niemiecki jako kolejny język samodzielnie??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Kto z Was uczy się kilku języków zupełnie samodzielnie? Ja uczę się angielskiego i hiszpańskiego. Kiedyś uczyłam się (z nauczycielem)niemieckiego i bardzo ten język mi się podoba.Szło mi zupelnie nieźle, ale nic już nie pamiętam. Mam Supermemo do niemieckiego i zastanawiam się czy w ogole to ruszyć, czy nie poplątają mi się te języki. A może komuś znajomość ang. i hiszp. w jakiś sposob pomaga w nauce niemieckiego? (przez podobieństwa, różnice).Jak sobie radzicie z kilkoma językami naraz? I.. jak byście mnie zachęcili, zeby sprobować?
Proszę o odzew!!
Pozdrawiam
Hej sądzę że powinnaś się zabrać za niemiecki. Ja uczę się go od 8 lat to był mój pierwszy obcy język , od 2 lat sie ucze anglika ale to tylko w szkole z musu bo go nie lubię no i od tygodnia uczę się hiszpańskiego (samodzielnie)a od nowego roku chcę zacząć włoski (samodzielnie)i niemiecki w żaden sposób nie przeszkadza mi w nauce innych języków .
>Kto z Was uczy się kilku języków zupełnie samodzielnie?

Angielski od dzieciństwa, niemiecki 3 lata w liceum i ten sam materiał przez 1.5 roku na studiach, potem kilka lat przerwy i kilka dni temu wróciłam do nauki ;-) Jak przypomnę sobie to czego wcześniej się uczyłam to wracam także do włoskiego. Przez ostatni rok miałam za dużo roboty, aby skupiać się na innym języku niż na angielskim, bo przygotowywałam się do egzaminów. Nauka kilku języków może lekko przeszkadzać, jeśli języki te są podobne. Nie sądzę, aby niemiecki pomylił mi się z włoskim ;-)
Dzięki za wypowiedzi :) widzę jednak,że przynajmniej jednego języka uczycie w szkole. I przynajmniej z jednym macie dłuuugi kontakt...
W sumie zaczynam iberystykę z lektoratem z angielskiego dlatego myślę o nauce niemieckiego, ale kocham również francuski (też się go kiedyś uczyłam) chyba wezme się za oba :) najwyżej z któregoś zrezyzygnuję :) obawiam się tylko braku kontaktu z żywym językiem a taki mam z ang. i hisz. co, nie ukrywam, jest nieocenioną pomocą zwłaszcza dla samouków.
Życzę powodzenia wszystkim zakochanym w językach.
miało być "uczycie SIĘ w szkole" :)

« 

Studia językowe