bardzo proszę o sprawdzenie mojej pracy ; )

Temat przeniesiony do archwium.
Czy któs mógłby mi sprawdzic i poprawic moje opowiadanie z przysłowiem bo uczę się dopiero 2 rok niemiecki i pisałam to z translatorami więc mogą byc niedorzeczne słówa gdzie niegdzie napisane których chiałabym uniknąc ;P Z góry dziękuję;))
Tu jest po polsku:
Od rana Emma była podekscytowana i uśmiechnięta. Dzisiaj są imieniny jej mamy. Postanowiła z młodszym bratem, siostrą i tatą zrobić jej wyśmienity obiad. Uzgodnili, że przygotują ulubioną potrawę mamy – makaron z pomidorami i brokułami. Rano Emma zrobiła zakupy. Kupiła potrzebne składniki i wzięli się wszyscy do pracy. Emma z tatą robili danie, brat Denis bawił się z mamą, żeby nie zauważyła ich niespodzianki,
a siostra Cornelia nakrywała do stołu.

Kiedy tata z Emmą gotowali, Denis bawił się z mamą swoimi zabawkami, Cornelia przygotowała stół. Ale później młodsze rodzeństwo chciało też coś ugotować. Emma pozwoliła im dodać sól. Ale Denis i Cornelia dodali zamiast soli cukier. Kiedy wszystko było już przygotowane, zawołali mamę. Mama zaskoczona i uradowana uściskała wszystkich i zaczęła jeść. Ale jej twarz nie była już tak zadowolona. Emma się zdziwiła i spróbowała i też się skrzywiła. Ale mama wtedy zaczęła się śmiać i powiedziała że i tak jest z nas dumna i po chwili powiedziała: Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść!

A tu moje po niemiecku:
Von morgens war Emma aufgeregt und lächelte. Heute sind die Namenstag ihre Mutter. Sie beschlossen mit jünger Bruder, Schwester und Vater tun es ein leckere Mittag. Sie waren sich einig, dass sie vorbereiten ihre Lieblingsgericht – Nudeln mit Brokkoli und Tomaten. Am Morgen machte Emma Einkäufe. Sie kaufte die nötigen Zutaten und sie sich haben alle an die Arbeit machen. Emma mit Vater gekochten gericht, der Bruder mit Mutter spielten, dass sie bemerkt nicht eine Überraschung und die Schwester Cornelia deckt den Tisch.

Wenn gekochten der Vater mit Emma, Denis spielen mit Mutter Spielzeug, Cornelia deckte den Tisch. Aber wollten dann die jüngere Geschwister auch etwas kochen. Emma ermöglichtet es ihnen geben Salz. Aber geben Denis und Cornelia Zucker statt Salz. Wenn war alles fertig, sie rufen die Mutter. Die Mutter war überrascht und erfreut, sie umarmt alle und sie begann zu essen. Aber war nicht ihr Gesicht so glücklich. Emma war überrascht und sie hat probiert und sie war auch eine Grimasse. Aber die Mutter beggint zu lachen und sagte das sie war stolz und sie sagte auch: Viele Köche verderben den Brei!

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie