Prośba o sprawdzenie dwóch wypowiedzi z niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
1. Ich komme glaube mich Geld gut zürechst. Ich befinde ich verschwenderich sein. Ich zahle meistens mit einer EC-karte, aber die raute ist schnell leer. Sie Nutzung des "Plastikgeldes" finde ich sher praktisch und bequem. Wenn ich habe nicht meine Plastikgeld, ich bezahle immer in bar. Alles meine bar für neue Kosmetika und Klamotten ausgeben. So meine Schrank ist zu kurz für einem. Ich versuche, für ein wichtiges Konzert für mich zu retten. Das ist sehr schwer, wenn ich habe nich zu viel bar. Aber ich lege meine Sparsamkeit über ein Sparkonto ab.

2.Das dargestelle Material beseht aus Bildern, einer Überschrift und Angebot. Die Bilder zeigen junge Menschen im Urlaub. Das erste Bild zeigt einen Mann, der auf dem Meer surfen war. Ich denke, dass viel Zeit aktiv und einfach nur relaxen in den warmen Lädern. Ein anderes Bild zeigt die Menschen auf den See. Sie sind Sonnbaden und Relaxen. Das dritte Bild zeigt ein junges Mädchen, funktioniert. Dies ist nich verwunderlich, wenn junge Leute in den Ferien arbeiten. Sie wollen etwas verbunden. So schätze ich, dass dier Bild der Stad ist. Einige Leute mögen Sie Ihren Urlaub verbringen, um neue Kulturen kennen lernen. Die Leute wollen in den verschiedenen Regionen des Landes oder der Welt verlassen. Das zweite Angebot beinhaltet ein Angebot zum als Babysitter oder als Animator zu arbeiten. Die Wörter "Wer rastet, der rostet" ist rchtig. Wenn ein man den ferien zu hause verbringen, wird es langweilig und träge. Meiner Meinung nach, für junge Menschen zur Arbeit, die an fast jeder einzelne geeignet. Aber nicht über den Rest der Schule vergessen. Sie beste Lösung ist für den nächsten Monat zu arbeiten und zu entspannen. Dank ein wenig Geld verdienen und die anderen.
Podaj lepiej oryginalny polski tekst, bo to mi strasznie zalatuje translatorem!
Albo:
Tekst 1 sama napisałaś
Text 2 gdzieś odpisałaś.
Powiedz, prawdę, jak dotarłaś do tych tekstów?
edytowany przez bongo-bongo: 02 paź 2010
pierwszy sama pisałam a drugi z pomocą translatora trochę ;) bo mam problemy z niemieckim
typowa Niemka. zadasz dwa pytynia, to odpowie tylko na jdeno. Bo dwa to za dużo.
Podaj polski tekst, bo nie wiadomo o co ci chodzi! jeszcze w tym tygodniu podaj!
czemu typowa Niemka? porostu musiałam znaleźć tamten tekst :) podam w tym tygodniu bo na wtorek muszę się tego nauczyć.
1 tekst: to pierwsze zdanie wzięłam z ćwiczenia wiec raczej jest dobrze,Daję sobie radę z moimi pieniędzmi. Sądzę, że jestem rozrzutna. Płace często moją kartą płatniczą, jednak szybko się opróżnia. Urzywanie „plastikowych pieniędzy” uważam za praktyczne i wygodne. Kiedy nie mam ze sobą tych pieniędzy, płacę gotówką. Całą swoją gotówkę wydaję na nowe kosmetyki i ubrania. Więc moja szafa jest za mała na nie (ubrania). Staram się jednak uzbierać na bardzo ważny dla mnie koncert. To jest bardzo ciężkie, kiedy nie mam za wiele gotówki. Jednak odkładam na swoje oszczędności na konto oszczędnościowe.
2 tekst:Obrazki pokazują młodych ludzi na wakacjach. Pierwszy obrazek ukazuje mężczyznę, który surfuje na morzu. Uważam, że spędza czas aktywnie i miło, relaksując się w ciepłych krajach. Kolejny Obrazek pokazuje ludzi będących nad jeziorem. Opalają się oni i odpoczywają. Trzeci obrazek ukazuje młodą dziewczynę, która pracuje. Nie jest to dziwne, kiedy młodzi ludzie pracują w wakacje. Chcą zarobić trochę pieniędzy na swoje wydatki. Ostatni obrazek połączony jest z ofertą wyjazdu do Salzburga. Mogę wiec domyślić się, iż obrazek to jest ta miejscowość. Niektórzy lubią spędzać swoje wakacje na poznawaniu nowych kultur. Ludzie lubią wyjeżdżać w różne regionu kraju czy świata. Druga oferta zawiera propozycję pracy jako opiekunka do dzieci lub jako animator. Napis "Wer rastet, der rostet" jest faktem. Jeżeli ludzie całe wakacje przesiedzą w domu, to jest ospały i ocieżały. Według mnie dla młodych ludzi pracą, która się nadaje jest praktycznie każda fizyczna. Jednak nie należy zapominać o odpoczynku od szkoły. Najlepszym rozwiązaniem jest przez miesiac pracować i w następnym odpoczywać. Dzięki temu zarobi się trochę pieniędzy oraz odpocznie.
Raczej jest dobrze? Kto ci to powiedział? Mój komentarz.

Ich komme glaube mich Geld gut zürechst.
- co to jest "glaube mich"?
Ich befinde ich verschwenderich sein.
- sich befinden = znajdować się
- aber die raute ist schnell leer. = a co to jest "raute"
Sie Nutzung des "Plastikgeldes" finde ich sher praktisch und bequem. Wenn ich habe nicht meine Plastikgeld, ich bezahle immer in bar.
- przestudiować pozycję czasownika w zdaniu typu "wenn-dann"
Alles meine bar für neue Kosmetika und Klamotten ausgeben.
- zdanie sformułowane bez zastosowania zasad niemieckiej gramatyki. Składnia!
- So meine Schrank ist zu kurz für einem. = o co ci tutaj chodzi? Co jest za krótkie?
Reszta = złom.
wiem ze moj niemiecki nie jest najlepszy i w sumie nienawidzę tego języka, ale są takie czasy, że w szkole trzeba się tego uczyć.skoro wziełam to pierwsze zdanie z podręcznika do niemieckiego to musi być dobrze.
Zawsze można się czegoś o sobie dowiedzieć: jestem rozrzutna = umiem się obchodzić z pieniędzmi ;)
To pierwsze zdanie na pewno nie jest dobrze - spójrz jeszcze raz do książki
Przepisałam to zdanie słowo w słowo :) Co do tego ze jestem rozrzutna umeim obchodzić się z pieniędzmi. CHodzi mi o to ze jak mam dodatkowe pieniądze to jestem rozrzutna, jednak potrafie się z nimi obchodzić, coś zaplanować i odłożyc.
Przepisałam to zdanie słowo w słowo :) Co do tego ze jestem rozrzutna umeim obchodzić się z pieniędzmi. CHodzi mi o to ze jak mam dodatkowe pieniądze to jestem rozrzutna, jednak potrafie się z nimi obchodzić, coś zaplanować i odłożyc.
ok, widzę, że tu chodzi o wykłócanie się i o nic więcej.
nie nie chodzi o to tylko szukam pomocy, bo nie moge zawalić niemieckiego, narazie idzie dobrze ale te wypowiedzi ustne mnie przerażają dlatego tutaj napisałam
widzę, że na na pomóc w przetłumaczeniu nie moge tutuaj liczyć, tak czy siak dziękuję bongo-bongo ;)) za udzielenie rad
przecież mówię, że chodziło o wykłócanie się...
Ich glaube, dass ich mit dem Geld gut zu Recht komme.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie