Życiorysy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
1. Am 27. 01. 1756 ist Mozart in Salzburg geboren. Sein Vater war Komponist. Im Jahr 1769-1771 hat eine Reise nach Italien gemacht. Im Jahr 1771-1779 ist wieder in Salburg gewohnt. Im 1781 ist endgÜlting in Wien gewohnt. Im 1782 er hat Heirat gehabt. Am 05. 012. 1791 ist Mozart in Wien gestorben. Sein Werke das z.ß. "die Zauberföte", Krönungsmesse, Jupiter-Sinfonie

2. Am 28. 08. 1749 ist Goethe in Frankfur am Mein geboren. Sein Vater war Beamter. Im r 1768 er hat Studium in Leipzig gemacht. Im Jahr 1770-171 er hat Studium in Strasßurg gemacht. Im 1776 ist endgÜlting in Weimar gewohnt. Im Jahr 1779-1780 hat eine Reise in die Schweiz gemacht. Im 1790 hat eine Reise nach Italien gemacht. Im 1807 er hat Heirat gehabt. Im 1815 er ist Minister gewesen. Am 22.03.1832 ist Mozart in Weimar gestorben. Sein Werke das z.ß. Werher, Faust, Wilhem Meister.

Proszę o poprawienie błędów
daga, zajrzyj do wikipedii. Tam masz takie genialne gotowce. Po co masz się przesilać?
Nie dziękuje. To zadanie z książki, więc nie potrzebuję Wikipedii. I jednak proszę o fachową pomoc, a nie cenne rady gdzie mogę znaleźć gotowce !
Jedyne co to zamiast sein użyłabym haben łącznie z czasownikiem machen w perfekcie. Poza tym jest ok moim zdaniem.
Wie ich sehe, ihr seid beide heute sehr gut gelaunt? Ich auch! Als Goethe geboren und als Mozart gestorben. Bei mir blühen schon Sonnenblumen auf.
2 w 1 nie chciałaby tak czasami ;)
Pomyliłam się Am 22.03.1832 ist Goethe in Weimar gestorben. Sein Werke das z.ß. Werher, Faust, Wilhem Meister.
Ach, was du nicht sagst? Zajrzyj może jednak do wikipedii? Może znajdziesz tam podmioty i orzeczenia, których za cholerę u ciebie nie widać. Mądralo? I jeszcze podeprzyj się "słonecznikiem".
edytowany przez zochama: 10 kwi 2011
Wikipedia to dla mnie śmieciarnia, aż mi przykro, że polecasz taką 'encyklopedię wiedzy'.
1. Am 27. 01. 1756 ist Mozart in Salzburg geboren. Sein Vater war Komponist. Im Jahr 1769-1771 hat er eine Reise nach Italien gemacht. Im Jahr 1771-1779 ist er wieder in Salburg gewohnt. Im 1781 ist er endgÜlting in Wien gewohnt. Im 1782 hat er Heirat gehabt. Am 05. 012. 1791 ist Mozart in Wien gestorben. Sein Werke das z.ß. "die Zauberföte", Krönungsmesse, Jupiter-Sinfonie

2. Am 28. 08. 1749 ist Goethe in Frankfur am Mein geboren. Sein Vater war Beamter. Im 1768 hat er Studium in Leipzig gemacht. Im Jahr 177[tel]hat er Studium in Strasßurg gemacht. Im 1776 ist er endgÜlting in Weimar gewohnt. Im Jahr 1779-1780 hat er eine Reise in die Schweiz gemacht. Im 1790 hat er eine Reise nach Italien gemacht. Im 1807 hat er Heirat gehabt. Im 1815 ist er Minister gewesen. Am 22.03.1832 ist Goethe in Weimar gestorben. Sein Werke das z.ß. Werher, Faust, Wilhem Meister.

slonecznik 20 dziękuje a co sein w machen miałam zdanie w podręczniku Im Jahr ... hat ... eine Reise ... gemacht. więc nie mogę tego zmienić
No, właśnie tak to jest, gdy się śmieciarni nie używa.
Na, Schnittblume? Was meinst du jetzt? Das tut mich brennend interessieren.
a w czym by mi ta śmieciarnia miała pomoc kopiuj wklej i napisany piękny życiorys ?
ja tylko proszę o wskazanie błędów....ale widzę zochama jak zwykle w formie
a w tym, że miałabyś w zdaniu przynajmniej podmiot i orzeczenie, bo to jest potwornie ważne w każdym języku. Ale tobie to jest wszystko jedno. Ze śmieciarni mogłabyś na przykład: podpatrzyć, jak wygląda przyzwoicie napisane niemieckie zdanie.
Jeśliw to wątpisz, to podaj mi jedno-jedyne zdanie z wikipedii, które twoim zdaniem napisane jest gramatycznie do kitu. Skłonię się wtedy przed tobą z szacunkiem. I przeproszę oficjalnie na forum.
Cytat: daqa90
ja tylko proszę o wskazanie błędów....ale widzę zochama jak zwykle w formie
zochama nie odrabia lekcji i pyskuje pilnie, gdy się z nią pyskuje. Nie skapowałaś tego jeszcze? Ciekawocha...
btw. prosiłaś o poprawienie błędów, a to różnica
Z racji, że nie korzystam z Wikipedii nie jestem w stanie teraz wrzucić konkretnego przykładu. Jednak w wolnej chwili przeszperam i wrzucę :)
Jak już kiedyś pisałam :) to nie są moje lekcje, okres szkoły podstawowej, gimnazjum i średniej mam za sobą !
Jak już kiedyś pisałam :) to nie są moje lekcje, okres szkoły podstawowej, gimnazjum i średniej mam za sobą !
Straszne.
Z racji, że nie korzystam z Wikipedii nie jestem w stanie teraz wrzucić konkretnego przykładu. Jednak w wolnej chwili przeszperam i wrzucę :)
Ja mam czas. Ja poczekam.
Po prostu chciałabym, aby zostało to sprawdzone/wytknięte błędy, ponieważ na lektoratach nie jest to sprawdzane to tylko 'ćwiczenie dla siebie', więc równie dobrze mogę je olać. Choć może się przydać do kolokwium.
Obiecuję, że w przyszłym tygodniu wyślę ci przykładowe informacje.
Obiecuję, że w przyszłym tygodniu wyślę ci przykładowe informacje.
Już się trzęsę z podniecenia. Ale upraszam o rzeczowość.
Po prostu chciałabym, aby zostało to sprawdzone/wytknięte błędy, ponieważ na lektoratach nie jest to sprawdzane to tylko 'ćwiczenie dla siebie', więc równie dobrze mogę je olać. Choć może się przydać do kolokwium.
Lepiej to olej. To jest po prostu dla ciebie za trudne.
btw. tymczasem nasza zakładka "Nauka" ma takie wspaniałe materiały. Ale to też "śnieciarnia" dla ciebie.
Nie należę do osób, które olewają takie rzeczy ! I może na tym skończę, bo oczekuję innej formy pomocy niż złote rady cioci zochama
Nie należę do osób, które olewają takie rzeczy ! I może na tym skończę, bo oczekuję innej formy pomocy niż złote rady cioci zochama
Może skończ lepiej. Lepiej na tym wyjdziesz. Wszyscy na forum w międzyczasie już na to czekają, bo jeśli daga90 nie potrafi prostego zdania po niemiecku sklecić a rzuca się, jak kozi bobek na werblu, bo przecież się tak zna, to lepiej powiedz, jak Kmicic: Skończ waść- wstydu oszczędź.
daga90! Co to są lektoraty?
http://pl.wiktionary.org/wiki/lektorat
Może kup nervosol :) doskonale czym są lektoraty !
1. Am 27. 01. 1756 ist Mozart in Salzburg geboren (worden)/ Mozart wurde am 27.1.1756 in Salzburg geboren.
Sein Vater ist Komponist gewesen./Sein Vater war Komponist.
In den Jahren 1769-1771 hat er eine Reise nach Italien gemacht./Im Jahr In den Jahren 1769-1771/ Von 1769 bis 1771 machte er eine Reise nach Italien.
In den Jahren Im Jahr 1771-1779/ Von 1771 bis 1779 ist hat er wieder in Salzburg gewohnt./ Von 1771 bis 1779 wohnte er in Salzburg.
Im 1781 (ist er endgülting in Wien gewohnt.? co chcesz powiedziec? - przeprowadzil sie?)
Im 1782 hat er Heirat gehabt geheiratet./ 1782 heiratete er.
Am 05. 012. 1791 ist Mozart in Wien gestorben. /Am 5.12.1791 starb Mozart in Wien.
Zu seinem Werk/ zu seinen Werken gehören z.B. "Die Zauberflöte", die Krönungsmesse und die Jupiter-Sinfonie.
Reszte mozesz zrobic sama na podstawie przykladu. (Jak bedzie "Musterlösung" po polsku?)
edytowany przez mamapia: 10 kwi 2011
daga, nie wstyd ci? Mam jeszcze kilka kropel nervosolu. Chcesz? Przyda ci się na lektoratach. Garantiert.
edytowany przez zochama: 11 kwi 2011
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia