Proszę o sprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
1 W czasie pobytu w Wiedniu dostałaś dwa bilety do teatru. Uważasz, że kolega, któremu zaproponowałeś wspólne wyjście, ubrał się nieodpowiednio na tę okazję.
# Zwróć uwagę, że ma nieodpowiedni strój.
# Odrzuć jego argumenty.
# Zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.

* Martin, du siehtst aus ungepflegt im der Sakko.
* Das Sakko ist nicht schick.
* Ok, du gehst in Haus und Martin kleiden sich.

2 Napisz e-maila do kolegi, w którym:
# Opiszesz swój obowiązujący w twojej szkole i swój stosunek do niego.
# Napisz jaki jest twój ulubiony styl, a jakich ubrań nie nosisz.
# Poinformuj jak ubieraja sie na co dzień twoi koledzy i zapytaj sie o styl ubierania się mlodzieży we Włoszesz.
# Wyraź swoją opinię na temat mody i jej roli w życiu.

*Hi Martin!
In meine Schule wir kleide sich lässig. Wir nicht muss kleiden sich in Uniform. Ich mage jeans und T-schirt, Ich nicht mage das Kleid. Meine freunde kleinden sich wie Ich. Wie Kleidung verschleiß menschen im Italien? die mode ist nicht erforderlich in kraft.
Ania.

(cześć Martin! W mojej szkole wszyscy ubieraja sie swobodnie. My nie musimy ubierać mundurków. ja lubie jeansy i koszulkę. Nie lubie sukienki. moi przyjaciele ubierają sie jak ja. Jak ubierają sie ludzie we Włoszech? moda nie jest ważna w życiu.)
3 Napisz list, w którym:
# Podziękujesz za list i wyrazisz zadowolenie, że właśnie do ciebie zwraca sie z prośbą o opinię.
# Przedstaw argument za i przeciw kolczykom i tatuażom.
# Poinformuj, że twoi koledzy nie mają żadnych ozdób i wyraź swoja opinie na ten temat.
# Doradź co twoja koleżanka powinna zrobić i każ jej iść do kosmetyczki w zaczerpnięciu pomocy.

tego niestety nie jestem w stanie napisać. Prosze o najprostsze napisanie tych podpunktów i sprawdzenie powyższych. W nawiasie napisałam o co mi chodziło, gdyby nie było zrozumiałe, bo orłem to ja nie jestem w niemieckim, więc moglam jakieś głupoty napisać. Prosze o zdania najprostsze, ponieważ muszę sie tego nauczyć na pamięc. Z góry za pomoc dziękuję.
#
Prosze także o zdania możliwie najkrótsze.
Napisz twoje "najkrotsze" propozycje po polsku. No, mamy pisac cos w tym rodzaju:
List dostalam. Dziekuje.Ciesze sie. Kolczyki-tak, tatuaz - nie. Nie ma ozdob u kolegi. itede
Chcesz naprawde cos takiego?
Nie. Cos na pozór moich powyższych wypowiedzi. Chodzi o to, że musze to wykuc na blachę i dlatego prosze o krótkie, zwięzłe i na temat zdania.
PIsz!
Hi Anke!
Ich Vielen Dank für deine brief. Ich glücklich dass du schreiben auf mich. Ohrringe ist modern und tatoo ist permanente. Meine freunde nicht haben Tatoo und Ohrringe. Ich nicht mage Ohrringe und tatoo. Du sollte gehst (do?) Kosmetikerin.
Gruß Anna.
Cytat: anias9201
Hi Anke!
Ich Vielen Dank für deine brief. Ich glücklich dass du schreiben auf mich. Ohrringe ist modern und tatoo ist permanente. Meine freunde nicht haben Tatoo und Ohrringe. Ich nicht mage Ohrringe und tatoo. Du sollte gehst (do?) Kosmetikerin.
Gruß Anna.

hummel pozre cie zaraz za ten text ale to nic napisz drugi to moze przezyjesz
Cytat: anias9201
Nie. Cos na pozór moich powyższych wypowiedzi. Chodzi o to, że musze to wykuc na blachę i dlatego prosze o krótkie, zwięzłe i na temat zdania.

ale twoje zdania sa za bardzo zwiezle i krotkie a najpierw zrozum te zdania to ci sie bedzie latwjej je na pamiec uczyc
Ja naprawdę potrzebuje takich krótkich zdań. Chodzi tylko o przekazanie informacji w podpunktach i żeby były one poprawne gramatycznie, dlatego tez zwracam się z prośbą o sprawdzenie do Was.
edytowany przez anias9201: 27 lis 2010
wiemy, wiemy...
czy znasz kostrukcje zdania prostego w jezyku niemieckim?
na ktorym miejscu stoi czasownik/prädikat-orzeczenie/?
jezeli na to pytanie znajdziesz lub masz prawidlowa odpowiedz to popatrz na konstrukcje i znaczenie pierwszego zdania i co stwierdzisz
pierwsze zdania to ja wielkie dzieki za twoja list
Nie znam się, ponieważ nigdy nie miałam niemieckiego, a teraz pierwszy rok, gdzie wszyscy są daleko w przedzie i nie ma zmiłuj się...
ok. Vielen Dank für deinen Brief. Wielkie dzieki za twoj list lub dziekuje ze twoj list
Ich bin glücklich,dass du geschrieben hast. to znaczy ciesze sie ze napisalas
Ohrringe und Tattoo sind permanent modern. kolczyki i tatuaze sa bardzo modne
Meine Freunde haben keiner Ohrringe und Tattoos.
Ich mag keine Ohrringe und Tattoos.
Du kannst zu einer Kosmetikerin gehen.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Cytat: diego13
Ohrringe und Tattoo sind permanent modern. kolczyki i tatuaze sa bardzo modne
Mist!
Meine Freunde haben keiner Ohrringe und Tattoos.
Mist.
Mist.
Cytat: hammel
Mist.

Nicht nur Mist, sondern totaler Mist.
Temat przeniesiony do archwium.