Bardzo mi na tym zależy... Mam napisać (a potem opowiadać :( ) tekst o wyśnionym domu / mieszkaniu (musi być Traum-...).
Mój wyśniony dom leży na zboczu, nad morzem lub nad oceanem. Jest to moja dwupiętrowa willa w nowym budownictwie z dużym ogrodem. Na parterze znajduje się kuchnia, łazienka dla gości, pokój dla gości i salon. Na południe wychodzi taras. Stąd widać plażę i morze. Na piętrze znajduje się duża łazienka, 2 sypialnie i ogromny balkon z leżakami i wieloma palmami. W piwnicy jest specjalny pokój z ładnym widokiem. Jest tu miejsce do oglądania filmów. Dom ma też podziemny garaż a w ogrodzie jest miejsce do odpoczynku i grillowania oraz duży basen. Tam nie ma sąsiadów, bo chcę mieć spokój.
Mein Traumhaus liegt am Abhang, am Meer oder am Ozean. Das ist meine zweistöckige Villa im Neubau mit dem großen Garten. Ich muss keine Miete zahlen. Am Erdgeschoss ich will Küche, Gäste-WC, Gästezimmer und Wohnzimmer haben. Nach Süden geht die Terrasse hinaus. Von hier man kann der Strand und das Meer bewundern. Am ersten Stock befinden sich die große Bad, zwei Schlafzimmern und der große Balkon mit den Liegestühlen und viele Palmen. Im Keller ist ein spezielles Zimmer mit schönem Blick. Hier ist der Ort für Filmen ansehen. Mein Traumhaus hat die Tiefgarage und im Garten, es ist das riesige Schwimmbecken und der Platz zum erholen und grillen. Dort gibt es keine Nachbarn, weil ich Ruhe haben will.
Z góry dziękuję za sprawdzenie :)
Anulka