Końcówki przymiotników po "alle, alles" itp.

Temat przeniesiony do archwium.
Hej.
Nigdzie nie mogę znależć odmiany przymiotnika w l.poj. po "alle, alles" itp.
Wiem, że w liczbie mnogiej przymiotnik przybiera zawsze końcówke "-en", np. alle guten Kinder. A co z liczba pojedynczą? Wiem, że "alle" odnosi sie zwykle do liczby mnogiej, ale przeciez są wyrażenia takie jak np. "alles Gutes". Czy ktoś mogłby mi podac końcówki przymiotników dla trzech rodzajów odmienionych w 4 przypadkach (np. der Reis, das Gut, die Mehl)? W repetytorium Bęzy tego nie ma. W internecie tez nie znalazłam.
I jeszcze dwa pytanka:
1. Czy możemy połączyć "alle" i "die", np. die alle Kinder?
2. Czy gdy łączymy "alle" z zaimkiem dzierżawczym, to odmieniamy tenże zaimek wg tabelki, tzn. "alle meine Kinder, ???mit allen meinen Kindern???"
3.Jak odmieniamy to całe "alle" w liczbie mnogiej i pojedynczej?

Bede wdzieczna za odpowiedz bądz link do stronki,gdzie byloby to wyjasnione.
podnosze
Hej
alle w l. poj to jede/r/s, tak jak w polskim wszyscy-każdy, czyli twój przykład z dziećmi w l. poj to: jedes gute Kind.
Alles Gute, alles Liebe itd.to polskie wersje wszystkiego dobrego, też nie powiesz: każdego dobrego, choć dobro jest w l.poj.
Nie wiem które wydanie Benzy masz, ale jest na pewno, w dziale przymiotnik, odmiana przymiotnika po rod. określonym i nieokreślonym, wydanie z 1998 str. 114.

>1. Czy możemy połączyć "alle" i "die", np. die alle Kinder?
TAK, ale die alleN Kinder
>2. Czy gdy łączymy "alle" z zaimkiem dzierżawczym, to odmieniamy tenże
>zaimek wg tabelki, tzn. "alle meine Kinder, ???mit allen meinen
>Kindern???"
TAK
>3.Jak odmieniamy to całe "alle" w liczbie mnogiej i pojedynczej? Końcówki tak jak rodzajnik określony, bo w l. poj.np. dla rodz. męskiego:JEDER kryje się rodzajnik DER, więc np. w D. będzie JEDEM (widzisz to DEM), a w Akk. JEDEN (den)
a alle końcóweczki tak jak die w l.mn
N. alle
G aller
D allen
Akk alle

Mam nadzieje, że moje wywody są zrozumiałe
raczej bardziej popularnym połączeniem nie jest 'die allen Kinder'
lecz 'all die Kinder' :) tak jak np. all die ganzen Jahre itd :)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia