Mam proźbe napisałam wypracowanie i nie wiem czy jest ono poprawnie napisane gdyby ktoś mógł poprawić błędy:(?:
Liber Maciej!
Viele dank für deinem Brief. Wie geht's dir? Bei mir alles gut. Ich schreibe dir, weil, ich in Berlin bin. Ich bin an dem Schuleaustausch. Ich will mein deutsch verbessern und das Land, am liebsten Berlin kennen lehren. Ich wohne bei deutcher Familie. Sie sind sehr herzlichen.Sie hat einziger Sohn. ich habe maine Zimmer und ein Badezimmer. Ich besuche Reichstag und die Quadriga auf dem Brandenburg Tor. Berlin ist ein wunderschöner ort für Besucher.Ich bun auf das Techno-Fest "Love Parade" gewesen. Ich habe am meisten Moderne Komposition gefallen. Ich gehe heuteabend in der Klub mit meine Frundin, oder ich gehe Theater. Ich bin traurig, weil ich für die Woche in die Polen zurückkomme. Wenn ich zurückkomme, zeige ich dir meine Fotos.
Bis Bald!
a teraz po polsku:
bardzo dziekuje Ci za list. co tam u Ciebie? u mnei wszytko dobrze. pisze do Ciebie, poniewaz jestem w Berlinie. Jestem na wymianie uczniowskiej.ja chce podszkolic(uczyc sie) swoj niemiecki i zwidzac Berlin. ja mieszkam u niemieckiej rodziny. oni sa bardzo mili. oni maja jendego syna. ja mam swoj pokoj z lazienka. ja odwiedziałam Reichstag i Quadriga na Brandenburg Tor. Berlin jest piękny i wart zwiedzania.Ja byłam na techno party "Love Parade".Najbardziej podobały mi się nowoczesne Kompozycje.Dzisiaj wieczorem idziemy do klubu z moimi przyjaciólkami albo pojde do teatru. JEstem smutna poniewaz za tydzien wracam do polski. jak/kiedy wroce pokaze Ci moje zdjecia.