Witam mam do przetłumaczenia takie zdania:
1. Szybki rozwój przemysłowo-gospodarczy powoduje szereg problemów ze środowiskiem naturalnym.
2. Zanieczyszczenie powietrze, tony śmieci i trujace spaliny śa czynnikami powodującymi wiele zachorowań na raka.
3. Martwy las: pożółkłe igły, gołe gałęzie, drewniane szkielety, totalna cisza - kto raz to zobaczy, ten zrozumie, że ochrona środowiska i przyrody to dla człowieka problem przeżycia.
4. Benzyna bezołowiowa i filtry na kominach - chociaż wymagające inwestycji - powinny być pierwszym krokiem w walce z zanieczyszczaniem powietrza.
Próbowałem zrobić, lecz brakuje mi słów....
Ad.1
Rasche Entwicklung der Industrie-wirtschaftlich werursachen Reihne Probleme aus die Umwelt
Ad.2
Luftverschmutzen, Tonnen Müll und giftig Abgase sind Faktoren verrursachen viele .... auf Karzinom.
Ad.3
Sterbender Wald: trockene Nadeln, Kahle Äste, hölzerne Skelette, Schweigen- wer das Mal sehen, den verstanden , dass Umweltschutz und Naturschutz das für Menschen Problem .....
Ad.4
Bleifreies Benzin und Filter auf den Schorsteinen - obwohl ....- .... sein erstnals Schrit in Kampf aus Luftverschmutze.