OGLOSZENIE - do sprawdzenia

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Jeszcze raz zwracam się do Was o pomoc :) Jak ktoś znajdzie chwilke, niech sprawdzi mi ten tekścik :)

Hallo, (chodzi o coś w stylu "moli książkowych", osób lubiącycj czytać) !
Ich habe die erste, zweite, dreite und vierte tom von Harry Potter. (Ja mogę) leihst oder umsetzen dich die bucher! Ich mochte nicht viel geld. Alle interesse bitte bei Patrick in 7d melden!

Dzięki! :)
a chodzi ci o to, by to co w nawiasie napisałeś przetłumaczyć ;)?
Ni ewiem akurat jak jest mol książkowy, aczkolwiek, lubię czytać to Ich mag lesen die Bücher ;) a jeśli piszesz list to np. : Liebe Beata
Więc:
Hallo, ( albo Liebe Ola, )
Ich mag die Bücher lesen. Ich habe die erste, zweite, dritte und vierte Tom von Harry Potter gelesen. ( bo chyba chodzi o to że przeczytałeś nie?) Ich kann dir die Bücher leihen oder umsetzen. Ich möchte nicht viel Geld.
A tego ostatniego zdania nie kapuję,
Ja napisałam to jkabym to sama napisała, ale niech ktoś się jeszcze tym zajmie ;P
mól książkowy, to Bücherwurm ;)

>Ich mag Bücher lesen

nie "die Tom", tylko "der Band" ;)

umsetzen?
Du, Leseratte :D pochwal się ile miałeś punktów z olimpiady :-)
:-)
Gdyby ta olimpiada z języka niemieckiego, o której wydaje mi się, że myślisz, organizowana była w mojej szkole, to zająłbym w mojej szkole jedno z ostatnich miejsc:p chyba, że pytasz o rok poprzedni:p

Jestem ciut starszy, niż Ci się wydaje Mindi:p ale wydaje mi się, że już to gdzieś w jakimś temacie pisałem:p
Miał to być tekst na tablice ogłoszeń szkolnych.

Miało to wyglądać tak (po polsku)

Drodzy mole książkowi!

Mam pierwszy, drugi, trzeci i czwarty tom Harrego Pottera. Mogę pożyczyć lub odsprzedać Ci te książki! Nie chcę za to dużo pieniędzy. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do Patryka, 7d
ciut starszy... a ja jestem ciut mądrzejsza niż myślisz :P
Pytałam, bo tak Ci zależało na tym, żeby widzieć jak wyglądała olimpiada.. myślałam, że chciałeś się sprawdzić :-)
>ciut starszy... a ja jestem ciut mądrzejsza niż myślisz :P
próbujesz mi zarzucić, że ja myślę o czymś, o czym Ty myślisz, że ja nie myślę, jak myślę, albo nie?!:p

w sumie to chodziło mi tylko o to, żeby sprawdzić, czy jestem mądrzejszy, czy głupszy niż rok temu:p bez głębszego zastanawiania się, czyli zostawiając wolne luki tam, gdzie musiałbym pomyśleć, co autor ma na myśli, to przy progu takim jak w zeszłym roku, liczę żebym przeszedł ;) wiem, że jestem skromny...;p ale dokładnej liczby punktów Ci nie powiem;p

A jak tam Tobie poszła?:p
na to poskładaj z tego, co już Ci posprawdzaliśmy jedną całość i będzie prawie gotowe ;)
żeby nie było - nie powiem, bo nie liczyłem dokładnie ;)
"próbujesz mi zarzucić, że ja myślę o czymś, o czym Ty myślisz, że ja nie myślę, jak myślę, albo nie?!"--- to mi zalatuje filozofią (albo logiką???) z górnej półki

Lückentext - hmm, przy jednej luce miałam dylemat i chyba bym na to nie wpadła, co tam wstawić, gdyby nie klucz (sprawdzałam na końcu :D) ale odgadnąć czyjeś myśli w 100%? niewykonalne! :-)
reszta - po japońsku "jako tako" :-)
myślę, że zdałabym
Hallo (ihr) Leseratten!
Ich habe den ersten, zweiten, dritten und vierten "Harry Potter" Band. Ich kann diese Bücher leihen oder gegen andere austauschen. Ich verlange dafür nicht so viel Geld. Alle Interessierten, meldet euch bei Patrick!

chyba tak.. ale ja tu tylko sprzątam :-)
to nie było nic w stylu:
jeżeli ja mam telewizor i Ty masz telewizor, to ja nie mam telewizora lub ty nie masz telewizora, lub Ty go masz! - gdzie obojętnie kto ma telewizor, a kto go nie ma, to i tak ja powiedziałem prawdę:p

ten tekst z lukami przyznam, że nawet najgorszy nie było;p w sumie - jak rok temu na etapie wojewódzkim wyszedłem z sali i moja nauczycielka się mnie pyta "jak tam" i jej mówię, że proste było, to też zrobiła wielkie oczy...:p w szczególności, że co chwilę się słyszało, jaki ten konkurs był trudny...
widzę, że masz większe serce ode mnie...:p ja tutaj taki okropny i chciałem, żeby ktoś to sam złożył z wszystkich sugestii, które się w temacie pojawiły:p
1) nie oglądam telewizji ani też telewizora :P
2) hmm, no no, jaki Ty skromny jesteś :-)
serduszko mam, bo chłopak czyta.. szkoda, że akurat "harrego", no ale zawsze to coś :D
>1) nie oglądam telewizji ani też telewizora :P
co nie zmienia faktu, że powiedziałem prawdę:p

>2) hmm, no no, jaki Ty skromny jesteś :-)
wiem, dziękuję:p
... to mi byś raczej niczego nie przetłumaczyła...:p
po co miałabym Ci tłumaczyć, skoro w tej materii jesteś zupełnie samowystarczalny i kilka razy lepszy niż ja?
Hallo! Znowu psychologia? Przetłumaczycie mi co znaczy herbeamen?
no tak, ale ja książek nie czytam:p znaczy się literatury zwanej z nieznanych mi przyczyn piękną, wszelakich lektur i gazet z newsami o Dodzie nie czytam:p

taa... ja lepszy, prima aprilis to dopiero w kwietniu będzie ;)
bez kontekstu to ani rusz:p a i z nim to będzie ciężko;p
OK! Wiem już o co chodzi.. :-) teleportować..
Duden nie za dużo się pomylił, ale jak powiedziałem - bez kontekstu ciężko było mi wpaść, że to może o teleportowanie chodzić:p

bewirken, dass jmd. bis zur Unsichtbarkeit aufgelöst wird u. an einen anderen [gewünschten] Ort gelangt, wo er wieder Gestalt annimmt:
© Duden - Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM].
Hallo Leseratten!
Ich habe den ersten, zweiten, dritten und vierten "Harry Potter" Band. Ich kann diese Bücher leihen oder gegen andere austauschen. Ich verlange dafür nicht so viel Geld. Alle Interessierten, meldet euch bei Patrick!

ROZUMIEM, ŻE TO POPRAWNY TEKST? :)
tak
Lektur i gazet nie czytuje, ale Pudelka śledzi na bieżąco :P
Do tego wpisu: Maciekl89 15 Lis 2008, 22:21
;-)
może śledzę, ale najpierw powiedz mi, co to jest pudelek? jakiś pies, czy co?:p
Pudelek to taki mały pudel. Może być różowy...
http://images.google.pl/images?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&q=pudel&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie