bardzo prosze o sprawdzenie tekstu-11 listopada...

Temat przeniesiony do archwium.
witam , mam tekst dotyczący 11 listopada, mam nadzieje ze ktoś posłuży mi pomocą i sprawdzi to wypr. bo jest tam pewno wiele błędów i brak mi pary wyrazeń...:]

tak wygląda on w odpowiedniej wersji:)

jedenasty listopada jest najważniejszym polskim świętem narodowym. Polska odzyskała niepodległość w 1918r. po 123 latach zaborów. podczas okupacji hitlerowskiej i w czasie rządów komunistycznych obchodzenie święta było zakazane. Aż do 1989r. Święto to jest obchodzone w całym kraju lecz najważniejsze obchody odbywają się w Warszawie. Tam na Placu Józefa Piłsudzkiego przy Grobie Nieznanego Żołnierza gromadzą się ważne osobistości państwa, wojsko jak i obywatele.
W tym roku obchodziliśmy 86 rocznicę tego wydarzenia.

Poznaniacy świętują też tego dnia Imieniny ulicy Święty Marcin. w tym dniu odbywa się festyn i tak jest od 14 lat. tradycja nawiązuje do czasów śreniowiecza. imieniny rozpoczynają się mszą świętą w kosciele św. Marcina a następnie odbywa się pochód ulicą miasta. w pochodzie idzie sam św Marcin który przed zamkiem odbiera klucze do bram miasta.
poznieważ Św Marcin jest patronem żołnierzy, żebraków i podróżników w tym dniu jest zbiórka pieniędzy dla niepełnosprawnych i ubogich.
przed poznańskim Zamkiem trwa kiermasz.mozemy tam kupic rogale marcińskie. to właśnie one mają szczególne znaczenie w tym dniu. tradycja wypiekania rogali powstała w listopadzie 1891 roku. w kościele św. Marcina. w tym kościele ludzie dawali ubogim jedzienie jak święty. wypiekane rogale mają kształt podkowy, którą zgubił koń świetego. przepis rogali jest niezmienny do dziś. cukiernie z ceryfikatem mogą tylko piec rogaliki. ragale sa z ciasta francuskiego z nadzieniem. w nadzieniu jest biały mak, orzechy, rodzynki.

dopiero w tym roku obchodziłam to święto. mieszkam w innym miescie i nie znałam tych zwyczajów. było to dla mnie miłe zaskoczenie. uważam ze to bardzo interesujące i potrzebne święto ponieważ możemy się bawić jak i pomagać potrzebującym.

Am elfete November ist am wichtigsten polnischen Nationalfeierstag . Polen wiedergewinnen Ubabhangigkeit in 1918 Jahr vor 123 Jahren Landesteilen.Wahrend dem Okkupation und in Zeiten Komunischen, feiern das Fest war verboten bis zu 1989 Jahr. das Fest wir feiern in alle Land sondern am wichtigsten Festlichkeiten halten in Warschau. Dort auf "plac J. Piłsudzkiego" nach "grób nieznanego zołnierza" anhaufen sich wichtige Presonen, Soldaten und Stadtburgeren.
an diesem Jahr feiernte 86 Jahresfeier dieses Eregnis.
Die Einwohneren Posen feiern auch an diesem Tag der Namenstag Strasse Sankt Martin. in diesem TAg stattfinden auf dem Strasse Feierlichkeit. . das ist von 14 Jahr, doch binden nach Mittelalter Tradition an. Der Namenstag fangen Messen in Kirche Sankt Martin an dann ist Festzug auf dem Strasse.in Festzug geht Sant Martin welcher bekommt Schlüsseln auf dem Tor Stadt.
denn sankt Martin ist Patron der Ärmlichen, Bettleren und Soldaten. in diesem tag ist Sammeldlung Geld fur Behinderten und Ärmlichen. vor Schloss dauern Messe. Wir móchten Hórnchen Sankt MArtin kaufen. Die Hórnchen sind besonderes Bedeutung.die Tradition backen Hórnchen dauern von bis November 1891 Jahr. In Kirche Menschen gebeten Essen fur Ärmlichen wie Sankt.
Menschen backen Hórnchen in Gebilde wie Hufeisten, weil Pferd Sant Martins ihr verlieren. DAs Rezept Hórnchen ist vor alle Zeit dieselbe. Konditirei mussen Zertifikat haben, dass Hórnchen backen. Hórnchen ist mit Blätterteig mit Flüttung. in Flüttung ist wiesse Mohn,Nussen,Rosinen.

erst in dieses Jahr ich feiern sieser Fest. ich wohne in andere Stadt und ich nicht kennen die Sitten. ich war netten erschlage. meine meinung nach dass diese Fest ist sehr interesant, gespannt und wichtige, wiel wir amüsieren und helfen Bedurftigen.
^ do góry

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie