Jaki słownik dla germanistow? Doradzcie !!

Temat przeniesiony do archwium.
Powiedzcie jaki najlepszy słownik ? bo przegladam i nie wiem juz sama bo wydaje mi sie ze ten co ma 130 tys to nie jest tak ogromnie duzo a ja zamierzam naprawde zainwestowac, i planuje studiowac, i jesli nawet nie wyjdzie to slownik z pewnoscia sie przyda , Doradzcie prosze !!
Duden, Wahrig oba mają ponad 1[tel]haseł, a jeśli masz komputer, to darmowe internetowe (dokładnie to samo) lub darmowe offline (np. Stardict z doinstalowanym Dudenem oraz Langenscheidtem Deutsch als Fremdsprache - trzeba je tylko dociągnąć z zewnętrznych źródeł)
Jśli chodzi o słowniki dwujęzyczne to polecam wydawnictwa PONS i Langenscheidt. Myślę, że 130 tys zwrotów Ci wystarczy. Na studiach przydadzą się też słowniki jednojęzykowe (patrz poprzednią wypowiedź). Pozdrawiam
w tym wlasne problem, ze nie ma duzych, dobrych slownikow dwujezycznych :-((
dlatego sciagnalem cala altylerie jednojezyczna z neta wszystkie Dudeny, w tym 25 tomowy, chemiczny, informatyczny itp langenschieidta i pare leksykonow (w sumie piec albo 6 plyt)
jesli chodzi o ksiazkowy jednojeczyczny to minimum jest Duden 250tys wyrazow (mam sam taki)
niezgadzam się,że Pons jest dobry, najlepszy jest chyba Duden, ale ten wersji niemiecko-niemieckiej. Chociaż w tym nie ma połowę rzeczy które szukałam. Najlepiej korzystać z pomocy własnej głowy:-)
Don Pedros, jeśli byłbyś zainteresowany sprzedażą tych słowników, to wyślij mi spis ze szczegółowymi informacjami o nich - przede wszystkim orientacyjna cena każdgeo ze słowników i rok wydania.
Mój mail [email]
mozecie podac adresy storn z tymi slownikami online i skad sciagnac te Duldeny?
Rzeczywiscie z tego co sie orientuje na na rynku rzeczywiscie nie ma zadnego, dobrego, wielkiego slownika niemiecko-polskiego...
a sam akurat jestem takim zainteresowany :) Studiuje (co prawda nie germanistyke) i mysle powaznie o zakupie nowego slownika. Jednak decydujac sie juz na spory wydatek chcialbym miec pewnosc, ze kupie najlepszy slownik...
Ciekawy jestem opinii innych - co myslicie, ktory slownik jest najlepszy? jakich slownikow brakuje na rynku? Pomozcie mi :)
powiedz z kad ściagasz.
A co myslicie o slownikach internetowych?
Mam same zle doswiadczenia ze slownikami internetowymi...
ale tak naprawde najwiekszym problemem jest dla mnie to, iz w moim wypadku one po prostu sie nie sprawdzaja, nie sa dla mnie skuteczne.

Mam wrazenie, ze jak sprawdzam nieznane slowo w slowniku internetowym to po chwili juz go nie pamietam... Moze dzieje sie tak dlatego, ze czlowiek pracujac na komputerze robi mase rzeczy jednoczesnie. Tak wiec sprawdzam to nieznane slowko i jednoczesnie patrze na poczte, pisze cos na forum i klikam na gg :) No i po chwili... "o rany.. co ja sprawdzalem... o co chodzilo". Potrzebuje tego wyrazu, ale robie ,,copy - paste" i wylaczam myslenie. Dlatego moim zdaniem duzo bardziej skuteczne sa zwykle, tradycyjne slowniki. Siegam do ksiazki - otwieram, szukam, zapisuje. Wykonuje jakas prace, zeby sie dowiedziec co i jak. I to dziala :)
Ale co do konkretnego slownika to wam nie pomoge, bo sam szukam dobrego...
Ja osobiscie glosuje za slownikami PONSa.
Ich slowniki sa najbardziej na czasie -
uwzgledniaja aktualne slownictwo i sa
przygotowane w fachowy sposob.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie