1 W czasie pobytu w Wiedniu dostałaś dwa bilety do teatru. Uważasz, że kolega, któremu zaproponowałeś wspólne wyjście, ubrał się nieodpowiednio na tę okazję.
# Zwróć uwagę, że ma nieodpowiedni strój.
# Odrzuć jego argumenty.
# Zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.
* Martin, du siehtst aus ungepflegt im der Sakko.
* Das Sakko ist nicht schick.
* Ok, du gehst in Haus und Martin kleiden sich.
2 Napisz e-maila do kolegi, w którym:
# Opiszesz swój obowiązujący w twojej szkole i swój stosunek do niego.
# Napisz jaki jest twój ulubiony styl, a jakich ubrań nie nosisz.
# Poinformuj jak ubieraja sie na co dzień twoi koledzy i zapytaj sie o styl ubierania się mlodzieży we Włoszesz.
# Wyraź swoją opinię na temat mody i jej roli w życiu.
*Hi Martin!
In meine Schule wir kleide sich lässig. Wir nicht muss kleiden sich in Uniform. Ich mage jeans und T-schirt, Ich nicht mage das Kleid. Meine freunde kleinden sich wie Ich. Wie Kleidung verschleiß menschen im Italien? die mode ist nicht erforderlich in kraft.
Ania.
(cześć Martin! W mojej szkole wszyscy ubieraja sie swobodnie. My nie musimy ubierać mundurków. ja lubie jeansy i koszulkę. Nie lubie sukienki. moi przyjaciele ubierają sie jak ja. Jak ubierają sie ludzie we Włoszech? moda nie jest ważna w życiu.)
3 Napisz list, w którym:
# Podziękujesz za list i wyrazisz zadowolenie, że właśnie do ciebie zwraca sie z prośbą o opinię.
# Przedstaw argument za i przeciw kolczykom i tatuażom.
# Poinformuj, że twoi koledzy nie mają żadnych ozdób i wyraź swoja opinie na ten temat.
# Doradź co twoja koleżanka powinna zrobić i każ jej iść do kosmetyczki w zaczerpnięciu pomocy.
tego niestety nie jestem w stanie napisać. Prosze o najprostsze napisanie tych podpunktów i sprawdzenie powyższych. W nawiasie napisałam o co mi chodziło, gdyby nie było zrozumiałe, bo orłem to ja nie jestem w niemieckim, więc moglam jakieś głupoty napisać. Prosze o zdania najprostsze, ponieważ muszę sie tego nauczyć na pamięc. Z góry za pomoc dziękuję.
#