest pozycja dla studentów wyższych uczelni, a nie dla 20-latka hehe :D ale czy z tej książki mogę się nauczyć sam mówić po niemiecku?
mowic z ksiazka to nie bardzo postaraj sie jakiejs pozycji w ktorej mial bys dodatkowo plyte kompaktowa lub cassete
zeby dobrze mowic musisz najpierw wysluchac jak sie poszczegolne gloski i w jakich pozycjach w wyrazie wymawia a potem probowac powtarzac i samemu sie oceniac czy to brzmialo podobnie czy nie
obcokrajowcy maja przede wszystkim problem z dlugimi i krotkimi samogloskami z ch i ch1
to probowalabym na pierwszym miejscu opanowac
jacek- to nie jest twój topic. załóż sobie własny. Nic nie kosztuje a nie robi bałaganu na forum.

Cytat: jacek2490
Cześć, ja mam takie pytanie, ponieważ strasznie chciałbym się nauczyć mówić dobrze po niemiecku, mam taką książkę "Podręcznik wymowy niemieckiej" Norbert Morciniec i Stanisław Prędota. Wiem, to jest pozycja dla studentów wyższych uczelni, a nie dla 20-latka hehe :D ale czy z tej książki mogę się nauczyć sam mówić po niemiecku?

Do nauki weź sobie to poniższe. Jest po prostu genialne. Na pierwsze kroki wystarcza, a gdy zasmakujesz krwi, to poleci dalej.
http://www.goethe-verlag.com/book2/PL/PLDE/PLDE002.HTM
edytowany przez zochama: 09 mar 2011
Cytat: jacek2490

jak dla poczatkujacego to ci wystarczy co ci ta zocha polecila
nie "ta zocha", lecz zochama. Nie widzisz ślepoto?
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa