kategoria: Nauka języka niemieckiego / forum: Nauka języka
casix
05 sie 2006
Hej! Uczę się niemieckiego od kilku lat, teraz mam czas i chciałabym przed rokiem szkolnym jeszcze trochę się podszkolić :). Jestem na poziomie średnio zaawansowanym wyższym chyba :D. Jakie znacie sposoby na to, by w dom, samemu szybko się uczyć? Przyjemnie i w ogóle? Kupiłam wczoraj niemieckiego Yama, żeby ćwiczyć na czytaniu, ale jak czytam repetytorim z niemieckiego to czasem wiele mi umyka. Uczęsię szybko języków dlatego proszę was o jakieś rady jak to wykorzystać :).
Jak wy się uczycie i co polecacie?
Pozdrawiam!
Możesz czytać niemieckie gazety, słuchać niemieckojęzycznej muzyki, oglądać niemiecką telewizje, pisać na GG (moje: 1171961)
Pozdro
casix
05 sie 2006
z telewizji niemieckiej oglądałam RTL, ale mi skasowali :/i mam teraz MTV, gdzie ciągle mówią po angielsku, tylko na dole tekst niemiecki, a ja wolę słuchac, o książki mam od czytania (angielskiego nie muszę tak ćwiczyć) i D:SF i Sonnenklartv gdzie ciągle pierniczą o wycieczkach albo są głupie panienki które piszczą tak jak u nas w TV i jakieś zabawy interaktywne :/ i chyba z tego wszystkiego do D:SF zacznę słuchać..ale coś z gramatyką bo takie same książki i repetytorium to suche troche jest..a w szkole to jak w skole, nigdy się tak dobrze języka nie nauczy, dlatego sama też chcę się porządnie nauczyć, tylko nie wiem jak to przyśpieszyć i czynić ciekawym...;)
Mokotow
05 sie 2006
na poziomie średnio zaawansowanym wyższym chyba ...
www.spiegel.de
MetroPole
05 sie 2006
no właśnie słyszałem że na paru ,,falach" usunięto RTL...
A nie masz RTL II,VOX,Nick,kabel1,ARD,Sat.1,ProSieben idt.
Jak chcesz to odezwij się na gg ;) zawsze służe pomocą
casix
05 sie 2006
no właśnie nie wiem czemu zlikwidowali :/ a ja mam albo zrytą kalwkę, albo telewizor, bo uczę się też italiano i jak chciałam rai uno ustawić to nie było ;/ poszłam nawet do administracji i mi powidzieli, że powinnam mieć ;/ no nie wiem czem, z nieieckich mam tylko te co napisałam, ale poszukam jutro na drugim telewizorze, bo tam nie szukałam, może będzie...
No to dziś opuściłam w siążce działy zaimki itp. stanęłam na czasowniku i jest o wiele ciekawiej :) Bo to chyba cały trzon, te czasy itp. Poznałam właśnie stronę bierną itd. :D A do tego wezmę sobie jeszcze słownik tematyczny i potem idiomów i chyba mój poziom o wiele się polepszy :)
vego
07 sie 2006
also an die Arbeit!!
viel Erfolg
;-)
casix
07 sie 2006
Ja, danke, danke :)
casix
09 sie 2006
MAM RTL!!!!!! :D wczoraj grzebalam przy telewizorze, zepsulam polowe programow i potem ustawialam je spowrotem pol godziny :D ale dzisiaj sobie wchoze na jeden kanal a tam RTL! :) tzn tak mi sie zdaje, taki jakby trojkat z jednym bokiem zaokraglonym i nad nim prostokacik :D raz mi siostra mowila, ze to RTL, chyba... :) w kazdym razie mam normalny niemiecki kanal jejeje :D juz dzisiaj ogladalam troche, ale glpi program byl :P
[konto usunięte]
10 sie 2006
To się ciesz ...ja mam tylko jeden niemiecki program....SAT1...ale to chyba wina mojego tv bo moja mutti ma jeszcze oprócz SAT1 właśnie RTL i VOX i DW-TV.Jestem zła......;-/ Pozdrawiam;-)
casix
10 sie 2006
ja tez gdyby nie telewizor ten to powinnam miec jeszcze kilka niemieckich i RAI UNO wloskie, a nie mam!! jestem zla na o rai uno, bo to jedyny wloski kanal jaki bym mogla mie ;/ i nie mam gdzie sluchac wloskiego, chyba ze piosenki ale to nie to samo...
casix
10 sie 2006
jednak to jest prosieben hehe a nie rtl, ale ok :) juz dzisiaj ogadalam prawie godzine, troche rozumialam :) jak fajnie miec normalny program niemiecki :)