proszę o sprawdzenie - bardzo prosty tekst

Temat przeniesiony do archwium.
Więc tak. Mam za zadanie zrobić album na j. niemiecki. Zrobiłam prowizoryczne podpisy, ale z racji tego, że mój niemiecki jest na naprawdę słabym poziomie(uczę się x lat cały czas od początku) proszę was o sprawdzenie.

Szczególnie chodzi mi o rodzajniki - a raczej o to czy powinny być czy nie? i gdzie?

album na temat: "Ich, meine Familie und meine Hobby"
są to podpisy na kolejnych kartkach pod zdjęciami
przy hobby starałam się nie pisać cały czas Ich mag.. ich mag... er mag.

1. Das ist meine Familie. Unsere Hobby ist reisen(podróżowanie-dobrze?)

2. Das ist mein Haus. Es ist klein, aber ziemlich schön.

3. Meine Mutter heißt Jadwiga. Sie ist 56 Jahre alt. Sie ist ein Pensionär(jest na emeryturze). Sie mag tanzen, Rad fahren, Sonnenbäder nehmen(lubi się opalać) und im Garten arbeiten. - tutaj nie wiem co z tym opalaniem, dobrze tak czy może: Sonnenbad nehmen?

4. Mein Vater heißt Andrzej. Er ist 53 Jahre alt. Er ist ein Schweißer(spawacz). Er mag fernsehen und Autos. - czy przy zawodzie trzeba rodzajnik?

5. Mein Bruder heißt Wojtek. Er ist 24 Jahre alt. Seine Hobbys sind Fußball und Basketball spielen und einkaufen(lubi chodzić na zakupy). Auch er mag schlafen.;) - tu czy eikaufen to dobre określenie?

6. Mein Bruder heißt Marcin. Er ist 19 Jahre alt. Er spielt Gitarre, Computer und Fußball gern. Er sieht Filme oft.

7. Meine Freundin heißt Magda. Sie ist 18 Jahre alt. Sie mag Bücher lesen, spazieren gehen und reisen.

8. Das bin ich. Ich bin 18 Jahre alt. - nie jestem pewna czy budowa zdań jest dobra?

9. Ich habe viele Hobbys. Ich schwimme gern.

10. Ich mag Tiere. - trzeba rodzajnik?

11. Ich sehe Filme oft.

12. Auch meine Hobby ist Musik hören.

13. Ich liebe sehr meine Familie. - ? kocham, czy to tak?

Na moją obronę musze powiedziec że cała wiedza którą wyniosłam z niemieckiego w gimnazjum to: Ich mag Pizza und Cola. Nasz nauczyciel stosował "nową metodę nauczania".

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia