Brakuje kilka słowek niemieckich nie wqiedzialam jak je zastapic;/
i daje jeszcze tlumacznie
Mam ukończoną zerówkę i dwie szkoły. W wieku sześciu lat poszłam do zerówki i w wieku siedmiu lat poszłam do szkoły podstawowej. Później chodziłam do gimnazjum. Teraz chodzę do IIILO w Brodnicy. To jest zespół szkół numer 1. Jego dyrektorem jest pan Wysocki a zastępcą dla liceum pani Malinowska.
W naszym liceum są cztery profile: politechniczny, biomedyczny, turystyczno-językowy i dziennikarsko prawniczy. W naszej szkole uczymy się takich przedmiotów: język niemiecki, angielski, polski, historia, biologia, chemia, fizyka, geografia, matematyka, informatyka, w-f, religia, WOK, PO. Ja chodzę do klasy politechnicznej. Mamy dużo godzin. Nasze rozszerzone przedmioty to: matematyka, fizyka i informatyka. Mamy sześć godzin matematyki, trzy fizyki i dwie informatyki w tygodniu.
W naszym liceum obowiązuje dwurzędowy system oceniania. Do ocen pierwszorzędnych są liczone oceny ze sprawdzianów i testów. Do ocen drugorzędnych zaliczają się oceny za zeszyty i odpowiedzi.
W naszej szkole musimy się dużo uczyć, ale nie tylko. Tu jest wiele kółek zainteresowań. Na przykład kółko fizyczne, geograficzne czy teatralne. Nasza nauka to nie tylko teoria ale też praktyka. My jeździmy na różne pokazy. Nasza szkoła dba tez o nasze zdrowie. My mamy basen. Na w-f trenujemy różne gry zespołowe a dziewczyny też aerobik i inne układy taneczne. W trzeciej klasie wszyscy będziemy uczyć się poloneza na naszą studniówkę.
Nasza szkoła organizuje wiele imprez. Na przykład na początku roku szkolnego SU organizuje otrzęsiny dla pierwszych klas. Tego dnia pierwszacy są przebierani za koty. Starsze klasy przygotowują różne konkursy. Tego dnia jest wiele śmiechu i zabawy. Nie zapominamy też o ważnych świętach narodowych oraz rocznicach związanych z naszym patronem Janem Pawłem II.
Moja nowa szkoła bardzo mi się podoba. Tutaj nie tylko się uczymy ale również bawimy. Dzięki niej mogłam poznać wielu nowych ludzi i zdobyć nowych przyjaciół.
Ich habe Vorschule und zwei Schule bezuche. Mit sechs Jahren habe ich In Vorschule gegangen und dann mit sieben Jahren in Granschule. Dann habe ich In Gymnasium besuchen. Jetzt bezuche ich In Dritte Lizeum In Brodnica. Das ist ein Schulesemble Größe eis. Seine Schulleiter ist Herr Wysocki und seine Stellvertrebd vor Lizeum ist Frau Malinowska.
In unsere Lizeum ist vier Profilen: polytechnisch, turystisch-sprachlisch, mediznisch und dziennikarsko-gerichtlich. Wir haben derarte Schülfächer: Deuch, Englisch, Polnisch, Geschichte, Biologie, Chemie, Physik, Erdkunde, Mathematik, Informatyk, Sport, Religion, Kunst und PO. Ich bezuche In politechnische Klasse. Wir haben viele Stunden. Unsere erweiterne Schülfächeren sin Mathematik, Physik und Infrmatik. Wir haben sech Stunden Matce, drei – Physik und zwei – Informatyk In eine Woche.
In unsere Lizeum geltet sekundär bewertsystem. In die Note erstklasssig gehören eine Noten mit Kryterium und Testen. In die Note sekundär geltet eine Note mit eine Antworte und eine Heften.
In unsere Schule Musset wir lernen aber nich bloß. Dort ist viele kółek zainteresowań. Auf Beispiel Rad physiche, geografische und Büchnenrad. Wir faren auf verschiedene Schauen. Unsere Schule songt auch um unsere Gesubcheit. Wir haben en Reich. Auf eine Sport trainieren wir gry zespołowe und Mädchen haben Aerobic. Się lernen auch inne anderweitige Tanz Anordnungen. In den dritte Klasie Alle werben wir die Polonie lent haben auf unsere studniówkę.
Unsere Schule organisiert viele Spaßen. Auf Anfang Schulischejahre Schülervertreitung organisiert otrzęsiny vor ernste Klasie. In das Tagpierwszacy sind In die Katze umzichen. Altte Klassen bereitet verschiedene Konkursen vor ernse Klassen. In das Tag ist viele Gelächtern und Belistigung. Wir vergesen nich um eine Nacionalfest und wichtige Jahrestag unsere Schimherr – Jan Paweł II.
Meine neue Schule gefalle mich sehr. Wir nich bloß kennen wir lernenaber auch wir spielen. Dank Sie kenne ich neue Menchen kennen lernen und ich kenne neue Freund gewinnen.