Proszę o poprawianie tego listu. Poniżej znajduje się jego przetłumaczenie. Moim zadaniem jest zachęcić koleżankę do przyjazdu do mnie (do Wadowic) Możesz pododawać swoje zdania, zmienić w jakimś stopniu moje itp Ważne żeby list był napisany poprawnie, po niemiecku i na temat oraz żeby zawierał informacje dotyczące opisu Wadowic (miasto papieski, kremówki, położone nad rzeką Skawą itp. Co możesz to napisz) ;) Z góry bardzo dziękuję.
Hallo eines Ula
Ich möchte auf dem Anfang meinen Brief Dich sehr dahinter entschuldigen, dass ich schreibe erst jetzt. Ich leider habe sehr viel Unterricht. Halte ein Jahr in dem ein Abitur itp. hinter mir Daumen.
Ich schreibe zu Dir, weil ich will damit du mich wie schnellsten besuchtest.(chcę Cię nakłonić do przyjazdu do mnie CZY COŚ W TYM STYLU) ich Wohne in Wadowicach, jetzt das bekannte Stadt. Du sogar weißt nicht, welches dieser schöner Platz auf die Welt und wie viel kann hier neugierige Sachen sehen. Wenn du wirst kommen zu mir an wir werden besichtigen, was du nur wirst wollen: Kirchen, Haus des Papsts, Museen, der Schule, Park, Stadion und viele ander attraktiver Plätze. Wir einen Abend werden beste Pubs, Bars und ander Plätze besuchen wo oft hält sich auf eine Jugend. Ich habe viele Bekannter, du natürlich musst alle sie kennen lernen. Du wirst sein mit der Sicherheit sie begeisterte, das herrliche Menschen. Wir können sogar eine Veranstaltung bei mir zu Hause organisieren, mein Mama auf wohl wird nichts zugehen gegen. Du wirst sehen, wirklich werden się toll zu verweilen. Nicht mehr kann erleben, habe eine Hoffnung, dass Du auch.
Es fehlt mir das wie wir waren kleine Kinder, gemeinsamer Gespräche und Ferien. Alles dann war solch Geraden. Wir hatten für einen großen Menge sich eine Zeit. Eine Zeit das stricken an. Dieses größte Zeit.Ich warte auf dem Scheibchen antworte. Ich küsse und eine Hitze begrüße Dich und Deine ganz Familie, Bekannter und Freunde. Halte dich ganz warm.
Ania
Cześć Ula
Na początku mojego listu chciałabym Cię bardzo przeprosić za to, że piszę dopiero teraz. Niestety mam bardzo dużo nauki. W tym roku matura itp. Trzymaj za mnie kciuki.
Piszę do Ciebie, bo chcę żebyś mnie jak najszybciej odwiedziła.(chcę Cię nakłonić do przyjazdu do mnie CZY COŚ W TYM STYLU) Mieszkam w Wadowicach, teraz to znane miasto. Nawet nie wiesz, jakie to piękne miejsce na świecie i ile można tu zobaczyć ciekawych rzeczy. Gdy do mnie przyjedziesz zwiedzimy, co tylko będziesz chciała: kościoły, Dom Papieża, muzea, szkoły, park, stadion i wiele innych atrakcyjnych miejsc. Wieczorem odwiedzimy najlepsze puby, bary i inne miejsca gdzie często przebywa młodzież. Mam wielu znajomych, oczywiście musisz ich wszystkich poznać. Z pewnością będziesz nimi zachwycona, to wspaniali ludzie. Możemy nawet zorganizować imprezę u mnie w domu, moja mama na pewno nie będzie miała nic przeciwko. Zobaczysz, naprawdę będziemy się świetnie bawić. Już nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że Ty też.
Brakuje mi tego jak byłyśmy małymi dziećmi, wspólnych rozmów i wakacji. Wtedy wszystko było takie proste. Miałyśmy dla siebie mnóstwo czasu. Pora to nadrobić. To najwyższy czas.Czekam na szybką odpowiedz. Całuję i gorąco pozdrawiam Ciebie i całą Twoja rodzinę, znajomych i przyjaciół. Trzymaj się cieplutko.
Ania