Miałam podobny problem, tyle że nie uczyłam się angielskiego od "wielu lat", tylko od 2, a później wzięłam się za niemiecki :)
Na początku było dość zabawnie - "Ich lerne Deutsch" z idealnie wymówionym "r" i świetnym akcentem... tyle że angielskim.
I przez ok. 2 miesiące tak się z tym męczyłam. Wymowa niemiecka była dla mnie obca, nienaturalna, wręcz dziwna.
Niestety,nie ma stuprocentowo skutecznej metody na wyzbycie się jakiegokolwiek akcentu - czy to polskiego, czy to angielskiego.
Wiem, że nie takiej odp. się spodziewałeś/aś, ale to prawda.
Ale musisz coś zrobić, żeby się nauczyć niemca, a więc...
Przede wszystkim czytaj po niemiecku. Możesz powtarzać głośno kilka razy ten sam wyraz, ale ponieważ to nudne, lepiej czytaj teksty.
Osłuchaj się z językiem - telewizja, radio, internet. Nie martw się, gdy mało lub nawet nic nie rozumiesz. Osłuchanie się z językiem sprawia, że jest on mniej "sztuczny". Zauważ, że angielski otacza nas zewsząd i prościej go sobie przyswoić niż niemiecki.
No i najważniejsze - nie zniechęcaj się! Moje początki nauki niemieckiego też nie były proste, ale teraz daję sobie radę i naprawdę polubiłam ten język.