Jaki podręcznik?

Temat przeniesiony do archwium.
Opanowałam dość solidnie podstawy j. niemieckiego i jestem na poziomie mniej więcej średniozaawansowanym. Mniej więcej - dlatego, że całkiem nieźle rozumiem zaawansowane teksty, a z kolei dość trudno mi przychodzi mówienie.
Jaki podręcznik byście polecili? Taki, który by "ugruntował" moją wiedzę i wprowadził dość sporo nowych informacji:) ?
Repetytorium Bęzy. Jest świetne!
Tę książkę akurat już mam :)
Ale nie samym repetytorium człowiek żyje... ;>
Mam na myśli to, że potrzebna mi jakaś książka wprowadzająca słownictwo, gramatyka też, teksty i różnorodne ćwiczenia.
Taki no... podręcznik po prostu :)
Nie tylko repetytorium, w ktorym jest sama gramatyka.
Ja korzystałem z podrecznika "Auf neuen Weg" wyd. Hueber. Ksiazka ciekawa, podzielona tematycznie, duzo slownictwa, gramatyki; dobrze mi sie z nia pracowalo, oczywiscie przy pomocy nauczycielki ;) Podrecznik ten jest przeznaczony dla osob przygotowujacych sie do m.in. do ZMP. Jednak jest wiele podrecznikow, pojdzi do ksiegarni językowej to moze cos Ci tam doradzą, lub sobie poprostu poprzegladasz ksiązki.

www.hueber.pl na tej stronie znajdziesz opisy niektorych podercznikow

pozdrawiam
Dzięki za radę, Panas :)
Teraz do głowy mi wpadło, że może by kupić coś z PONS-a... mam na myśli Niemiecki dla średniozaawansowanych w 3 miesiące (żebym to w 3 miesiące przerobiła, to wątpię, no ale... ;))
Problem w tym, że słyszałam baaaardzo różnorodne opinie na temat samouczków z PONS-a; jedni je lubią, drudzy krytykują.
Jesli jesteś średniozaawansowana to nie kupuj kursu z PONS-a, każda lekcja wyglada tam tak samo. Polega to wszystko na uczeniu się słówek, sama monotonia.

Polecam książkę "em Hauptkurs" wyd. Hueber.
A jaką książkę typową do nauki leksyki polecacie? Byłabym wdzięczna za rady:)
Pozdrawiam:)
Dzięki, Meg :)
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ten "em Hauptkurs" to książka ucząca pod kątem jakiegoś egzaminu czy nie?
Mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz i odpowiesz :)
em prowadzi do certyfikatu Zentrale Mittelstufenpruefung. Ale jak nie zamierzasz go zdawać to i tak mozesz ją przerabiać, ćwiczy wszystkie sprawności.
Bardzo Ci dziękuję! :)
Mam pytanie : Jaka ksiazke byscie polecali do Matury -> glownie chodzi mi o slownictwo. Np. rodzialy podzielone na poszczegolne tematy typu CZLOWIEK,RODZINA, SZKOLa ??????
Repetytorium maturalne cz. 1 i 2. Wyd. Wagros

http://www.wagros.com.pl/niemiecki.html
dokladnie ta sama ksaizke. oprocz tego moze byc jeszcze sprechen ohne Probleme, tego samego wydawnictwa.
A ja natomiast polecilabym zestaw trzech ksiazeczek..."Deutsch-Repetytorium tematyczno-leksykalne 1", "Deutsch-Repetytorium tematyczno-leksykalne 2", "Deutsch-Repetytorium tematyczno-leksykalne 3" autorstwa Ewy Marii Rostek. Tematy podzielone na rozne dzialy, np: "MEINE UMGEBUNG UND ICH", "SCHULE.BERUFSWAHL", "FREIZEITAKTIVITÄTEN"...itd. Kupilam sobie te 3 ksiazeczki calkiem niedawno, poniewaz posiadalam juz taki zestaw, ale do angielskiego. Moim zdaniem te repetytoria to nieoceniona pomoc przy poszerzaniu slownictwa i przy przygotowaniach na egzaminy. Mozna sobie przypomniec slowka, utrwalic i nauczyc sie nowych. A tutaj link do tego jak te ksiazki wygladaja: http://www.merlin.com.pl/frontend/search/1;jsessionid=30C5333B678EAE74114C954CE39E1452?q=deutsch+repetytorium+tematyczno-leksykalne&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&dzial=1
1)A Momencik czym sie roznia DEUTSCH. Repetytorium maturalne 1

2)"DEUTSCH. Repetytorium tematyczno-leksykalne" Ewy Marii Rostek to:

Bo przygotowuje sie do Matury i posiadam 2 czesci po kuzynce tylko ze podpunktu 2 . I czy mocno sie od siebie roznia ? Bo jak tak to zakupie tez repetuorium maturalne chociaz nie chce mi sie zbytnio tracic kasy ;/

A Ksiazka z ktorej najbardziej moge nauczyc na mature ustna ? co polecacie ?
Rózni się tym ze po kazdym rozdziale sa przykłady zadan na maturę ustną i obrazek do opisywania z pytaniami. Uaktualnione są teksty, pozmieniane.

Jak do mówienia to Sprechen ohne Probleme z WAGROS. najlepsza pozycja, przykładów dużo.
Zdawalam mature ustna (dodam, ze nowa) z angielskiego i uczylam sie z tych repetytorium (tylko ze z serii ENGLISH) i zaliczylam na 5. Wiec mysle, ze uczac sie z repetytorium "Deutsch-repetytorium tematyczno-leksykalne" tez da sie dobrze przygotowac na mature ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa